Για τους λόγους που θέτει εαυτόν υποψήφιο για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και για το μεγάλο στοίχημα της χώρας «να επιστρέψει σε συνταγματική και οικονομική ευρυθμία», μίλησε ο Στέφανος Τζουμάκας στις συναντήσεις που είχε με μέλη και φίλους του κόμματος σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα την Τετάρτη και χθες, Πέμπτη.
«Η υποψηφιότητά μου σηματοδοτεί την επιστροφή στην πολιτική, που σημαίνει επιστροφή σε αρχές και αξίες, τις οποίες ασκούμε έμπρακτα με γνώση, εντιμότητα, αξιοπιστία. Σε κάθε χώρα πρέπει να κυβερνάει η κυβέρνηση, που απευθύνεται στο Κοινοβούλιο», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «στη χώρα μας έχουμε ορισμένους στην επιχειρηματική τάξη που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική οικονομία και την παραγωγή και η οποία λειτουργεί με έναν τρόπο παρασιτικό και ολιγαρχικό και η οποία κατέχει τα κεντρικά ΜΜΕ αλλά και με μια ορισμένη υπόδειξη και ορισμένα περιφερειακά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Ο κ. Τζουμάκας τόνισε ότι βασικό πρόταγμα της υποψηφιότητάς του είναι «πρώτα η πολιτική, πρώτα η κυβέρνηση, πρώτο το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμα». Δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό, «πρώτα η χώρα, πρώτα η οικονομία και η κοινωνία και μετά ο αντικυβερνητισμός και η συγκέντρωση δυσαρέσκειας». Ανέφερε ειδικότερα ότι «η Ελλάδα στην αυγή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχει το ίδιο ΑΕΠ με του 2009, είναι τελευταία στις επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα στην ΕΕ, χάνει 30 δισ. ετησίως από εισαγωγές, η παραγωγή της έχει μειωθεί κάτω από 25%, έχουν κλείσει 400.000 επιχειρήσεις και το 25% των εχόντων και κατεχόντων καρπώνονται ετησίως τα 100 δισ. από τα 190 δισ. του ΑΕΠ της χώρας». Υποστήριξε πως «η χώρα χρειάζεται μεγάλες πολιτικές αποφάσεις σε προοδευτική και δημιουργική κατεύθυνση». Πρόσθεσε ακόμη ότι σε επίπεδο κόμματος, οι αρχές που οδηγούν στην επιτυχία της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας είναι: πολιτική υπόσταση, ανοικτή πολιτική δράση και λαϊκή ενότητα.
Επίσης ειδική αναφορά έκανε στις ομιλίες του στο θέμα των πυρκαγιών. «Δεν μιλάμε πλέον για καταστροφικές πυρκαγιές στην περίπτωση του Έβρου, μιλάμε για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ΕΕ με συνολική καμένη έκταση που ανέρχεται σχεδόν σε 1.000.000 στρέμματα. Η Ελλάδα είναι πλέον η πρώτη μεταξύ 20 χωρών της Μεσογείου σε καμένες εκτάσεις». Τόνισε ότι στις πυρκαγιές το κύριο ζήτημα είναι οι αλλαγές χρήσης γης, «γιατί άλλο κηρύσσεται αναδασωτέα μία καμένη έκταση και άλλο προχωρώ στην αναδάσωσή της». Σχολίασε ότι «οι μεγαλόστομες δηλώσεις της σημερινής κυβέρνησης αφορούν σε κήρυξη ως αναδασωτέων των δασικών εκτάσεων που έχουν πληγεί, το αν θα γίνει η αναδάσωση όμως, είναι τελικά το κρίσιμο». Ανέφερε ακόμα ότι «έχουν ευθύνη κυβερνήσεις που δεν χρηματοδοτούν τις αναγκαίες δαπάνες για έργα υποδομής και προστασίας των δασών», σημειώνοντας πως «σήμερα η απορρόφηση των αντίστοιχων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πολιτική προστασία είναι μόλις 0,5%». «Το εν λόγω θέμα σχετίζεται επίσης, με το ότι οι κυβερνήσεις δεν προβαίνουν σε χωροθέτηση, σε ολοκλήρωση χωροταξικού σχεδίου για νόμιμες εγκαταστάσεις, ενέργεια που αποτελεί το κίνητρο όλων όσων θέτουν πυρκαγιές ότι θα μπορούσαν στο μέλλον να εκμεταλλευτούν αυτό το κενό για παράνομες εγκαταστάσεις. Όλα τα άλλα είναι προσχήματα και σχήματα λόγου και επιδιώξεων», ανέφερε.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του κ. Τζουμάκα, τις εκδηλώσεις του τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι: Α. Παναγιωτόπουλος, βουλευτής Αχαΐας, Κ. Αμπατζάς, γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης ο Μ. Σιδηρόπουλος, γραμματέας Ν.Ε. Αχαΐας και μέλος Κ.Ε., τα μέλη της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Δ. Κετογλίδου, Χ. Δουίτσης, Τ. Βαφειάδου,Σ. Σιδέρη, κ. Βουκελάτος, Γ. Κυριακόπουλος, Α.Ριζούλης οι υποψήφιοι βουλευτές στις περασμένες Εθνικές Εκλογές, Α. Στυλιανού, Τ. Μηταφίδης, η περιφερειακή σύμβουλος Δ. Θωμά, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Παπαϊωάννου, Χ. Ελευθεριάδης.