Τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, που αντιμετωπίζουν την πίεση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά τους, θα ζητήσει ευθέως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ε.Ε, με αφορμή το ναυάγιο της Πύλου το οποίο επανάφερε με δραματικό και πιεστικό τρόπο το εν λόγω πρόβλημα.
Του Κώστα Πασίση
Ένα θέμα που η Ευρώπη εξακολουθεί να παρακολουθεί με αμηχανία, ενώ πολλάκις στρουθοκαμηλίζει, αποφεύγοντας να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων…
Στη χώρα μας η πρόκληση είναι σχεδόν καθημερινή τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε και σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος, στη βάση της αλληλεγγύης αλλά και της ευθύνης.
Επισημαίνεται ότι από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης η Ελλάδα έχει ζητήσει την ενίσχυση της FRONTEX, του ευρωπαϊκού οργάνου που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Αλλά και τη συνεργασία της Ευρώπης με τρίτες χώρες για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης και την προώθηση της επανεισδοχής πολιτών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ.
Εκτός του μεταναστευτικού στην ευρωπαϊκή ατζέντα υπάρχει το καυτό θέμα της οικονομίας και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει άμεσες επιπτώσεις στη Γηραιά ήπειρο.
Το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο
Λίγο πριν αναχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις Βρυξέλλες, στη πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του πολυπληθούς Υπουργικού Συμβουλίου, έστειλε ηχηρά πολιτικά μηνύματα στα κυβερνητικά στελέχη.
«…οι ευθύνες στους ώμους μας είναι βαριές. Πετυχημένος υπουργός είναι αυτός που παράγει έργο αλλά και αυτός που υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων», τόνισε χαρακτηριστικά αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι στην κυβέρνησή του πρέπει υπάρχει ομαδικό πνεύμα, αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των υπουργών και να βάζουν όλοι πλάτη στα δύσκολα…
Το δεύτερο πολιτικό μήνυμα του είναι μια αυστηρή προειδοποίηση. «Το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας και ο νοών νοείτο», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «Κανείς δεν έχει μόνιμο ρόλο».
Στην προκειμένη περίπτωση είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παίρνει αποφάσεις μόνο για να πετύχει επικοινωνιακούς στόχους ή για να έχει θετική δημοσιότητα, αλλά γιατί πιστεύει ότι είναι σωστές και αναγκαίες.
Για τον Πρωθυπουργό φαίνεται ότι αυτό αποτελεί μια βασική πολιτική αρχή, που όλα τα κυβερνητικά στελέχη οφείλουν να υπηρετήσουν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ατάκα του: «Δε φθάνει να ψηφίζουμε έναν νόμο, αλλά πρέπει να τον εφαρμόζουμε κιόλας», και σε αυτό το σημείο πολλοί υπουργοί αλληλοκοιτάχθηκαν…
Μήνυμα ταπεινότητας, ευθύνης και σοβαρότητας από τον Πρωθυπουργό ήταν και η φράση του: «Καμία αυταρέσκεια, καμία έπαρση, είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών. Μας εμπιστεύτηκαν να χτίσουμε την Ελλάδα όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων. Έχουμε πολύ έργο μπροστά μας».
Από την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κρατήσαμε και την αναφορά του για τα άγνωστα μικρά κόμματα και δη τους «Σπαρτιάτες», που πέρασαν το κατώφλι της Βουλής με την εξόφθαλμη στήριξη του έγκλειστου στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη.
«Στο κλίμα εφησυχασμού κάποιοι επέλεξαν την χαλαρή ψήφο και μικρότερα κόμματα γι’ αυτό που είχα προειδοποιήσει ότι πολλοί κομματικοί σχηματισμοί ίσως να προκαλούν πολιτική κακοφωνία», επισήμανε και κατέληξε «Το πολίτευμα όμως ξέρει να προστατεύεται. Ο κοινοβουλευτισμός ξέρει να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα».
Μια φράση που δείχνει να κλείνει και τη σεναριολογία για το τι μέλλει γενέσθαι με το ακροδεξιό μόρφωμα.