today-is-a-good-day
11.4 C
Athens

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, η ΕΔΕ για την έκρηξη, το άδοξο τέλος Μηταράκη και το …αμάρτημα Πατούλη.

Άμεση στήριξη των πυρόπληκτων, αποκατάσταση ζημιών αλλά και ΕΔΕ για την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών και απόδοση ευθυνών αν προκύψουν, είναι η «αντίδραση» της κυβέρνησης, μετα το σβήσιμο των πυρκαγιών, που «τέσταραν» στο …πεδίο τα σχέδια «αναχαίτισης» τους.

Του Κώστα Πασίση

Με τη λήξη του κόκκινου συναγερμού, το Μαξίμου επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα της αντιπολίτευσης ότι δεν υπήρχε αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχέδιο, εστιάζοντας περισσότερο στις 667 φωτιές μέσα σε 15 ημέρες που «σάρωσαν» τις αντιπυρικές ζώνες, στην κλιματική αλλαγή που δημιουργει νέα δεδομένα και απαιτεί επαναξιολόγηση της στρατηγικής και στους εμπρησμούς ηθελημένους ή αθέλητους…

Έτσι κατά τη χθεσινή ημέρα, ενός πρώτου απολογισμού της κατάστασης, στο Μαξίμου έγινε ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, ενώ ταυτόχρονα κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Παύλος Μαρινάκης βγήκαν μπροστά, βάζοντας πλάτη στην κυβέρνηση.

Σε αντίθεση με τον πρώην (πλέον) υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη ο οποίος τη στιγμή του πολέμου της κυβέρνησης με τα πύρινα μέτωπα ήταν εκτός Αθηνών για διακοπές(!).

Γεγονός που προκάλεσε την οργή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος προ ολίγων ημερών του έβγαλε κίτρινη κάρτα για τις δηλώσεις του σχετικά με την έφιππη αστυνομία και όχι μόνο.

Το νέο φάουλ του Νότη Μηταράκη οδήγησε τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην έξοδο από την κυβέρνηση. Στη θέση του ορίστηκε ο Γιάννης Οικονόμου.
Αυτό βεβαια ήταν και ένα μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους υπουργούς του καθώς εκτός του Μηταράκη σε βαρύ ατόπημα υπέπεσε και Γ. Πατούλης. Ο περιφερειάρχης Αττικής την ώρα που καιγόταν η χώρα χόρευε ζεϊμπέκικο σε εκδήλωση ομογενών στο Ζάππειο, συμπληρώνοντας το παζλ των προκλητικών ενεργειών…

Στη σύσκεψη του Μαξίμου για τις πυρκαγιές αποφασίστηκαν οι ενέργειες της κυβέρνησης που κινούνται σε τρεις άξονες:
1) άμεση στήριξη μέσω του μηχανισμού κρατικής αρωγής των κατοίκων και επιχειρήσεων που επλήγησαν. Από την αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας έχουν εντοπιστεί 6 κτήρια που κρίνονται κατεδαφιστέα και άλλα 39 που έχουν μικρότερες φθορές.
2) άμεσες εργασίες αποκατάστασης από την περιφέρεια και τον δήμο σε οδικά δίκτυα και δημόσιες ακτές.
3) εκστρατεία θετικής προβολής της Ρόδου στις κύριες αγορές ενδιαφέροντος του νησιού.

Η έκρηξη και η αντίδραση Δένδια

Εκτός από τις μεγάλες φωτιές, το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας τα δυο τελευταία 24ωρα, ήταν η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.
Ωστόσο άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, τονίζοντας ότι αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.

Λίγες ώρες αργότερα απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του ο Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ.

Ο υπουργός Άμυνας, όμως έκανε ένα βήμα περισσότερο καθώς έδωσε εντολή να πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας, σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αρμόδιος συντονιστής για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας ορίστηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.
Αυτή ήταν μια εύλογη και αναμενομένη απόφαση για την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας η οποία έχει ως προτεραιότητα της την πρόληψη παρόμοιων συμβάντων.
Όπως επισημαίνεται ο έλεγχος και η ενίσχυση των μέτρων πυρασφάλειας, ειδικά σε τέτοιες ευαίσθητες υποδομές, είναι ζωτικής σημασίας.
O υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε επισήμανε ότι η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών ήταν από ανθρώπινο χέρι ή εμπρησμό και πρόσθεσε: «Το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανακουφίσει τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές».

Κατέληξε λέγοντας ότι «Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει το στρατηγικό σχέδιο για την πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών…
Τέλος Παύλος Μαρινάκης υπερασπίστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης, τονίζοντας: «…η Ρόδος είναι ένα από τα παραδείγματα που αποδεικνύει ότι υπήρχε και υπάρχει, ίσως και το πιο χαρακτηριστικό, ήταν το μεγαλύτερο σχέδιο εκκένωσης στην ιστορία της χώρας. Με το σχέδιο αυτό, στο οποίο συνέδραμαν οι γυναίκες και οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, οι εθελοντές, οι κάτοικοι, η αυταπάρνηση των κατοίκων, ένα συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο διέσωσε σχεδόν 20000 ανθρώπους»…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ