today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για αλλαγή και επανάσταση; – Γράφει ο Σίμος Χριστοφάκης – Σαρρής

Η λέξη επανάσταση η οποία προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ἐπανίστημι ορίζει την επιστροφή και την ανέγερση,  προχωρώντας σε ένα πρόχειρο διαχωρισμό της έννοιας παρατηρούμε  αρχικά τη θεμελιώδη και σχετικά ξαφνική αλλαγή στην πολιτική εξουσία και την πολιτική οργάνωση που συμβαίνει όταν ο πληθυσμός επαναστατεί ενάντια στην κυβέρνηση, συνήθως λόγω της αντιληπτής καταπίεσης  ή λόγω ανικανότητας του πολιτικού προσωπικού. Υπάρχει όμως και ένας διακριτός ορισμός ο οποίος αναφέρεται ή μάλλον καλύτερα περιγράφει τη μεγάλη αλλαγή ή καινοτομία σε κάποιον τομέα. Ήταν 22 Σεπτεμβρίου του 2015 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει το βήμα και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και τις τηλεοπτικές δελφινομαχίες να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του.

Του Σίμου Χριστοφάκη – Σαρρή *

Η πολιτική κατάσταση ήταν βυθισμένη μαζί με μια εξαπατημένη (συνειδητά)στη πλειονότητα της κοινωνία και επηρεασμένη από το κύμα του λαϊκισμού και της μισαλλοδοξίας ,η δε χώρα η οποία βρισκόταν πνιγμένη στη καρδιά της πιο βαθιάς οικονομικής  κρίσης αντί να προσπαθεί να καταπραΰνει τις πληγές της, ξέσκιζε τις σάρκες της ούσα φορτωμένη με Capital Controls και με το τρίτο και βαρύτερο μνημόνιο που συνάντησε ποτέ. Ναι αυτή ήταν όντως η εικόνα μιας χώρας «γονυπετούς επαίτη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Η συνέχεια γνωστή χιλιοειπωμένη, απόλυτα δυστοπική και σίγουρα αντιευρωπαϊκή. Καθώς το καρκίνωμα της μιζέριας ταϊζόταν από τη τότε κυβερνώσα τερατογένεση η οποία στοχοποιούσε και εκβίαζε δικαστικούς λειτουργούς, έψαχνε να στείλει αντιφρονούντες εκδότες, δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους με τη διαδικασία του αυτοφώρου στα κρατητήρια για «προοδευτικό παραθερισμό», δημιουργούσε ανύπαρκτα σκάνδαλα και εξεταστικές επιτροπές με μπροστάρηδες-αυτοφωράκηδες μικροαπατεώνες, διαπραγματευόταν το πόσα νησιά χρειαζόμαστε (Ζουράρης), πούλαγε φθηνό εθνικισμό την ώρα που ξεπουλούσε εθνικές ονομασίες, έστηνε διαγωνισμούς προσπαθώντας να ελέγξει πλήρως την ενημέρωση που θα λαμβάνουν οι πολίτες και άφηνε ανυπεράσπιστούς ανθρώπους να απανθρακωθούν 40χλμ μακριά από το κέντρο λήψης των αποφάσεων, τιμώντας ταυτόχρονα νεκρούς λατινοαμερικάνους δυνάστες ενώ διαπραγματευόταν το αν είναι ορθότερο να ακολουθήσουμε κοινωνικοπολιτικό  μοντέλο της Κούβας ή της Βενεζουέλας. Όλα τα παραπάνω πάντα φορούσαν τον ίδιο μανδύα. Αυτόν της ιδεολογίας ή μάλλον καλύτερα της ιδεοληψίας. Η οργή παντρευόταν με τα εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα και τις θεωρίες συνωμοσίας και αυτά με τη σειρά τους γεννούσαν το μίγμα του χάους και της εκδικητικότητας από μια αυτοαποκαλούμενη αριστερή κυβέρνηση η οποία αντί να διοικήσει θεωρούσε ως υποχρέωση της πρωτίστως να τιμωρήσει, να λασπώσει, να στοχοποιήσει τους βασικούς εκφραστές κάθε ανεξάρτητης εξουσίας. Και τέλος να “ξαναγράψει” την ιστορία. Η μάλλον καλύτερα να σπιλώσει για πάντα το όνομα κάθε κυβερνώσας αριστεράς και να το συνδέσει με ότι πιο συμπλεγματικό και σκοτεινό κυβέρνησε ποτέ τούτον το τόπο.

Σε όλο αυτό η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν οι χαμηλοί τόνοι, αλλά όχι ενδοτισμός και παραίτηση,  αποφασιστικές και απόλυτα μετρημένες κινήσεις, ακόμα και κινήσεις που αρκετές φορές πήγαν κόντρα στη λογική των ισορροπιών και των ίσων αποστάσεων και οι οποίες ξεκίνησαν από το ίδιο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο ανέλαβε ως πρόεδρος σε μια πραγματικά δύσκολη στιγμή, με τα ποσοστά της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης να έχουν πέσει στο 28% σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα του 2015 και δημοσκοκοπικά ίσως πολύ χαμηλότερα και συνέχισε στη χάραξη της κυβερνητικής και εθνικής πολιτικής. Ήταν η περίοδος που μέρος του λαού έψαχνε εξιλαστήρια θύματα και θεωρούσε την οργή ως όχημα αλλαγής της ζοφερής του κατάστασης και τη ρήψη γιαουρτιού και το προπηλακισμό ως «πολιτικό σχόλιο». Ήταν μια στιγμή που δυστυχώς η χώρα μας είχε αυτοβαφτιστεί ευρωπαϊκό σοβιέτ.

Σε αυτό οι απαντήσεις του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν άμεσες και ξεκάθαρες και απέρρεαν από τη σύνταξη του ίδιου του προγράμματος του κόμματος. Ενός προγράμματος το οποίο μπορεί να μην επικεντρωνόταν σε ελληνικούς δορυφόρους στο διάστημα όπως αυτούς που επαιρόταν πως εκτόξευσε ο Νίκος Παππάς την ίδια ώρα που η έλλειψη γιατρών στα κρατικά νοσοκομεία έλιωνε το ΕΣΥ. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας  προσπαθούσε να κάνει ευκολότερη την ίδια τη καθημερινότητα του μέσου πολίτη. Δυστυχώς αποτελούσε παραδεδεγμένη αλήθεια οτι ο Έλληνας ερχόταν αντιμέτωπος με το φρικτό πρόσωπο της γραφειοκρατίας συνήθως σε άσχημες ή οριακές περιόδους της ζωής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οργάνωσε και υλοποίησε μια σειρά από αλλαγές οι οποίες δεν   “ανακάτεψαν” απλώς  τη τράπουλα μα δημιούργησαν μια νέα με μεταρρυθμιστικούς και αναπτυξιακούς άσσους:

Το Ψηφιακό Βασίλειο

Δυσκολεύομαι να θυμηθώ εφαρμογή η οποία να βγήκε από τα χείλη συμπολιτών μας σε καθημερινή βάση περισσότερο από το gov.gr.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, επιχειρηματίες ακόμα και άνεργοι είχαν με ταχύτητα και ευκολία τη δυνατότητα πρόσβασης, περιπλάνησης και συναλλαγής στη ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης με αμεσότητα. Το gov.gr έκανε τη παρθενική του εμφάνιση στη αρχή της πανδημίας και ουσιαστικά αποτελεί τη κεντρική είσοδο μέσω της οποίας υπάρχει ο δίαυλος αξιοποίησης από το πολίτη πολλαπλών υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν καλά κρυμμένες στα σκονισμένα συρτάρια της γραφειοκρατίας. Το κέντρο διαλειτουργικότητας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης  έφερε ένα “κλικ” μακριά τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών σύσσωμης της Δημόσιας Διοίκησης . Η συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το Υπ. Υγείας τη περίοδο της πανδημίας στο πρόγραμμα εμβολιασμών μέσω του emvolio.gov παρουσίασε σε μια χώρα που πρίν μερικά χρόνια κατέρρεε υπό τη πίεση των λάθος πολιτικών επιλογών, του λαϊκισμού και της οικονομικής κρίσης ένα πρότυπο εμβολιαστικό σύστημα διεθνών προδιαγραφών φιλικό και εύκολα προσβάσιμο από όλους και για όλους χωρίς ψήγμα χάους αναμονής ή ταλαιπωρίας.

Εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων

Τα χρήματα που δόθηκαν για την αγορά των Rafale, f16-viper και belharra frigates, όπως επίσης και η προέγκριση για τα f-35 θα πιάσουν τόπο και είναι μια επένδυση η οποία εκπέμπει ένα ξεκάθαρο μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, καθώς στο ιστορικά ματωμένο βαλκανιζατέρ του οποίου αποτελούμε το φυσικό ανάχωμα μεταξύ ανατολής και δύσης δεν υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο για εφησυχασμό και ημιανάπαυση. Το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων σε συνδυασμό με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα είναι το φόβητρο η αιχμή του δόρατος και συνάμα ο αποτρεπτικός παράγοντας σε τυχόν αμφισβήτηση χιλιοστού της εθνικής μας κυριαρχίας. Να σημειωθεί πως το τελευταίο τετράμηνο οι τουρκικές παραβιάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά (σε αυτό έπαιξε ρόλο και ο σεισμός στη Τουρκία). Και όσοι μιλούσαν για διπλωματία των όπλων έχουν μείνει ανεπίστρεπτή στον 20ο αιώνα και στον Βασίλειο Ζαχάρωφ καθώς ο κίνδυνος παραμένει ορατός και πάντοτε αισθητός. Η αφύπνιση θα πρέπει να συνδυάζεται με υποδομές και  κατάλληλα εργαλεία.

Διεθνής Διπλωματία

Σε αυτό το τομέα ίσως είδαμε την πιο ουσιαστική και μεστή εξωτερική πολιτική από συστάσεως του σύγχρονου αναδιαμορφωμένου ελληνικού κράτους. Με λόγο ξεκάθαρο , χωρίς ημίμετρα και χωρίς ισορροπιστικούς ενδοτισμούς, με σαφή αναφορά στις υπογεγραμμένες διεθνής συνθήκες και με ένα αεικίνητο επιτελείο το οποίο καθιστούσε σαφές όπου βρισκόταν πως «ανήκουμε στη δύση» και πως οι υπογεγραμμένες συνθήκες είναι ξεκάθαρες, δεσμευτικές και απόλυτες και δε χωρούν μετάφραση, επαναδιαπραγμάτευση και παρερμηνείες. Ενώ κατέστη απόλυτα σαφές πως δε προτιθέμεθα να παζαρέψουμε χιλιοστό από την εδαφική μας κυριαρχία.  Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η στάση στο ρωσοουκρανικό πόλεμο και ο απόλυτος  απογαλακτισμός από τα υποτιθέμενα “ομόδοξα δώρα” του ξανθού γένους. Η συγκεκριμένη ξεκάθαρη στάση άφησε τους γείτονες εγκλωβισμένους να ψάχνουν στρατόπεδο και να γκριζάρονται.

Αφορολόγητο στις Γονικές Παροχές και Μείωση του ΕΝΦΙΑ

Η μεσαία τάξη η οποία αποτελεί το πυρήνα και τη παραγωγική μηχανή  της ελληνικής κοινωνίας και η οποία αιμορράγησε κατά τη περίοδο της οικονομικής κρίσης και πιο συγκεκριμένα τις χρονιές 2015-2018 ενώ υπήρξε ο στυλοβάτης της νέας Ελλάδας πήρε μια ανάσα ζωής με το αφορολόγητο όριο που  καθορίστηκε στο ποσό των 800.000 ευρώ (έναντι του προηγούμενου που ήταν 150.000 ευρώ) και αφορά πράξεις μεταξύ των προσώπων που ανήκουν στην Α΄ τάξη, δηλ. μεταξύ συζύγων, γονέων και τέκνων, και παππούδων προς εγγόνια. Επίσης από το πρώτο κιόλας διάστημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε προοδευτικά 4 φορές με τελευταία την εξαγγελία για νέα μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών.

Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης «112»

Έχοντας στο μυαλό μας νωπές τις μνήμες από τα μαρτυρικό Μάτι το, αυτή τη σύγχρονη Πομπηία η οποία καταδείκνυε την ανικανότητα και το ξεχαρβάλωμα ενός ολόκληρου συστήματος διαχείρισης κρίσεων, ήρθαμε σε επαφή με το 112 μερικά χρόνια μετά με εισερχόμενο και εξερχόμενο σκέλος υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Έναν αριθμό ο οποίος έκανε τη παρθενική του εμφάνιση στη χώρα μας στις αρχές της  πανδημίας και ο οποίος φάνηκε πολλαπλώς χρήσιμος σε κάθε είδος φυσικής καταστροφής ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο να μη γεμίσει μια χώρα από εκατόμβες θυμάτων.

PanicButton

Σε μια κοινωνία που εξέφραζε το τερατώδες πρόσωπο της μέσα από την έμφυλη βία και που τα θύματα ήταν γνωστές οι και άγνωστες σε εμάς γυναίκες οι οποίες κατέληγαν δυστυχώς να γίνονται ένας αριθμός στα πλαίσια μιας κοινωνικής στατιστικής μελέτης, ήρθε μια εφαρμογή η οποία αναγνωρίζει πως οι γυναικοκτονίες αποτελούν καρκίνωμα της κοινωνίας και εξέλιξη κάθε κακοποιητικής συμπεριφοράς και δίνει τη δυνατότητα σε  γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε πρόσβαση, ενημέρωση και ασφαλή ειδοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις πάσης φύσεως ενδοοικογενειακής βίας. Το Panic Button τέθηκε σε λειτουργία την 27η/3/2023.

Ν.4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς 

Η Ελλάδα στο θέμα της προστασίας των ζώων συντροφιάς ακροβατούσε επί σειρά ετών με ένα προϋπάρχον χείριστο νομικό πλαίσιο στο οποίο  τα πλάσματα αυτά αντιμετωπίζονταν ως «res» και δεχόντουσαν στο «πετσί» τους αφειδώς και αγόγγυστα  τη διαστροφή η οποία εξωτερικευόταν με το βασανισμό και τη θανάτωση τους. Πλέον είδαμε να θεσπίζονται και να επιβάλλονται αυστηρότατες ποινές οι οποίες έφταναν και τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, έγιναν βήματα για τη καταγραφή και τη καταχώριση των δεσποζόμενων ζώων στο ΕΜΖΣ αλλά και ουσιαστικές προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου των αδέσποτων ζώων μέσω της συνεργασίας δήμων και φιλοζωικών οργανώσεων. Σε αυτό το κράτος που πριν μερικά χρόνια τα δικαιώματα των ζώων συντροφιάς στραγγίζονταν σε μια χοάνη άγνοιας ή και αδιαφορίας που ξεκινούσε από τη “πακετοποιήση” και τη δυσκολία ουσιαστικού διαχωρισμού από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κατέληγε να αφήνει απροστάτευτες ψυχές σε “κολαστήρια καταφύγια” χωρίς τα υποτυπώδη, πλέον μπορούμε να μιλάμε για μητρώο εθελοντών αιμοδοτών ζώων, για voucher και για αποστολή DNA στο ίδρυμα ιατροβιολογικών ερευνών. Όσο εμπαθής και καχύποπτος και να είσαι δε δύνασαι να μη το χαρακτηρίσεις ως πρόοδο και ως στροφή προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε πλέον λοιπόν ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο που βασίστηκε στην αρχή της καταγραφής και της καταχώρισης, από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη.

Επιτελικό κράτος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις πρώτες του κιόλας μέρες στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας είχε αντιταχθεί στα μοντέλα υδροκέφαλης διοίκησης τα οποία είχαν συνδεθεί άρρηκτα με τη γραφειοκρατία και την αναβλητικότητα.  Το Επιτελικό κράτος ως σύστημα διοίκησης δουλευόταν επί 4 χρόνια στα γραφεία  της Νέας Δημοκρατίας και αποτέλεσε το πυρήνα του προγράμματος διακυβέρνησης της.  Καθώς καθιερώθηκε από την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον νόμο 4622/2019 έχοντας αντιγράψει αρκετά εργαλεία του αμερικανικού μοντέλου διακυβέρνησης καθώς και τεχνικές του σύγχρονου οικονομικού management.
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, αποτέλεσε την αρχή στην οποία συγχωνεύθηκαν όλα τα ελεγκτικά σώματα του Δημοσίου, και η Προεδρία της Κυβέρνησης, ως αυτοτελής, απευθείας υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό υπηρεσία. Ακολούθησαν οι ενισχυμένου ρόλου γραμματείες και ο κάθετος διαχωρισμός αρμοδιοτήτων στα υπουργεία.

Διαχείριση Κρίσεων

Η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει από τις πρώτες της κιόλας μέρες μια σειρά από καταστάσεις που έκαναν το καθένα από εμάς να διερωτάται τι άλλο πρόκειται να συμβεί στη χώρα; Λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη εξουσίας συνάντησε το τραγικό ετήσιο φαινόμενο των πυρκαγιών. Με πάνω από 8.000 φωτιές το 2019, με την Εύβοια να δοκιμάζεται αλλά και με τις μνήμες για το Μάτι να είναι εξαιρετικά πρόσφατες και έντονες. Η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση έβαζε ένα στοίχημα με τον ίδιο της το εαυτό αλλά και με το απελθόν χάος προκειμένου να μην υπάρξουν νεκροί. Λίγους μήνες μετά θα ερχόταν αντιμέτωπη και με τη συγκροτημένη και συνάμα υποχθόνια επίθεση από πλευράς της Τουρκίας. Ήταν Φεβρουάριος του 2020 όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε το μονομερές άνοιγμα των συνόρων και «στοίβαξε» χιλιάδες μετανάστες με σκοπό μέσω της χώρας μας να μετακινηθούν προς τη κεντρική Ευρώπη, ανάμεσα τους και αρκετοί πράκτορες της γείτονος χώρας. Σε αυτή τη μαζική επίθεση μονάδες της αστυνομίας αλλά και Εβρίτες κατάφεραν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο φράχτη και να αποκρούσουν αυτή τη πρωτόγνωρη επίθεση η οποία είχε ως προμετωπίδα ανθρώπους οι οποίοι έγιναν τα γεωπολιτικά πιόνια πίεσης από πλευράς της Τουρκίας. Την ίδια  περίοδο χρονικά η κυβέρνηση λάμβανε και κάποια μέτρα για το περιορισμού του πιο ισχυρού και αόρατου εχθρού που μπήκε στη ζωή μας, ο SARS-CoV-2 πλέον δε βρισκόταν στη Κίνα και στα παράθυρα των ειδήσεων αλλά ήταν μια ζοφερή κατάσταση η οποία είχε ξεκινήσει να επηρεάζει τις ζωές μας να μετατρέπει ανθρώπους του περιβάλλοντός μας σε φωτογραφίες-αναμνήσεις και υποσχόταν μια νέα πραγματικότητα, μαζί με τα παραπάνω ξεκίνησαν και τα τοπικά lockdown τα οποία έγιναν γενικευμένο lockdown στις 23/3/2020. Η κλιματική αλλαγή την οποία όλοι βιώνουμε οδήγησε σε εντονότατους χειμώνες όπου τα χιόνια έφταναν να αποκλείουν τις μετακινήσεις στην Αττική οδό αλλά και σε τερατώδης πυρκαγιές εν μέσω  θέρους οι οποίες μπορεί να έκαψαν αρκετά στρέμματα, μπορεί να κατέστρεψαν περιουσίες μπορεί να προκάλεσαν τεράστια ζημιά στη χλωρίδα περιοχών και ιδίως της Εύβοιας και της Πάρνηθας δεν άφησαν όμως πίσω τους απανθρακωμένα πτώματα τα οποία τα προηγούμενα χρόνια συλλέγονταν με φτυάρι και τοποθετούνταν μαζικά σε δοχεία ή τουλάχιστον ότι απέμεινε.  Η πολιτική προστασία, η χρήση του 112 και η πυροσβεστική έδωσαν προτεραιότητα στις ζωές ανθρώπων και ζώων και σε συνεργασία με τους εθελοντές της πρώτης γραμμής έδωσαν ένα συγκεκριμένο απτό αποτέλεσμα που έδινε προτεραιότητα στη ζωή και μετά στη περιουσία.  Και τέλος ένας επεκτατικός πόλεμος από πλευράς της Ρωσίας στον οποίο εξαρχής η ελληνική κυβέρνηση πήρε ξεκάθαρη θέση και στάση απέναντι στα γεγονότα,  συνδεδεμένος με μια γεωπολιτική αλλά και ενεργειακή κρίση τα αποτελέσματα της οποίας όλοι αισθανθήκαμε στη τσέπη μας. Η χώρα όμως παρέμεινε όρθια και συνέχισε να προχωρά μπροστά!

Επενδύσεις και Νέος Αναπτυξιακός νόμος

Το έργο του  Ελληνικού είχε αρχίσει να καταλαμβάνει τα όρια αστικού μύθου στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και άρχιζε να μοιάζει τόσο με ανέκδοτο όσο και το μετρό της Θεσσαλονίκης, όσο και η ανάπλαση του πάρκου της Πυρκάλ (μετακόμιση 9 υπουργείων).

Οι λέξεις επένδυση, ξένες εταιρίες, επιχειρηματικότητα και βιώσιμη επιχειρηματικότητα σε μια χώρα στην οποία πρίν μερικά χρόνια οι πολίτες έκαναν ουρές έξω από τα ATM αποτελούσαν ταμπού και απλά σχέδια επί χάρτου. Λίγο μετά το πρώτο lockdown μπήκαν οι πρώτες μπουλντόζες στο Ελληνικό και ξεκίνησαν τη κατεδάφιση, μια εικόνα η οποία ήταν το απόλυτο κοντράστ σε σχέση με τις προ ετών εικόνες αλυσοδεμένων δημάρχων που ούρλιαζαν για τη «ζημιά» που θα έφερνε η μεγαλύτερη επένδυση στα ελληνικά χρονικά στο τόπο τους. Στις 7 Απριλίου του 2023 πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική διαδρομή του μετρό Θεσσαλονίκης σε όλο το μήκος της γραμμής, από την Νέα Ελβετία μέχρι τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Το έργο θα παραδοθεί και θα είναι προσβάσιμο στο κοινό τους πρώτους μήνες τους 2024. Από την εταιρεία Microsoft και τη Pfizer μέχρι την Lamda Development και τη Broehringer είδαμε μια σειρά επενδύσεων από εταιρίες κολοσσούς να έρχονται στη χώρα και εκτός από την εισχώρηση ρευστού στην ελληνική αγορά να ανοίγονται πολλές θέσεις εργασίας για νέους επαγγελματίες. Ο επενδυτικός οργασμός με τη σειρά του θα φέρει και άλλες επενδύσεις, θα πείσει ότι η χώρα μας πλέον δεν  είναι ένα αντεπιχειρηματικό περιβάλλον και θα δημιουργήσει ένα μικροκλίμα περιφερειακής επιχειρηματικής ανάπτυξης και σε άλλες μικρότερου βεληνεκούς εγχώριες εταιρίες. Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος του 2022 είναι αυτός που  δημιουργεί στον έλληνα επιχειρηματία τα κίνητρα για να επενδύσει στη χώρα του αλλά και σε ξένους επιχειρηματίες ξεπερνώντας μια σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια μέσα από τη πληθώρα των αναπτυξιακών προγραμμάτων και τη ταχύτητα αξιολόγησης των νέων φακέλων μέσω των οργάνων αξιολόγησης συνεπικουρούμενα από τον Οδηγό Αξιολόγησης.  Οι πιστοποιημένοι αξιολογητές του Εθνικού Μητρώου θα είναι αυτοί που θα αξιολογούν άμεσα τα νέα επενδυτικά σχέδια ελέγχοντας και το μέτρο βιωσιμότητας κάθε πρότασης χωριστά.

Στη πραγματικότητα μέσω των παραπάνω η Ελλάδα απομακρύνθηκε ουσιαστικά από τις εποχές των μνημονίων.

Είναι βέβαιο πως ο δρόμος είναι ακόμα μεγάλος, είναι δεδομένο πως λάθη και παραλείψεις υπήρξαν. Είναι σαφές πως κανένας δε μπορεί να παραβλέψει ή να ξεχάσει τραγικά γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν  αποφευχθεί ή να έχει υπάρξει μια πιο άρτια διαχείριση και τα οποία κατέδειξαν αδυναμία του κρατικού μηχανισμού. Τη νέα μέρα το βλέμμα όλων θα πρέπει να στραφεί κατά προτεραιότητα στο ΕΣΥ το οποίο αποζητά επιτέλους μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και την οποία η κυβέρνηση οφείλει πρωτίστως στους συμπολίτες μας που δίνουν τον αγώνα τους στα κρεβάτια των νοσοκομείων αλλά και στους μαχητές της πρώτης γραμμής που είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στις συγκοινωνίες και στα συστήματα που τις διέπουν, αλλά και στην επανεξέταση και συνταγματική τροποποίηση για τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και στη βελτιστοποίηση των ήδη υπαρχόντων δημοσίων. Θυμηθείτε όμως από πού ξεκινήσαμε και που βρισκόμαστε πλέον. Ίσως τελικά μια  επανάσταση στον 21ο αιώνα να μη συνδέεται με αιματοκύλισμα, να μην αφήνει νεκρούς πίσω της, ούτε να δημιουργεί κοινωνική αναταραχή. Ίσως οι ιδεολογίες να ήταν βασίλισσες που κακογέρασαν και μετατράπηκαν σε ιδεοληψίες έτσι όπως παραφράστηκαν στο χρόνο. Ίσως η εμπιστοσύνη του λαού και η δημοκοπική διαρκής πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας να απορρέει από τη συνειδητή επιλογή του εκάστοτε πολίτη για το μέλλον που θέλει για τα παιδιά του αλλά και για την αλλαγή και την «επανάσταση» που ο ίδιος βίωσε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Μη  ξεχνάμε όμως πως η απόσταση  από την ευτοπία και το τολμηρό καλπασμό σε ένα μέλλον με ευκαιρίες στην μίζερη δυστοπία και την ακυβερνησία του χθες την οποία βιώναμε μέχρι και πριν τέσσερα χρόνια απέχει ελάχιστα και κρίνεται την 25η Ιουνίου.

* Ο κ. Σίμος Χριστοφάκης – Σαρρής Δικηγόρος-Συντονιστής ESG και Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Νέας Δημοκρατίας Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ