today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Ώρα για αλήθειες: Πόλεμος, καύσωνας, επισιτιστική κρίση, πληθωρισμός – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Η πραγματικά εφιαλτική κατάσταση που βιώνει η πατρίδα μας, εδώ και δυο εβδομάδες, δυστυχώς, λαμβάνει χώρα σε καθεστώς παράλληλου κόσμου, με δεδομένο ότι όλοι μας, κοινωνία και πολιτικό σύστημα, ζούμε σε άλλη διάσταση, την ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρότατη πολυεπίπεδη κρίση. Εφιαλτικές καιρικές συνθήκες, πυρκαγιές, αποσύνθεση βασικών υποδομών στη χώρα, πελαγοδρομήσεις υψηλού ρίσκου στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, σοβαρή επισιτιστική κρίση προ των πυλών, πόλεμος στην Ευρώπη, πληθωρισμός (κατά κύριο λόγο στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης) και διεθνώς, πολιτικές ηγεσίες κατώτερες του μετρίου, οι οποίες αδυνατούν όχι μόνο να διαμορφώσουν οποιαδήποτε στρατηγική για το μέλλον, αλλά είναι ανίκανες να κάνουν το απαραίτητο, που είναι μια ορθολογική και με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις διαχείριση της κρίσης.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη * 

Καθώς ο καύσωνας καταστρέφει την αγροτική παραγωγή από άκρη σε άκρη του πλανήτη, οι συγκομιδές, η παραγωγή φρούτων και η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, βρίσκονται υπό τρομερή πίεση. Πλέον, οι απειλές για τις προμήθειες τροφίμων, αυξάνονται δραματικά σε όλο τον πλανήτη.

Η κατάσταση αυτή, καθιστά αν όχι βέβαιη, εξαιρετικά πιθανή, τη διατήρηση υψηλού πληθωρισμού σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η Ινδία, κορυφαίος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο προχώρησε σε απαγόρευση αποστολών ρυζιού, βασικό προϊόν για το μισό πληθυσμό του πλανήτη, με στόχο τη διατήρηση των τιμών. Η Ρωσία, αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Και ο πόλεμος στην Ουκρανία, στην καρδιά της Ευρώπης, δεν φαίνεται να έχει τελειωμό.

Όποιος δεν βλέπει ότι όλο αυτό το σκηνικό, ενισχύει την πιθανότητα επισιτιστικής κρίσης και αυξημένων τιμών, αλλά και την παραμονή του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού στα ράφια των σούπερ μάρκετ να παραμένει για μεγάλο διάστημα εθελοτυφλεί. Ακόμη χειρότερα, είναι εγκληματικό πολιτικές ηγεσίες και κυβερνήσεις να πανηγυρίζουν για δήθεν μείωση του πληθωρισμού προτάσσοντας το γενικό δείκτη, όταν στην πραγματική στην οικονομία επικρατεί εφιάλτης. Κανείς δεν μιλάει ειλικρινά για το νέο βαρύ πλήγμα που έρχεται για τους καταναλωτές, σε μια στιγμή που για μεγάλο χρονικό διάστημα οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών βρίσκονται υπό έντονη πίεση.

Ενώ κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει την πλήρη έκταση της ζημιάς που έχει προκληθεί και θα προκληθεί, διότι πολύ απλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την εξέλιξη των πολλαπλών κρίσεων, υπάρχουν σαφή σημάδια καταστροφής, στα φρούτα και τα λαχανικά στη χώρα μας και γενικά στη Νότια Ευρώπη.

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, οι ζημιές λόγω των καιρικών συνθηκών, αναμένεται να ξεπεράσουν το ύψος των περυσινών που ανήλθαν στα 6 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα των μεταφορών, είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσουν τους κινδύνους στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας. Αυτό που συμβαίνει σε ποτάμια και λίμνες, κρίσιμα για τις μεταφορές, ενισχύει την προβληματική εικόνα στη ναυσιπλοΐα.

Η πλειοψηφία των ειδικών, επισημαίνει ότι θα αποτελέσει έκπληξη εάν οι τιμές των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης, δεν αρχίσουν πάλι να παίρνουν τον ανήφορο, μετά από ένα μικρό διάστημα μείωσης.

Για να έρθουμε πάλι στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία, η παραγωγή σιτηρών στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, θα είναι έως και 60% χαμηλότερη από πέρυσι, η χειρότερη συγκομιδή σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και 15 χρόνια.

Με τον πληθωρισμό στην πραγματική οικονομία να παραμένει υψηλός και επίμονος, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (FED), προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης, την 11η κατά σειρά από τις αρχές του 2022, στο υψηλότερο επίπεδο των 22 τελευταίων. Σε νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης, αναμένεται να προχωρήσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το χρήμα γίνεται πιο ακριβό, τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται, τα νέα δάνεια καθίστανται απαγορευτικά και το κυριότερο η εύκολη και ελκυστική πολιτική των επιδοτήσεων είναι αδύνατον να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Και σε επιστέγασμα όλων αυτών, έρχεται το άνοιγμα μιας συζήτησης για προσέγγιση με την Τουρκία, η οποία ξεκινά από επικίνδυνα εσφαλμένη βάση.

Αποτελεί πραγματικά έγκλημα το να ρίχνει κανείς στάχτη στα μάτια του κόσμου, νομίζοντας ότι έτσι κερδίζει χρόνο και τα προβλήματα θα επιλυθούν. Δυστυχώς τα προβλήματα δεν είναι απλά, είναι δομικά. Όχι μόνο δεν πρόκειται να επιλυθούν, αλλά όσο κάποιοι προσπαθούν να τα σκεπάσουν τόσο θα επιδεινώνονται. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το σερβίρεις στον κόσμο μια ρόδινη εικόνα. Με αυτό τον τρόπο χάνεις τον πλέον απαραίτητο σύμμαχο στην αντιμετώπιση σοβαρότατων κρίσεων όπως αυτή που βρίσκεται ενώπιον μας.

Είναι ώρα κάποιοι να πουν αλήθειες. Και καλό θα είναι να γνωρίζουν, ότι το να μην έχει αντίπαλο είναι πολύ χειρότερο από το να έχεις και μάλιστα ισχυρό.

Η Ρώμη έπεσε μόνη της.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ