Η 16η διοργάνωση των Παγκόσμιων Ημερών Νεολαίας (Journées mondiales de la Jeunesse –JMJ), που ξεκινά μεθαύριο Τρίτη στη Λισαβόνα με τη συμμετοχή ενός εκατομμυρίου νέων και παρουσία του πάπα Φραγκίσκου, είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση καθολικών στον κόσμο.
Αυτό το παγκόσμιο γεγονός, που ιδρύθηκε το 1986 με πρωτοβουλία του πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, διοργανώνεται κάθε δύο με τρία χρόνια και αρθρώνεται γύρω από εορταστικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις (συναυλίες, συζήτηση και προσευχή, διασκέψεις, δημόσιες συζητήσεις…).
Νέοι από όλες τις ηπείρους θα συγκεντρωθούν από την 1η έως την 6η Αυγούστου στην πορτογαλική πρωτεύουσα.
Περίπου 16.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης, της πολιτικής προστασίας και της υπηρεσίας ιατρικών εκτάκτων καταστάσεων θα αναπτυχθούν για τις εκδηλώσεις αυτές κα πολλοί δρόμοι καθώς και σταθμοί του μετρό θα κλείσουν, μια πρόκληση γι΄αυτή την πόλη των 550.000 κατοίκων που υποδέχεται ήδη πολλούς τουρίστες αυτήν την περίοδο του καλοκαιριού.
Με ισχυρά σημεία την τελετή υποδοχής του πάπα την Πέμπτη και τον Δρόμο του Σταυρού το βράδυ της Παρασκευής, η εβδομάδα κορυφώνεται με μια αγρυπνία υπό τον Φραγκίσκο το βράδυ του Σαββάτου και με μια μεγάλη λειτουργία το πρωί της Κυριακής έπειτα από μια νύχτα κάτω από τα αστέρα. Ένα βαρύ πρόγραμμα για τον Αργεντινό ποντίφικα, δύο μήνες μετά τη σοβαρή εγχείρηση στην κοιλιά στην οποία υποβλήθηκε.
Αναμένεται να προσεγγίσει προσφιλή σε αυτή τη γενιά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης∙ όπως επίσης και το ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων στο πλαίσιο της καθολικής Εκκλησίας που έχει κλονιστεί από αυτά τα σκάνδαλα, βρίσκεται σε πτώση και αναρωτιέται για το μέλλον της.
Αν και διοργανώνεται από την καθολική Εκκλησία, η μεγάλη αυτή συνάντηση είναι ανοικτή στους νέους άλλων δογμάτων.
Έπειτα από την επιτυχία δύο μεγάλων συγκεντρώσεων αφιερωμένων στους νέους που διοργανώθηκαν στη Ρώμη το 1984 και το 1985, ο πάπας Κάρολ Βοϊτίλα δημιουργεί επίσημα, το 1986 στην Αιώνια Πόλη, τις JMJ που εναλλάσσονται ανάμεσα σε αποκεντρωμένες πρωτοβουλίες και μεγάλες μαζικές συναντήσεις.
Θα ακολουθήσουν το Μπουένος Άιρες (Αργεντινή, 1987), το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα (Ισπανία, 1989), η Ζεστοκόβα (Πολωνία, 1991), το Ντένβερ (Ηνωμένες Πολιτείες, 1993), η Μανίλα (Φιλιππίνες, 1995), το Παρίσι (Γαλλία, 1997), η Ρώμη (Ιταλία, 2000), το Τορόντο (Καναδάς, 2002), η Κολονία (Γερμανία, 2005). το Σίδνεϊ (Αυστραλία, 2008), η Μαδρίτη (Ισπανία, 2011), το Ρίο ντε Ζανέιρο (Βραζιλία, 2013), η Κρακοβία (Πολωνία, 2016) και ο Παναμάς (2019).
Οι εκδηλώσεις που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη προσέλευση ήταν εκείνες της Μανίλας το 1995 (5 εκατομμύρια), του Ρίο (3,7 εκατ.) και της Κρακοβίας (3 εκατομμύρια).