Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση έναντι του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του, ενώ συνδέει ευθέως το θέμα με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Του Κώστα Πασίση
Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξη του στη ΕΡΤ ήταν σαφής προς την Αλβανία.
«δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ όταν υπάρχει τέτοια παραβίαση του κράτους Δικαίου και του τεκμηρίου της αθωότητας του Φρέντι Μπελέρη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, στέλνοντας αυστηρά προειδοποιητικά μηνύματα στη γειτονική χώρα.
Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει τη δυνατότητα να «παγώσει» την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ. Ενώ ταυτόχρονα μπορεί να «μπλοκάρει» και την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Τίρανα.
Το εν λόγω ηχηρό μήνυμα της κυβέρνησης προς τον Έντι Ράμα ήλθε μετά από ένα κύκλο διπλωματικών επαφών που έκανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης με την Αλβανή ομόλογο του η οποία έδειχνε υποτίθεται θετική διάθεση και κατανόηση των ελληνικών θέσεων, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, της πιο σκληρής γραμμής, πιέζει και η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, η οποία ζητά από την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες της και να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη.
Άλλωστε η επιτυχής έκβαση αυτής της υπόθεσης θα τονώσει το ηθικό των Βορειοηπειρωτών που καθημερινά βιώνουν την καταπάτηση των δικαιωμάτων της από την Αλβανική κυβέρνηση.
Διπλωματική κινητικότητα
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στις ελληνοτουρκικές σχάσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος ανέφερε ότι βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν.
Μάλιστα ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε για δυο ορόσημα. «Αυτή την στιγμή έχουμε δύο ορόσημα: τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στα μέσα Σεπτεμβρίου όπου εκεί θα υπάρξει συνάντηση των αντιπροσωπιών, με τις ηγεσίες, και ένα δεύτερο ορόσημο, προς το τέλος του έτους, όπου θα έχουμε το ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας με μία διευρυμένη σύνθεση», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης τονίζοντας ότι θα υπάρξει μια σημαντική προεργασία.
Εκείνο που διαμηνύεται είναι ότι η Ελλάδα θέλει διάλογο με την Τουρκία, αλλά έχει κόκκινες γραμμές…
Ταυτόχρονα διπλωματική δραστηριότητα υπάρχει και πέριξ του Κυπριακού. Πριν λίγες ημέρες την Κυπριακή Δημοκρατία επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συναντήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν γνωρίζει ότι μια διαφαινόμενη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και το Κυπριακό». Αυτό ήταν ένα καθαρό μήνυμα-απάντηση στο σύγχρονο Σουλτάνο ο οποίος πρόσφατα απέκλεισε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Η εν λόγω αναφορά Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς επιβεβαιώνει την αγαστή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, ενώ στέλνει και ένα μήνυμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στις τουρκικές πιέσεις για να υποχωρήσει από τις θέσεις της στο Κυπριακό.
Κομβικής σημασίας, σε διπλωματικό επίπεδο ήταν και τα ταξίδια Γεραπετρίτη – Δένδια σε Αίγυπτο και Ισραήλ αντίστοιχα.
Στην προκειμένη περίπτωση οι επισκέψεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια της Ελλάδας να ενισχύσει τις σχέσεις της με χώρες-κλειδιά στην περιοχή που μοιράζονται κοινές ανησυχίες ασφάλειας, με στόχο την αποτροπή των απειλών και την εμβάθυνση της συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.