today-is-a-good-day
17.8 C
Athens

Ισως να έχουν κλαπεί και ελληνικές αρχαιότητες από το Βρετανικό Μουσείο

Μέχρι και 3.000 αντικείμενα ίσως κλάπηκαν από το Βρετανικό Μουσείο σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές από το ίδιο το μουσείο και, παρότι ο αριθμός φαντάζει καταστροφικά τεράστιος, αν αληθεύει, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά.  Η Daily Telegraph και η The Art Newspaper κατονομάζουν ως κλέφτη τον   Peter John Higgs, επιμελητή που εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο για 30 χρόνια. Και η συζήτηση για την ασφάλεια του Βρετανικού Μουσείου, μόλις τώρα ξεκινά και θα έχει πολύ μέλλον απ’ ό,τι φαίνεται.

Ο Christopher Marinello, δικηγόρος και ειδικός στην ανάκτηση κλεμμένων έργων τέχνης, δηλώνει στα βρετανικά ΜΜΕ ότι η κλοπή εκθέτει το μουσείο σε ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των αρχαίων γλυπτών. «Αναρωτιέται κανείς αν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι τελικά ασφαλή στο Βρετανικό Μουσείο και μήπως θα έπρεπε να επιστραφούν στο μουσείο της Αθήνας για την ασφάλειά τους» τόνισε.

«Ένα από τα επιχειρήματα που προέτασσε πάντα το Βρετανικό Μουσείο ήταν ότι φυλάσσονται καλύτερα στο Βρετανικό Μουσείο από ό,τι στην Αθήνα. (Μιλούσαν για) ασφαλή  εγκατάσταση, και ίσως αυτό δεν αληθεύει απολύτως.  «Ας το παραδεχτούμε, δεν μας αρέσει καθόλου να βλέπουμε μουσεία να λένε θα αυξήσουμε τα μέτρα ασφαλείας ύστερα από κλοπή. Γιατί  δεν είχαν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας πριν; Δεν αρκεί να έχουμε κάμερες στους τοίχους, χρειάζεται να ελέγχουμε σωστά τους υπαλλήλους τους.»

Ο ειδικός διερωτήθηκε επίσης γιατί «ένα από τα πιο καλά χρηματοδοτούμενα μουσεία στον κόσμο» αντιμετωπίζει προβλήματα με την κλοπή, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την έκταση της ζημιάς». Φυσικά, σημείωσε πως το πλέον κρίσιμο είναι να υπάρξει αμέσως ένας ολοκληρωμένος κατάλογος με ό,τι έχει χαθεί.

Πράγματι, το Βρετανικό Μουσείο έως τώρα έδινε μονίμως και με αλαζονικό ύφος την απάντηση «στο Λονδίνο τα φυλάμε καλύτερα» κάθε φορά που ζητούσαμε να επιστραφούν στην Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Φαίνεται όμως πως δεν γνωρίζει καθόλου καλά τι σημαίνει ασφαλής φύλαξη και δεν μπορεί να την επιτύχει ακόμα και για μικρότερα αρχαιολογικά «σύνολα».

Σε ερώτηση της ΕΡΤ εάν ανάμεσα στα κλεμμένα ή κατεστραμμένα αντικείμενα βρίσκονται και ελληνικά, όπως αναφέρθηκε σε σχετικό ρεπορτάζ η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να γίνει κάποιο σχόλιο διότι η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Πάντως με την πρόσφατη αποκάλυψη ότι το Μουσείο διαθέτει πάνω από 100 χιλιάδες ελληνικά αντικείμενα, εκ των οποίων μόνο 6,493 εκτίθενται και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε αποθήκες, είναι πολλές οι πιθανότητες να έχουν κλαπεί και ελληνικές αρχαιότητες.

Η The Art Newspaper αναφέρει πως υπάρχουν υποψίες ότι ο Χιγκς λειτουργούσε παράνομα επί χρόνια και αφαιρούσε αντικείμενα από τις συλλογές προκειμένου να τα πουλήσει στον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου eBay. Η  The Daily Telegraph λέει ότι τέτοια αντικείμενα έκαναν εμφάνιση στην πλατφόρμα ήδη από το 2016. Κάποια στιγμή προσπάθησε να πουλήσει αντικείμενα που ήταν καταγεγραμμένα στις συλλογές και έτσι εντοπίσθηκε. Αν και είχε ψευδώνυμο, τον πρόδωσε ο λογαριασμός Paypal που διέθετε.

Ο Χιγκς θεωρείται ότι έκλεψε μικρά αντικείμενα από χρυσά κοσμήματα, καθώς και πολύτιμα πετράδια,  μερικά από τα οποία χρονολογούνται στην Αρχαία Ρώμη. Τα εν λόγω αντικείμενα πιστεύεται ότι αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια λίρες επιμένει ο βρετανικός Τύπος.

Η υπόθεση είναι βέβαιο ότι θα θέσει δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με αυτό που φαίνεται να είναι μια τεράστια παραβίαση ασφάλειας. Ανώτερα στελέχη από τον τομέα των μουσείων του Ηνωμένου Βασιλείου ρωτούν εάν το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να θεωρηθεί ακόμη υπεύθυνος θεματοφύλακας της συλλογής του, η οποία, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνει πολλά αντικείμενα αμφισβητούμενης προέλευσης.

Η δικηγορική εταιρεία Art Recovery International, η οποία ειδικεύεται σε θέματα αποκατάστασης, έκανε ανάρτηση στο Χ,  παλαιότερα γνωστό ως Twitter: «Ίσως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι τελικά ασφαλή στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Χιγκς προσλήφθηκε για πρώτη φορά στο μουσείο το 1993 και εργάστηκε σε ανώτερη επιμελητική θέση ως επικεφαλής του τμήματος του μουσείου για την Ελλάδα και τη Ρώμη. Είναι γνωστός ως ένας από τους λεγόμενους «ανθρώπους μνημείων» (Monuments’ men) του μουσείου και ήταν ο κύριος επιμελητής της έκθεσης Αρχαίοι Έλληνες: αθλητές, πολεμιστές και ήρωες , που παρουσιάστηκε το 2021 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε περιοδεία.

Η  Daily Telegraph αναφέρει ότι ένας ανώνυμος ειδικός αρχαιοτήτων ενημέρωσε το μουσείο για την παράνομη δραστηριότητα πριν από τρία χρόνια, αλλά δεν ελήφθησαν μέτρα, εκτός από  την απόλυση του Χιγκς νωρίτερα αυτό το έτος. Προφανώς τώρα, για να φτάσουν να ομολογούν ότι υπήρξε κλοπή, αυτή ήταν τέτοιας έκτασης ώστε να μη μπορούν να την κρύψουν.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ