today-is-a-good-day
5.7 C
Athens

Κλοπή αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο!

Το Βρετανικό Μουσείο αποκάλυψε σήμερα την «εξαιρετικά ασυνήθιστη» κλοπή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ., υπογραμμίζοντας πως απέλυσε έναν υπάλληλο που θεωρείται υπεύθυνος. Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογής είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές». Και ύστερα από αυτή την ανακοίνωση (ή παραδοχή) εκ μέρους του Βρετανικού Μουσείου, όλοι αναρωτιούνται: πόσο ασφαλή είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στις αίθουσές του;

Oλα ξεκίνησαν όταν έγινε ειδική έρευνα κατά την οποία διαπιστώθηκε πως εκθέματα όπως χρυσά κοσμήματα και πολύτιμα τέχνεργα από πολύτιμους- ημιπολύτιμους λίθους και γυαλί που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. ήταν άφαντα ή κατεστραμμένα. Το μεγαλύτερο μέρος των αντικειμένων, σύμφωνα με τον Guardian,  φυλασσόταν σε μια αποθήκη.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χ. Φίσερ  δήλωσε ότι το μουσείο «θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάκτηση των αντικειμένων.  Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό. Ξέρω ότι μιλάω εκ μέρους όλων των συναδέλφων όταν λέω ότι λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη μας τη διαφύλαξη όλων των αρχαιοτήτων που έχουμε υπό τη φροντίδα μας.  Το μουσείο ζητά συγγνώμη για ό,τι συνέβη, αλλά τώρα δώσαμε ένα τέλος σε αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε τα πράγματα. Έχουμε ήδη αυστηροποιήσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας μας και εργαζόμαστε μαζί με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για να ολοκληρώσουμε τον κατάλογο όσων λείπουν, ή καταστράφηκαν. Αυτό θα μας επιτρέψει να καταβάλλουμε προσπάθειες για την ανάκτησή τους». Το Βρετανικό Μουσείο έχει επίσης ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για την ασφάλεια.
Ο κ. Φίσερ προφανώς δεν είναι καθόλου ευτυχής που η λήξη της θητείας του (έχει παραιτηθεί και θα εργάζεται για μερικές εβδομάδες ακόμα) σημαδεύεται από ένα τέτοιο σκάνδαλο. Αλλά πραγματικά πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση, το να μην μπορεί ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, να εγγυηθεί τους θησαυρούς του.

Το μουσείο δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά του συγκεκριμένου υπαλλήλου  του  προσωπικού που απολύθηκε. Η Διοίκηση Οικονομικού Εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας διεξάγει έρευνα. Επίσης, ανεξάρτητη επιτροπή, με επικεφαλής τον Sir Nigel Boardman, πρώην διαχειριστή του Βρετανικού Μουσείου, και τη Lucy D’Orsi, αρχιφύλακα της βρετανικής αστυνομίας μεταφορών, θα διερευνήσει και θα κάνει συστάσεις για μελλοντικές ρυθμίσεις ασφαλείας.

Ο Boardman είπε: «Το Βρετανικό Μουσείο έχει πέσει θύμα κλοπής και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε την κριτική μας για να καταλάβουμε τι συνέβη και να διασφαλίσουμε ότι θα αντληθούν διδάγματα. Εργαζόμαστε μαζί με τη Μητροπολιτική αστυνομία προς το συμφέρον της ποινικής δικαιοσύνης για να υποστηρίξουμε τυχόν έρευνες.

«Επιπλέον, το πρόγραμμα ανάκτησης θα λειτουργήσει για να διασφαλίσει ότι τα κλεμμένα αντικείμενα θα επιστραφούν στο μουσείο. Θα είναι μια επίπονη δουλειά, με τη συμμετοχή εσωτερικών και εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, αλλά αυτό είναι απόλυτη προτεραιότητα –όσο και αν χρειαστεί– και είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια που έχουμε ήδη λάβει».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου  κ. Όσμπορν ανέφερε: «Ανησυχήσαμε αφάνταστα όταν μάθαμε, νωρίτερα φέτος, ότι αντικείμενα της συλλογής είχαν κλαπεί. Οι διαχειριστές ανέλαβαν αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης σε συνεργασία με την ομάδα του μουσείου. Καλέσαμε την αστυνομία, επιβάλλαμε έκτακτα μέτρα για την αύξηση της ασφάλειας, πραγματοποιήσαμε έναν ανεξάρτητο έλεγχο σχετικά με το τι συνέβη και τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε, και χρησιμοποιήσαμε όλες τις πειθαρχικές εξουσίες που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε το άτομο που θεωρούμε υπεύθυνο. Η προτεραιότητά μας είναι τώρα τριπλή: πρώτον να ανακτήσουμε τα κλεμμένα αντικείμενα, δεύτερον να μάθουμε τι θα μπορούσε να είχε γίνει για να αποτραπεί αυτό, και τρίτον να κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται, με επενδύσεις στην ασφάλεια και στα αρχεία της συλλογής, για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί. Το συμβάν αυτό δίνει ώθηση στο πρόγραμμα για επανασχεδιασμό του μουσείου. Είναι μια θλιβερή μέρα για όλους όσους αγαπούν το Βρετανικό Μουσείο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε τα λάθη και να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία, για να χτίσουμε ένα ασφαλέστερο μουσείο».

Κανένα από τα ιστορικής σημασίας αντικείμενα, που στεγάζονται στο μουσείο από ολόκληρο τον κόσμο και χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ., δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα είχαν μικρό όγκο. Παλιότερες περιπτώσεις κλοπών περιλαμβάνουν μια σειρά από νομίσματα και μετάλλια που ελήφθησαν τη δεκαετία του 1970 και ρωμαϊκά νομίσματα που κλάπηκαν σε διάρρηξη το 1993.

Το 2002, το μουσείο επανεξέτασε την ασφάλεια μετά την κλοπή ελληνικού αγάλματος 2.500 ετών και ύψους 12 εκατ. από επισκέπτη. Δύο χρόνια αργότερα, εξαφανίστηκε αρχαιότητα από την Κίνα.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ