14.9 C
Athens

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Δεν φταίει μόνο η κλιματική κρίση για αυτές τις καταστροφές

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την πρωτολογία της παρατήρησε πως «πριν από δύο χρόνια κατακάηκε η Βόρεια Εύβοια και ήμουν εκεί. Η πλήρης απαξία σε σχέση με την πυρόσβεση ήταν αισθητή και ορατή για ημέρες στους κατοίκους. Και πάρα πολλοί σώθηκαν χάρη στην εθελοντική κινητοποίηση των πολιτών και την πρόνοια συγκεκριμένων ανθρώπων οι οποίοι ανέλαβαν εγκαίρως να σχεδιάσουν τον μηχανισμό ανταπόκρισης σε περίπτωση που θα υπήρχε ανάγκη, όπως ο λιμενάρχης Αιδηψού, που είχε προβλέψει εγκαίρως να έχει την συνδρομή των πολιτών που χειρίζονται πλωτά μέσα, αλλά και των καπετάνιων της ακτοπλοΐας που τότε έσωσαν πολίτες στην Λίμνη, την Αιδηψό, στην Αγία Άννα, σε όλη τη Βόρεια Εύβοια.

Πολίτες που έτρεχαν στην θάλασσα για να μην καούν και διασώθηκαν χάρη σε ένα σχέδιο που έφτιαξε ο τοπικός λιμενάρχης σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς κανείς να του το έχει ζητήσει». Η κ. Κωνσταντοπούλου ρώτησε εάν αυτό που έκανε πριν δύο χρόνια ο τοπικός λιμενάρχης στην Αιδηψό, «η κυβέρνηση το έχει κάνει από το 2021 μέχρι σήμερα. Γιατί παρακολουθώντας, ακούγοντας, εισπράττοντας τις μαρτυρίες των κατοίκων της Ρόδου, που είναι για ενδέκατη ημέρα στο έλεος της φωτιάς, την αγωνία και την απόγνωσή τους ότι είναι ανυπεράσπιστοι και για το ότι παρέμειναν για πάρα πολλές ημέρες χωρίς να υπάρχει έγκαιρη αντιμετώπιση, ξαναβλέπω και ξαναζώ αυτό που είχε γίνει πριν δύο χρόνια στην Εύβοια. Και επειδή θυμάμαι τον κ. πρωθυπουργό να ζητάει “συγγνώμη” και να υπόσχεται πολιτική προστασία, σχέδιο και μηχανισμούς» ρώτησε κατά πόσο η εμπειρία της Β. Εύβοιας έχει αξιοποιηθεί καθώς βλέπουμε «καρμπόν» πρακτικές. Και πρόσθεσε:

«Ποια ήταν τα αίτια της καταστροφής στην Ρόδο; Ποιες αποφάσεις ελήφθησαν; Ποια σχέδια εφαρμόσθηκαν; Ποιες ενέργειες έγιναν; Ποια και πόσα μέσα επίγεια και εναέρια πυρόσβεσης χρησιμοποιήθηκαν και πότε γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία. Ποιο δυναμικό επιστρατεύθηκε και για ποιο λόγο δεν υπήρξε έγκαιρη ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ώστε να επιτευχθεί ο έγκαιρος και δραστικός περιορισμός της πυρκαγιάς και να αποτραπεί το ολοκαύτωμα που συνέβη στην Ρόδο;». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, επιπροσθέτως, ζήτησε από τον υφυπουργό να απαντήσει «ποια μέτρα είχαν ληφθεί για την αντιπυρική περίοδο στην Ρόδο. Ποια η οργάνωση, ετοιμότητα και διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, την προστασία ανθρώπων, των δασών, των ζώων, των πουλιών και κάθε έμβιου όντος».

Η κ. Κωνσταντοπούλου, στην δευτερολογία της είπε πως δεν θα πρέπει να αποδίδονται αυτές οι καταστροφές στην κλιματική κρίση, ούτε να ακούμε ότι «φωτιές υπήρχαν και θα υπάρχουν» και ρώτησε εάν αληθεύει ότι «είμαστε η χώρα που έχει τα περισσότερα πτητικά μέσα και αυτά θεωρούνται από την κυβέρνηση επαρκή;». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα εγκατεστημένα μέσα που υπήρχαν στην Ρόδο και εάν σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου αυτά τα 45 οχήματα που υπήρχαν ήταν μια επαρκής δύναμη πυρόσβεσης. Εάν τα 55 οχήματα που βρίσκονται σήμερα, μετά από 11 ημέρες που μαίνεται αυτή η πυρκαγιά, αυτή η ενίσχυση των επίγειων μέσων κατά δέκα μόνο οχήματα είναι κάτι το ικανοποιητικό.

Σχετικά με τα εναέρια μέσα που έχουν διατεθεί στο νησί, ένα ελικόπτερο, τρία αμφίβια αεροσκάφη, αναρωτήθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου κατά πόσο ήταν επαρκή ως δύναμη πρόληψης; «Εφόσον, σήμερα, επιχειρούν 25 εναέρια μέσα; Και γιατί εσείς είχατε διαθέσει μόνο τέσσερα;» είπε και ρώτησε κατά πόσο επαρκούν οι 202 πυροσβέστες που έχουν διατεθεί στην κατάσβεση της φωτιάς στην Ρόδο.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ρώτησε επίσης πόσο δόκιμο είναι να παίρνονται τα εναέρια ή τα επίγεια μέσα από άλλες περιοχές για να ριχθούν στην μάχη μιας κατάσβεσης, και ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσο έχουν αξιοποιηθεί οι πόροι που προβλέπονται στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» ή ισχύουν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί. Τέλος, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε ότι η απώλεια του φυσικού περιβάλλοντος είναι ανεκτίμητη και δεν αποζημιώνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ