today-is-a-good-day
16.5 C
Athens

Ο συνωστισμός στην Ακρόπολη θα αντιμετωπισθεί με μέτρα που σχεδίασε το υπουργείο Πολιτισμού

Το θέμα της μεγάλης αναμονής για είσοδο στην Ακρόπολη είναι σοβαρό και εντός των ημερών πρόκειται να δοθεί κάποια λύση. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας χθες Μενδώνη στον ΣΚΑΪ 100.3 και τους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο, ξεκαθάρισε, πάντως, πως δεν θα έχουμε φτάσει στην οριστική λύση αν δεν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο «λαιμός του μπουκαλιού» όπως το ονόμασε, φαινόμενο που παρατηρείται μονίμως στα Προπύλαια.

«Δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε τα Προπύλαια. Μπορούμε, όμως, να τα διευρύνουμε, ώστε να πάμε στο αρχαίο πρότυπο» τόνισε. Αναφερόταν στη λύση Κορρέ, τη λύση δηλαδή που προτείνει η μελέτη του Μανόλη Κορρέ, προέδρου της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ). Η ΕΣΜΑ συντάσσει όλες  τις σχετικές μελέτες, τις εξετάζει με ιδιαίτερη αυστηρότητα και προσοχή, και εφόσον τις εγκρίνει τις στέλνει για συζήτηση και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

«Αυτό είναι ένα από τα σημεία πολύ μεγάλης έντασης» θύμισε η κα Μενδώνη, «που είχε δημιουργηθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση, κατά την προηγούμενη τετραετία, όταν ακριβώς είπαμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού μελετά τη νέα μορφή της δυτικής εισόδου. Είναι η είσοδος των Προπυλαίων. Στην αρχαιότητα υπήρχαν περισσότερες των δύο εισόδων. Έχουμε όλα τα δεδομένα και η μελέτη είναι σε εξέλιξη.»

Διευκρίνισε ότι προχωρά η μελέτη, η οποία κατατέθηκε ως ιδέα και στην πρόσφατη διεθνή συνάντηση για τα μνημεία της Ακρόπολης. «Δεν έχουμε σταματήσει. Κάνουμε τη δουλειά μας και υλοποιούνται οι  μελέτες, πάντοτε υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία του Μανόλη Κορρέ» είπε με έμφαση και με νόημα.

Συνεχίζοντας την αναφορά στο άλλο θέμα που είχε συγκεντρώσει τα (άδικα) πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις διαστρώσεις στην κορυφή του Ιερού Βράχου, η υπουργός σημείωσε πως έχουν παρθεί όλα τα μέτρα. Και πρόσθεσε:

«Η αύξηση της επισκεψιμότητας,  σε υπηρεσιακό επίπεδο, υπολογίζεται στην Ακρόπολη περίπου 80% για τον μήνα Ιούνιο και αρχές Ιουλίου, σε σχέση με το 2019. Αν δεν είχαμε κάνει τις διαδρομές, οι οποίες ξεκίνησαν για να εξυπηρετήσουν τα άτομα με αναπηρία και κάθε εμποδιζόμενο άτομο, η Ακρόπολη σήμερα θα ήταν σχεδόν αδύνατον να είναι επισκέψιμο μνημείο. Θα είχαμε ακόμα και τραυματισμούς.»

Η συζήτηση ξεκίνησε με την αναφορά των δημοσιογράφων πως υπάρχουν ουρές από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την είσοδο του Ιερού Βράχου. Η κα Μενδώνη σημείωσε πως η Ακρόπολη  «είναι ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα μνημεία του κόσμου. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες χώρες που, επίσης, με δημοφιλή μνημεία και μουσεία. Στις περιόδους αιχμής παρατηρούνται ουρές και καθυστερήσεις στην είσοδο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Ειδικά για την Ακρόπολη, πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μια σύγχυση στις λεγόμενες ουρές. Λένε ότι υπάρχει από τον Βράχο μέχρι τη Λεωφόρο Αμαλίας. Δεν είναι έτσι. Η ουρά, η οποία υπάρχει επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι η είσοδος της νότιας κλιτύος, στο επίπεδο του σταθμού του μετρό. Μια ουρά 150 μέτρων».

Συνέχισε ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχει δεύτερη ουρά, η οποία «σχηματίζεται δια του αλσυλλίου και φτάνει, στην έσχατη περίπτωση, στο άνω τμήμα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Δηλαδή, δεν καλύπτει η ουρά τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Προς Θεού. Αυτό το λέω ως παραδοχή. Και η τρίτη παραδοχή είναι ότι η Ακρόπολη έχει μόνον μία είσοδο, τα αρχαία Προπύλαια του 5ου αιώνα. Επομένως, δημιουργείται ένας “λαιμός” σαν σε μπουκάλι.»

Αποκαλύπτοντας πως ήταν στο μνημείο το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής, αλλά και χθες το πρωί, δέχτηκε ότι δεν είναι ωραίο να περιμένουν τόσο οι τουρίστες, όμως, εκτός από το ότι αυτό συμβαίνει σε πολλά διάσημα μνημεία, υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι. Εν τω μεταξύ, λαμβάνονται και προσωρινά μέτρα, που επιτρέπουν την πιο γρήγορη είσοδο (π.χ. ανοιχτά τουρνικέ και έλεγχος των εισιτηρίων από υπαλλήλους).

«Επίσης, από το Σάββατο» είπε, «δώσαμε ξεχωριστή είσοδο για την κρουαζιέρα. Το Σάββατο, για παράδειγμα, είχαμε εννέα πολύ μεγάλα κρουαζιερόπλοια στις 8 το πρωί, στον Πειραιά. Σήμερα, η εικόνα που εγώ προσωπικά αποκόμισα ήταν ότι τα επάνω εκδοτήρια λειτουργούσαν ικανοποιητικά, πράγμα που μου είπαν και άνθρωποι επαγγελματίες που ήταν εκεί με τα γκρουπ τους. Στη νότια είσοδο, σήμερα το πρωί, στον έλεγχο εισιτηρίων ήταν πέντε άτομα».

Τα εισιτήρια είναι όλα ηλεκτρονικά, όπως είπε, αλλά δεν είναι εύκολο να τηρηθεί το όριο χρονικών ζωνών.  Είναι έτοιμο το σχετικό πρόγραμμα και θα εφαρμοστεί εντός του Ιουλίου

«Η πρώτη του εφαρμογή,  όμως, πρέπει να πω, μπορεί να παρουσιάσει κάποιες αρρυθμίες» προειδοποίησε. «Εκ των πραγμάτων πρέπει να υπάρχει μία ελαστικότητα, διότι όταν έρχονται  κρουαζιερόπλοια, τα οποία ήδη έχουν προκρατήσει τα εισιτήρια, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει στην πρώτη του τουλάχιστον εφαρμογή, να δώσουμε έναν χρόνο ανοχής στους μεμονωμένους επισκέπτες.»

Εξήγησε τέλος πως δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού να αλλάξει ώρες στα κρουαζιερόπλοια ώστε να μη συμπίπτουν οι επισκέπτες. Τα κρουαζιερόπλοια, πάντως, καλύπτουν τις ώρες 8:00πμ με 2:00μμ.  Μετά τις 2:00μμ η ροή είναι εντελώς διαφορετική.

« Όμως, δεν είναι μόνο τα κρουαζιερόπλοια. Πρέπει να δούμε και τα γκρουπ» ανέφερε. «Επομένως, η λύση θα είναι η  εφαρμογή του συστήματος της ζώνης επισκεψιμότητας, που είμαστε κατά 95%  έτοιμοι να την εφαρμόσουμε.  Αυτό όμως που πρέπει να πω είναι ότι οι ξένοι επισκέπτες ξέρουν τι σημαίνει “ουρά”. Δεν λέω ότι είναι καλό, ούτε ότι πρέπει να περιμένουν και μάλιστα με υψηλές θερμοκρασίες». Δεν απέκλεισε μάλιστα την κατασκευή μερικών διακριτικών στεγάστρων και είπε πως έχουν δοθεί οδηγίες «σε διακριτά σημεία, να υπάρξουν νερά και έξω από τον χώρο. Ώστε κάποιος που θα ζεσταθεί να μπορεί να προμηθευτεί σε σημεία εκτός της εισόδου της Ακρόπολης.»

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ