«Κάποιες χρονιές είναι καλές, ως προς τις καμένες εκτάσεις και κάποιες είναι πολύ κακές. Το ίδιο ισχύει για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κροατία», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων.
Τόνισε ότι υπάρχει έντονη κυκλικότητα στις μεσογειακές χώρες είναι κυκλικά. «Κάποιες χρονιές είναι καλές, ως προς τις καμένες εκτάσεις και κάποιες είναι πολύ κακές. Το ίδιο ισχύει για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κροατία. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε τρεις πολύ κακές χρονιές, το 2007, το 2021 και φέτος».
«Αν πιστεύετε μέσα στην αφέλειά σας ότι μπορούμε να προστατεύσουμε 70 εκατ. στρέμματα με δάσος, τότε είστε από άλλη πλανήτη. Και επειδή εγώ έρχομαι από τον πλανήτη Γη, κύριο μέλημά μας είναι η προτεραιοποίηση, πολύ απλά διότι ούτε τους πόρους έχουμε, ούτε τις δυνάμεις», συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το 2018 κάηκαν μόλις 120.000 στρέμματα, αλλά χάθηκαν και 104 ψυχές, στο Μάτι.
«Οι στατιστικές μπορούν να διαβαστούν με πολλούς τρόπους και οι αριθμοί. Ας μην τους χρησιμοποιούμε αποσπασματικά» τόνισε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας στα στατιστικά στοιχεία για τις πυρκαγιές από το 2006, όπως είναι αναρτημένα στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων. «Αν δείτε τα γραφήματα – δεν θα μπω στην λεπτομέρεια των στοιχείων – θα διαπιστώσετε ότι στα μεσογειακά περιβάλλοντα υπάρχει κυκλικότητα στο φαινόμενο. Έχουμε κάποιες καλές χρονιές ως προς την έκταση των καμένων και κάποιες κακές χρονιές. Και πράγματι η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια είχε 3 πολύ κακές χρονιές. Το 2007, το 2021 και το 2023».
«Στα μεσογειακά κλίματα δυστυχώς είχαμε κι θα έχουμε πυρκαγιές. Αυτή είναι η πραγματικότητα των αριθμών. Σίγουρα είναι επιβεβλημένο να συνομιλούμε με άλλες μεσογειακές χώρες και να ανταλλάσουμε γνώση και πρακτικές. Συνομιλήσαμε με τους Πορτογάλους που έχουν ένα πολύ καλό σύστημα για να φτιάξουμε και το δικό μας σύστημα Πολιτικής Προστασίας», είπε.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν προτεραιοποίηση των στόχων, εξηγώντας ότι δεν έχουν όλα τα στρόμματα την ίδια αξία. «Όταν καίγεται ένα πουρνάρι που αναγεννιέται σε 2 χρόνια δεν έχει την ίδια αξία με ένα δέντρο που δεν αναπληρώνεται ποτέ».
Παράλληλα, ανέφερε: «Το 2018 ήταν πολύ καλή χρονιά στατιστικά. Χάσαμε λίγα στρέμματα αλλά χάσαμε 108 ανθρώπους στο Μάτι και αυτές οι απώλειες δεν αναπληρώνονται».
Παράλληλα, άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πρωτολογία του. «Λυπάμαι που κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί όπως ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξαν γενική τοποθέτηση και κριτική στην κυβέρνηση και όχι να μιλήσουν ειδικά για το πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί», είπε, προσθέτοντας ότι σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Αύγουστο.
«Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν 3,4% όταν ο μ.ό. στην Ευρώπη είναι πάνω από 5%. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και θα μας δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούμε πιο αναλυτικά στην ΔΕΘ».
Αναφερόμενος στα λεγόμενα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αυτοί οι αξιωματικοί, μπορεί σήμερα να δίνουν τη μάχη στο μέτωπο της Δαδιάς και ακούν εσάς να τους απειλείτε να τους βάλετε φυλακή». Ενώ πρόσθεσε: «Είναι πολύ ανέντιμο αυτό και δεν παραπέμπει σε αρχηγό πολιτικού κόμματος, αλλά σε κάτι άλλο».
Για τους μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ας αναρωτηθούμε ποιοι τους πήγαν εκεί και ποιες είναι αυτές οι ΜΚΟ που έχουν καθαρή εικόνα;».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του για την ΚΟ των Σπαρτιατών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είχαμε δει κόμμα χωρίς αρχηγό, αλλά σήμερα είδαμε και αρχηγό χωρίς κόμμα (…) Αυτά τα πολύ σοβαρά που ειπώθηκαν από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών, δεν θα πρέπει να περάσουν ασχολίαστα και προφανώς θα υπάρχουν και κοινοβουλευτικές επιπτώσεις για όλα όσα ακούστηκαν».
Τοποθετούμενος για όσα είπε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος επισήμανε: «Τεράστιες σαχλαμάρες τα περί επιβραδυντικού υγρού που έσβησε τη φωτιά στην Πάρνηθα. Τα ελικόπτερα και τα Canander δεν χρησιμοποιούν επιβραδυντικό υγρό, καθώς προμηθεύονται νερό από τη θάλασσα. Μόνο τα PZL χρησιμοποιούν επιβραδυντικό».
Αναφερόμενος στο έμψυχο δυναμικό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερες εθελοντές. Οι μόνιμες προσλήψεις εποχικών, όταν δεν τους χρειαζόμαστε τον χειμώνα, αντιβαίνει σε κάθε έννοια διαχείρισης προσωπικού. Χρειαζόμαστε περισσότερους εθελοντες, σε άλλες χώρες έχουν εκατομμύρια εθελοντές και κάνω γι’ αυτό έκκληση στη νέα γενιά». Πρόσθεσε, δε: «Θα ακούσω με πολύ μεγάλη προσοχή την άποψη των εθελοντών, διότι αυτοί έχουν μπει στις φωτιές και δεν είναι σχολιαστές του καναπέ».