Τη «σφραγίδα» του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρει η νέα κυβέρνηση, με αμιγώς κεντροδεξιό πρόσημο και προσανατολισμό στην υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών στόχων της νέας τετραετίας, όπως αποτυπώνονται στο πρόγραμμα του κόμματος.
Μια ετοιμοπόλεμη κυβέρνηση καθώς ο «κορμός» της, τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της, ήταν στο προηγούμενο σχήμα και αποτελούν δοκιμασμένες λύσεις στο πεδίο.
Του Κώστα Πασίση
Όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτακης το βασικό στοιχείο της είναι το περιβόητο rotation των υπουργών οι οποίοι αποστέλλονται πλέον σε νέες …επικίνδυνες αποστολές.
Όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος γίνεται ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προετοιμάζεται να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει ως κύριο έργο τον εκσυγχρονισμό του πολύπαθου ΕΣΥ.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας που μετακινείται στο Υποδομών, άλλο ένα δύσκολο πόστο, λόγω Τεμπών και όχι μόνο.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης πήρε την «καυτή πατάτα» του υπουργείου Παιδείας για να προωθήσει περαιτέρω τις μεγάλες αλλαγές στο συγκεκριμένο χώρο και ο Νότης Μηταράκης που πήρε μετάθεση για το πάντα ευαίσθητο Προστασίας του Πολίτη.
Βαριά κληρονομιά λαμβάνει ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος πρέπει να φανεί τουλάχιστον ισάξιος του κ. Πιερρακάκη για να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αφήσει το δικό του διακριτό αποτύπωμα.
Δύσκολο έργο αναλαμβάνει και ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος είναι νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Το rotation πάντως έστειλε κάποιους πρωτοκλασάτους στο πάγκο για να πάρουν …ανάσες.
Έτσι, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Κώστας Καραμανλής, ο Στέλιος Πέτσας, ο Θάνος Πλεύρης, ο Κώστας Τσιάρας, ο Γ. Γεωργαντάς, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έμειναν εκτός βασικής ενδεκάδας, ως χρυσές εφεδρείες.
Ενδιαφέρον έχει η μετακίνηση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Άμυνας, εξίσου κομβικό υπουργείο με το ΥΠΕΞ και η μετάθεση από το Μαξίμου στο υπουργείο Εξωτερικών του Γ. Γεραπετρίτη. Μια μετακίνηση, η οποία ενδεχομένως να συνδέεται με το νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις…
Αλλά και η τοποθέτηση στο νευραλγικό πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου του Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος έγραψε πολλά χιλιόμετρα κατά την προεκλογική περίοδο.
Η προσθήκη Φλωρίδη-Παπασταύρου και η επιστροφή της Κεφαλογιάννη
Η πετυχημένη συνταγή της διεύρυνσης της κυβέρνησης στον κεντρώο χώρο έχει και συνέχεια.
Έτσι μετά τις μετάγραφες και αξιοποίηση στην κυβέρνηση των κ.κ Πιερρακάκη, Γεραπετρίτη, Χρυσοχοΐδη, Σκέρτσο, Μενδώνη, Θεοχάρη, ο Γιωργος Φλωρίδης τοποθετήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, συμπληρώνοντας το παζλ των πολιτικών ανοιγμάτων…
Η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή ήταν και η βασική έκπληξη της νέας κυβέρνησης. Το πολιτικό «δώρο» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΝΔ η οποία ηγεμονεύει στο πολιτικό σκηνικό, μετα το θριαμβευτικό εκλογικό αποτέλεσμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Επισημαίνεται ότι ο κ. Φλωρίδης πολλές φορές στο παρελθόν είχε αρθρογραφήσει, τονίζοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, προσελκύοντας ακόμη περισσότερο την προσοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Επιπλέον ξεχωριστή σημασία φαίνεται να έχει ο ορισμός του Μάκη Βορίδη, ως υπουργός Επικρατείας.
Κάποιοι συνδέουν τη εν λόγω επιτελική κίνηση Μητσοτάκη και με τα τεκταινόμενα στα δεξιά της ΝΔ, όπου έχουν ανθίσει πολλά «κομματίδια», που προκαλούν τουλάχιστον προβληματισμό στο Μαξίμου.
Και η επιστροφή στην κυβέρνηση, στο υπουργείο Τουρισμού της Όλγας Κεφαλογιάννη.
Επίσης, υπουργοί Επικρατείας ορίστηκαν ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος είναι ο νέος ισχυρός παίκτης στο Μαξίμου και ο Άκης Σκέρτσος.
Στη νέα κυβέρνηση υπάρχει έντονο το άρωμα της γυναίκας. Μετέχουν 15 γυναίκες. Τέσσερις υπουργοί, μία αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί. Από 9 γυναίκες (3 υπουργοί και 6 υφυπουργοί) στο προηγούμενο σχήμα.
– Ηλικιακά, το υπουργικό σχήμα είναι νεότερο. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.
Η επάνδρωση των υπουργείων πάντως ήταν έτοιμη εδώ και καιρό, καθώς ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πολυπληθές καλά σχεδιασμένο Υπουργικό συμβούλιο, που δε στήνεται μέσα σε δύο ημέρες, αλλά απαιτεί αρκετή προεργασία…