Τις βασικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, βασικός κορμός του οποίου είναι η ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, ανέλυσε ο αρμόδιος υπουργός, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ1.
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, με το νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, δημιουργούνται καθαρές σχέσεις μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, «έτσι ώστε τελικά και η επιχείρηση να μπορεί να βάζει τα πράγματα σε τάξη και ο εργαζόμενος να λαμβάνει όλα αυτά που δικαιούται». Μάλιστα, τόνισε ότι οι διατάξεις του είναι υπέρ των εργαζομένων, χωρίς να βλάπτεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας εστίασε σε ορισμένες ρυθμίσεις, αναφέροντας τα εξής:
«- Θα δίνεται η ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου με εργαζομένους. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος θα πρέπει να ειδοποιείται 24 ώρες πριν ότι υπάρχει ανάγκη να δουλέψει. Θα είναι αναγκαστικά δηλωμένος, με άδειες και ασφαλιστικές εισφορές. ‘Αρα, δεν θα είναι μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Η επιχείρηση δεν θα μπορεί να πάρει άλλους από αυτούς που έχει δηλώσει. Είναι μία ρύθμιση εξαιρετικά υπέρ των εργαζομένων, ώστε να μην μπορεί ο εργαζόμενος να είναι στο έλεος της μαύρης εργασίας. Η μαύρη εργασία βλάπτει πρωτίστως τον εργαζόμενο και δευτερευόντως όλη την οικονομία.
– Επίσης, ένας εργαζόμενος θα μπορεί να κάνει μία επιπλέον σύμβαση εργασίας, υπό τον όρο ότι δεν θα ξεπερνάει τα ελάχιστα όρια ξεκούρασης, που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή τις 11 ώρες ξεκούρασης το 24ωρο. Αυτή η ρύθμιση θα δώσει το δικαίωμα στους εργαζόμενους που θέλουν να αυξήσουν νόμιμα το εισόδημά τους και να λαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους.
– Με την ευρωπαϊκή οδηγία, το όριο του δόκιμου εργαζομένου από 12 μήνες γίνεται έξι μήνες.
– Σήμερα, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες, για να βγαίνει η βάρδια και πληρώνονται “μαύρα”. Πλέον, θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησής του, προσαυξημένο κατά 40%.
– Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να χρησιμοποιούν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας απαλλάσσονται σχεδόν από το σύνολο της γραφειοκρατίας στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”. Δεν θα χρειάζεται να κάνουν προαναγγελία υπερωριών κλπ. ‘Αρα, ελαφρύνεται πολύ το γραφειοκρατικό κόστος της επιχείρησης, αν επιλέξει να εφαρμόσει την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και μπορούμε να την ελέγξουμε στο πόσο χρησιμοποιεί τον κάθε εργαζόμενο και ποιους εργαζόμενους έχει.
– Θεσπίζεται ως ποινικό αδίκημα η παρεμπόδιση της εισόδου μίας εταιρίας από συνδικαλιστικές δράσεις. Εάν οι εργαζόμενοι θέλουν να απεργήσουν, θα απεργούν. Εάν οι εργαζόμενοι, όμως, θέλουν να δουλέψουν, θα δουλέψουν. Διά της βίας, δεν θα εμποδίζεται κανένας για τίποτα – ούτε για να μην απεργήσει ούτε για να απεργήσει» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Σε ερώτηση για τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας απάντησε: «Οι εκκρεμείς συντάξεις διαρκώς μειώνονται. Οι εκκρεμείς συντάξεις του μηνός Ιουλίου ήταν περίπου 32.000. Ο στόχος που έχει τεθεί, είναι, στο τέλος του χρόνου, να βρισκόμαστε κάτω από τις 25.000. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος. Πιστεύω ότι με τις αυτοματοποιήσεις, που έχουμε βάλει εμπρός και δουλεύουν με μεγάλη ταχύτητα, θα τον πετύχουμε».
Για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα νησιά και στους παραθαλάσσιους προορισμούς, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Αυτό το καλοκαίρι κάναμε ρεκόρ ελέγχων. Θέλω να ευχαριστήσω την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και τους ελεγκτές, οι οποίοι δούλεψαν με αυταπάρνηση. Δεν υπάρχει νησί που δεν πήγαν. Κάναμε πολλούς ελέγχους, μπήκαν αναγκαστικά αρκετά πρόστιμα και συνεχίζουμε. Δυστυχώς, βρήκαμε πολλές περιπτώσεις και αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας».