today-is-a-good-day
7.4 C
Athens

Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Μονόδρομος ήταν η υποβολή παραίτησης για τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ, ύστερα από την ανακάλυψη πως περί τα 2.000 αντικείμενα λείπουν από το μουσείο. Ο κ. Φίσερ, ανακοίνωσε ότι παραιτείται αμέσως και θα σταματήσει να προΐσταται του οργανισμού μόλις βρεθεί αντικαταστάτης του.

Ο  παραιτηθείς είπε ότι είναι «προφανές ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν ανταποκρίθηκε τόσο ολοκληρωμένα όσο θα έπρεπε» ως απάντηση στις «προειδοποιήσεις από το 2021» για ένα πρόβλημα που τώρα «έχει αναδειχθεί πλήρως».

«Η ευθύνη για αυτήν την αποτυχία πρέπει τελικά να ανήκει στον διευθυντή», είπε σύμφωνα με το Sky News. Ο κ. Φίσερ είχε ανακοινώσει πως θα παραιτηθεί το 2024, χωρίς να έχει λήξει το συμβόλαιό του. Αυτό σήμαινε πως το Βρετανικό Μουσείο θα έπρεπε να ανοίξει τη διαδικασία αιτήσεων για τον επόμενο διευθυντή μέσα στον Σεπτέμβρη- Οκτώβρη.

Ο Φίσερ ξεκίνησε τη θητεία του τον Απρίλιο του 2016 και σχεδίασε την  «απαραίτητη ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου». Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν επίσης το φθινόπωρο, ενώ θα ακολουθήσει διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

«Το 2016, κλήθηκα στο Βρετανικό Μουσείο για να προετοιμάσω την ουσιαστική ανακαίνιση ενός κτιρίου που χρειάζεται ανανέωση» λέει ο Φίσερ. «Η ίδια η εργασία ανακαίνισης θα διαρκέσει αρκετές δεκαετίες, αλλά η αποστολή που μου δόθηκε από τους Καταπιστευματοδόχους έχει επιτευχθεί: τα θεμέλια του Masterplan  έχουν πλέον μπει».

Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, λέει για τη θητεία του Φίσερ: «Έχει ηγηθεί του αφοσιωμένου προσωπικού του Μουσείου σε δύσκολες περιόδους, όπως τα lockdown για τον Covid και οι σημερινές πληθωριστικές πιέσεις».

Πλέον, γνωρίζουμε και τους λόγους αυτής της αιφνιδιαστικής παραίτησης. Όταν είχε ανακοινωθεί είχε προξενήσει έκπληξη, αφού δεν γνωρίζαμε πως η Σκότλαντ Γιαρντ είχε ήδη ανακαλύψει και ερευνούσε την κλοπή.

Ο νέος διευθυντής του μουσείου θα έχει σίγουρα δύσκολη θητεία, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να ασχοληθεί και με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο Φίσερ συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις με την  ελληνική κυβέρνηση.

Πέρα από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, οι εκκλήσεις για την επιστροφή πολλών από τα επίμαχα αντικείμενα του μουσείου είναι απίθανο να μειωθούν. Το μουσείο έχει στη συλλογή του περισσότερα από 6.000 ανθρώπινα λείψανα που προέρχονται από όλο τον κόσμο.

Ο νέος διευθυντής του μουσείου θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το ακανθώδες ζήτημα της χορηγίας και πιθανότατα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της 27χρονης συνεργασίας του μουσείου με την British Petroleum (BP). Οι χορηγίες θα μειωθούν όπως όλα δείχνουν, διότι η φήμη του μουσείου αμαυρώνεται με το σκάνδαλο.

Χθες η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου (Met) ανακοίνωσε ότι ανέκρινε έναν άνδρα σχετικά με την αναφερόμενη κλοπή. Προφανώς δεν είναι άλλος από τον επιμελητή που απολύθηκε στις αρχές της χρονιάς.

Λίγες ώρες ύστερα από την παραίτηση του κ. Φίσερ, παραιτήθηκε και ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τζόναθαν Ουίλιαμς. Το σκάνδαλο των κλεμμένων αρχαιοτήτων δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει σαρωτικές αλλαγές στη διοίκηση.

Η ανακοίνωση του Μουσείου ήταν λιτή: «Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τζόναθαν Ουίλιαμς συμφώνησε να αποχωρήσει οικειοθελώς από τα κανονικά του καθήκοντα μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλοπές στο Μουσείο. Αυτό θα ισχύσει αμέσως».

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ