today-is-a-good-day
10.3 C
Athens

Εξελίξεις στην Κεντροαριστερά: Διεργασίες και ζυμώσεις στο ΣΥΡΙΖΑ – Αποχώρηση Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ

Μια αίσθηση ρευστότητας, αναταραχής και περιδίνησης  επικρατεί στην Κεντροαριστερά, μετά τις ηχηρές παραιτήσεις Τσίπρα-Τσαπανίδου στο ΣΥΡΙΖΑ και την αναζήτηση νέας ηγεσίας, που να εγγυάται την ενότητα του κόμματος, αλλά και την οικειοθελή αιφνιδιαστική  αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Λοβέρδου, που συζητείται ευρέως στους πολιτικούς κύκλους της χώρας, όσον αφορά τη σκοπιμότητα της…

Του Κώστα Πασίση

Το τοπίο στην Κουμουνδούρου θυμίζει κινούμενη άμμο καθώς ύστερα από σχεδόν δέκα ημέρες δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο ατελείωτες ζυμώσεις και διεργασίες.

Σε αυτό το θολό τοπίο «έσκασε» και η παραίτηση της εκπροσώπου τύπου Πόπης Τσαπανίδου η οποία ήταν προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο η φυγή της από την νευραλγική θέση της είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στη μάχη χαρακωμάτων, που γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των τάσεων.

Το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι …θεωρητικό,  αποκάλυψε ο Γιώργος Τσίπρας, εξάδελφος του πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για τον κίνδυνο διάσπασης του κόμματος.

Το ίδιο  ζήτημα έθεσε με πιο εύσχημο τρόπο, πριν από λίγες ημέρες και  ο Χρ. Σπίρτζης, επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας  ήταν η συγκολλητική ουσία στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας παράλληλα  αιχμές   για Αχτσιόγλου, Τσακαλώτο και Χαρίτση.

Η μετάφραση αυτής της δήλωσης είναι ότι στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό για την τύχη των λεγόμενων πασοκογενών  που …μετανάστευσαν στο ΣΥΡΙΖΑ επί εποχής Τσίπρα και σήμερα αισθάνονται σχεδόν ανεπιθύμητοι.

Σημειώνεται ότι πολλοί εξ αυτών όπως, Χρήστος Σπίρτζης,  η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο  Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Άγγελος Τόλκας, και ο  Θάνος Μωραΐτης, έμειναν εκτός κοινοβουλίου και το πολιτικό τους μέλλον είναι αβέβαιο…

Με δεδομένο ότι στην Αριστερά οι αποχωρήσεις στελεχών για ιδεολογικούς λόγους είναι κάτι σαν παράδοση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει  πως θα συμπεριφερθεί η ηττημένη εσωκομματική τάση στην κούρσα διάδοχης, όταν θα συζητηθεί η πολιτική ταυτότητα του κόμματος… Ήδη τα «αίματα» έχουν ανάψει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τις υποψηφιότητες για το διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα όλα είναι στο επίπεδο του εν δυνάμει…

Μέτα τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, στους «δελφίνους» προστέθηκε το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου (υποψήφιος των προεδρικών), με το αιτιολογικό ότι έκανε καλή εμφάνιση στη Βουλή, ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τις διεργασίες που γίνονται στο παρασκήνιο εκείνο που προκύπτει είναι ότι πολύ κοντά για κατάθεση υποψηφιότητας στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι η Έφη Αχτσιόγλου η οποία εμφανίζεται να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Αλέξη Χαρίτση.

Δεύτερη πιθανή υποψηφιότητα είναι του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος έχει καλή πολιτική σχέση με την Έφη Αχτσιόγλου, όπερ σημαίνει ότι οποίος περάσει στο δεύτερο γύρο, πιθανώς να υποστηριχθεί από το χαμένο…

Τρίτη υποψηφιότητα είναι ο Νίκος Παππάς και τέταρτη ο Παύλος Πολάκης.

Όσον αφορά τη Ρένα Δούρου φημολογείται  ότι έχει αποσυρθεί σιωπηρά από την κούρσα αλλά αυτό μένει να επαληθευθεί…

Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος ήταν σαν δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα.

Οι διαφορές τους ήταν πρωτίστως πολιτικές και οι σχέσεις τους δοκιμάστηκαν, όταν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην ηγεσία για τον άγνωστο Χ Πρωθυπουργό…

Στην εξίσωση της ρήξης θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και την κόντρα τους για την ηγεσία του κόμματος.

Η τελευταία πράξη του …δράματος παίχθηκε όταν η Χαρ. Τρικούπη κατέβασε στο Βόρειο τομέα της Αθήνας την Μιλένα Αποστολάκη η οποία εξελέγη βουλευτής με τον Ανδρέα Λοβέρδο να μένει εκτός…

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή. Εκείνο όμως που παραμένει «γρίφος» είναι το επόμενο πολιτικό βήμα του πρώην υπουργού.

Τα σχετικά σενάρια μιλούν για συνεργασία με τη ΝΔ και συμμετοχή του στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, χωρίς να επαληθεύεται από το Μαξίμου μέχρι τη δημιουργία νέου κόμματος.

Ωστόσο το θέμα Λοβέρδου πρέπει να  ερμηνευθεί σε συνδυασμό με την απόφαση Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα στην Α Θεσσαλονίκης, αφήνοντας εκτός Βουλής τον Χάρη Καστανίδη, άλλο ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Εκείνο που κυκλοφορεί στους διάδρομους της Χαρ. Τρικούπη είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ήθελε να απαλλαγεί από τα παλαιά στελέχη του κόμματος, όπως είναι τα δυο προαναφερθέντα στελέχη, προκειμένου δημιουργήσει ένα νέο  ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, που να φέρει τη «σφραγίδα» του…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ