Σε πλήρη ομοθυμία, οι εκπρόσωποι των φορέων της Ομογένειας τάχθηκαν υπέρ της άρσης των περιορισμών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, στην οποία ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο.
«Είμαστε η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Προβάλουμε και στηρίζουμε τα εθνικά θέματα. Το μέλλον της Ελλάδας είναι και δικό μας μέλλον», ανέφεραν οι εκπρόσωποι από την Ευρώπη και την Αμερική και κάλεσαν όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, καθώς η ομοφωνία της ελληνικής Βουλής θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους απανταχού Έλληνες και θα συμβάλει στη προσπάθεια σύνδεσης των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα.
Οι εκπρόσωποι των φορέων χαρακτήρισαν «άδικες και απαράδεκτες» τις προϋποθέσεις που έθεσε ο υφιστάμενος νόμος, με αποτέλεσμα να εμποδιστεί η μεγάλη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.
Κάλεσαν δε, σε δεύτερο χρόνο, να υιοθετηθεί το σύστημα της επιστολικής ψήφου και να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού.
Η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων, Σέτα Θεοδωρίδου, αφού τόνισε ότι οι απόδημοι Έλληνες «είμαστε η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό, προβάλλουμε την Ελλάδα με κάθε ευκαιρία, στηρίζουμε συστηματικά τα εθνικά μας θέματα και είμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της στα κράτη που μας φιλοξενούν, λατρεύουμε την πατρίδα μας και το έχουμε δείξει έμπρακτα», επισήμανε ότι αποτελεί υποχρέωση της γενέτειρας να ακουστεί η φωνή των Ελλήνων του εξωτερικού.
Η κ. Θεοδωρίδου εκτίμησε ότι είναι καιρός αυτή η υποχρέωση να γίνει και δικαίωμα, χωρίς περιορισμούς, χωρίς όρους για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα που θέλει να συμβάλει με την ψήφο του στο υπέρτατο εργαλείο της Δημοκρατίας, την εκλογική διαδικασία και εξέφρασε την ελπίδα όλα τα κόμματα να ψηφίσουν την άρση των άδικων περιορισμών διότι -όπως είπε- αποδοχή της άρσης των άδικων περιοριστικών μέτρων θα φέρει την ισονομία και έτσι δεν θα υπάρχουν Έλληνες δύο ταχυτήτων. «Είναι τεράστια ευκαιρία για την ελληνική Βουλή και ιστορική ευθύνη για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα βουλευτή, να αποδείξουν πως η σημερινή Ελλάδα είναι η φυσική συνέχεια της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία, ψηφίζοντας την άμεση άρση όλων των περιορισμών του νόμου 4648/2019 και καθιερώνοντας στη συνέχεια την επιστολική ψήφο για όλους τους απόδημους του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, ασχέτως αν ζουν σε περιοχή με ελληνικές προξενικές αρχές ή όχι, όπως εξάλλου εφαρμόζουν πολλά σύγχρονα και ανεπτυγμένα κράτη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κ. Θεοδωρίδου κάλεσε την ελληνική Βουλή, σε δεύτερη φάση, να θεσπίσει βουλευτικές έδρες για τους απόδημους, δημιουργώντας περιφέρειες αποδήμων, ώστε να υπάρξει και η σωστή αντιπροσώπευσή τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Βραζιλίας, Σταύρος Κυριόπουλος, αφού ανέφερε ότι «δεν πρέπει να φοβούνται οι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα, γιατί κι εμείς Έλληνες είμαστε και θέλουμε το καλό για την πατρίδα μας» παρουσίασε τις προτάσεις του για καθιέρωση και για τους Έλληνες του εξωτερικού των όσων ισχύουν για τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Ομογένειας Γερμανίας, Κωνσταντίνος Καχριμανίδης, εκπροσωπώντας 500.000 και πλέον ομογενείς, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ο νεοσύστατος δευτεροβάθμιος θεσμός της Ομογένειας Γερμανίας, αριθμεί 60 θεσμούς και πλέον, μεταξύ αυτών ελληνικές κοινότητες, ελληνικά σχολεία, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και χαρακτήρισε «στιγμή μεγάλης σημασίας για τον οικουμενικό ελληνισμό» την άρση των περιορισμών του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. «Σήμερα έχουμε την ευκαιρία, με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, να πετύχουμε όλοι μαζί μια επανάσταση πολιτική, οικονομική και πολιτιστική, με την ενεργό συμμετοχή των ομογενών. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να φέρουμε πίσω τους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά όχι μόνο αυτούς» είπε ο κ. Καχριμανίδης, προσθέτοντας πως η υπερψήφιση του νόμου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους απανταχού Έλληνες. «Είμαστε όλοι Έλληνες, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας μας και η συνεργασία μας αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη Ελλάδα, σε μια πιο δυνατή πατρίδα. Ζητάμε την κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς, επίσης, πλήρες εκλογικό δικαίωμα. Ζητάμε να στηρίξετε όλοι αυτή την πρόταση, που έχει ως γνώμονα το καλό της πατρίδας. Με την αλληλεγγύη και την ενότητά μας, μπορούμε να διαμορφώσουμε μια καλύτερη κοινωνία για όλους τους Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, ζήτησε ο τίτλος του σχεδίου νόμου να αναφέρεται σε κατάργηση προϋποθέσεων και όχι άρση περιορισμών για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού. Επίσης επιχειρηματολόγησε υπέρ της χρησιμότητας πρόβλεψης στο σχέδιο νόμου, ειδικής ένστασης και ενδεχομένως και επιτροπής εξέτασης των σχετικών ενστάσεων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, Μωυσής Νικολαΐδης, τόνισε ότι ενώ στις τελευταίες εκλογές παραχωρήθηκε η διευκόλυνση της ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους, υπήρξαν πάρα πολλοί περιορισμοί με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού να μην μπορεί να συμμετέχει και δήλωσε ότι οι απόδημοι Έλληνες είναι υπέρ του να ψηφίζουν όλοι στους τόπους κατοικίας τους χωρίς περιορισμούς. Σε δεύτερη φάση, ζήτησε να εξετασθεί και το θέμα της επιστολικής ψήφου και ταυτόχρονα και το θέμα της δημιουργίας εκλογικών περιφερειών στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Πάνος Δροσινάκης, ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με τον προηγούμενο νόμο προκάλεσαν πικρία, αγανάκτηση και απογοήτευση σε πάρα πολλούς Έλληνες, ενώ προέκυψαν σοβαρά πρακτικά προβλήματα κατά την εφαρμογή του και χαιρέτισε την προσπάθεια της κυβέρνησης να τροποποιήσει αυτές τις προϋποθέσεις και να δώσει σε όλους το δικαίωμα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Ταυτοχρόνως εξέθεσε τα διαχρονικά αιτήματα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, που δεν ικανοποιούνται με τον νόμο αυτό και κάλεσε τα κόμματα να εργαστούν ώστε να εφαρμοστεί μια νέα πολιτική και μια νέα στρατηγική για τον ελληνισμό της διασποράς, «διότι η Ελλάδα μόνο οφέλη μπορεί να έχει από αυτό».
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, Λεωνίδας Ραπτάκης, εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων και αναφέρθηκε στην χθεσινή συνάντηση με 43 από τους 93 εκλεγμένους από το εξωτερικό, (Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Αφρική, Κένυα, Ιορδανία, Ουκρανία) και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη βοήθεια που προσφέρει το ελληνικό Κοινοβούλιο τόσο για τους βουλευτές και τους Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό όσο και για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. «Εμείς είμαστε οι πρέσβεις, όμως η γέφυρα είναι τα 300 μέλη της ελληνικής Βουλής», είπε.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, Σπύρος Μεζίτης, συνεχάρη τους αρμόδιους υπουργούς για το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας πως θα αρθούν οι αντισυνταγματικοί περιορισμοί και θα επιτρέπεται σε όλους τους ενήλικες που έχουν ελληνικά διαβατήρια, να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους κάτι που θα σημάνει ότι αντί για τους 20.000, περίπου, ομογενείς που ψήφισαν φέτος, να μπορούν να ψηφίσουν πάνω από 500.000.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους εκπροσώπους των φορέων της Ομογένειας για την συμμετοχή τους στον διάλογο και σε όλη την διαδικασία και δήλωσε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι όλοι τοποθετήθηκαν θετικά ως προς την άρση των περιορισμών. «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου ακριβώς η φωνή η δική σας να ακούγεται πιο δυνατά, όπως ακριβώς οφείλουμε να κάνουμε» είπε.