Το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου επιβεβαιώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, λίγες ημέρες πριν στηθούν οι επαναληπτικές κάλπες. Η ΝΔ παίζει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο έχοντας μεσοσταθμικά προβάδισμα 20 μονάδων, από το δεύτερο κόμμα με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και τον αριθμό των μικρών κομμάτων, που θα εισέλθουν στη Βουλή.
Του Κώστα Πασίση
Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης, που δεν έχουν προηγούμενο, μετά την μεταπολίτευση…
Μέχρι στιγμής τουλάχιστον η «εικόνα» των κομμάτων έχει ως εξής.
Στη δημοσκόπηση της Pulse και στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39% έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11,5% το ΚΚΕ με 6,5%. Η Πλεύση Ελευθερίας λαμβάνει 4%, η ΝΙΚΗ με 3,5%, το ΜέΡΑ25 1,5% και οι Σπαρτιάτες 1,5%
Σχεδόν ίδια εικόνα παρουσιάζει η μέτρηση της Marc: ΝΔ 38,5%, ΣΥΡΙΖΑ 18,2%, ΠΑΣΟΚ 10,3% ΚΚΕ 6,7%, Πλεύση Ελευθερίας 4,8% , Ελληνική Λύση 3,7, ΝΙΚΗ 3%, ΜεΡΑ 1,9%, Σπαρτιάτες 1,4%
Επίσης στη δημοσκόπηση της Metron Analysis η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 40,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 19,2%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,1% και το ΚΚΕ στο 6,7%. Η Πλεύση Ελευθερίας βρίσκεται στο 5,5% ενώ η Ελληνική Λύση στο 5%. Τόσο η ΝΙΚΗ όσο και το ΜέΡΑ25 βρίσκονται στο 3,3% και εντός Βουλής.
Συνοπτικά, το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο ποιος θα σηκώσει το βάρος της αντιπολίτευσης στην επόμενη Βουλή και στη μάχη των υπολοίπων κομμάτων για το πόσοι θα περάσουν το όριο του 3% για να μπουν στη Βουλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να εξασφαλίζει μια ισχυρή αυτοδυναμία, με τουλάχιστον 155 βουλευτές, ενώ χάνει κάποιες έδρες, λόγω της επτακομματικής βουλής, όπως προκύπτει από τις προαναφερθείσες μετρήσεις.
Η άποψη των ειδικών αναλυτών είναι ότι το μεγάλο παιχνίδι θα γίνει στα μικρά κόμματα, όπου το σκηνικό παραμένει ρευστό καθώς τα περισσότερα κινούνται πέριξ του 3%…
Στην παρούσα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει ένα πλεονέκτημα όσον αφορά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, αλλά η Χαρ. Τρικούπη πρεσάρει την Κουμουνδούρου, στοχεύοντας να μειώσει περαιτέρω τη διαφορά.
Ειδικά στο χώρο της κεντροαριστεράς, που είναι ο μεγάλος ασθενής, το τοπίο παραμένει θολό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ταρακουνιέται εκ νέου με το θέμα των δυο μουσουλμάνων υποψήφιων βουλευτών του Οζγκιούρ Φερχάτ της Ροδόπης και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ της Ξάνθη και το ΠΑΣΟΚ παραμονεύει «πυροβολώντας» τόσο προς τα Δεξιά όσο και Αριστερά.
Η αμήχανη και συνάμα αμυντική στάση της Κουμουνδούρου στο εν λόγω ζήτημα ενισχύει τον πατριωτικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ, που έχει βάλει στο μάτι τους πρώην «δικούς» του ψηφοφόρους οι οποίοι μετακόμισαν στο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο υποθετικό σενάριο, που το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να «πριονίσει» το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και μειώσει τη διαφορά του, (αν και δεν επαληθεύεται από τις έρευνες) κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι μπορεί να ανοίξει ο «Ασκός του Αίολου» στο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα των εκλογών του Ιουνίου.
Παρεμπιπτόντως να πούμε ότι το unfair του Αλέξη Τσίπρα με τους μειονοτικούς υποψηφίους, χρησιμοποιεί και η ΝΔ με τη ρητορική της για να πλαγιοκοπήσει τα μικρά κόμματα στα δεξιά της, όπως την Ελληνική Λύση και τη ΝΙΚΗ, που αποτελούν «αγκάθι» για τον πρόεδρο της ΝΔ, αν και δεν ομολογείται δημοσίως.
Η άποψη πάντως της Πειραιώς για τα τεκταινόμενα στη λεγόμενη Δεξιά Πολυκατοικία είναι ότι Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ ψαρεύουν στην ίδια δεξαμενή και λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.
Όσον αφορά τα μικρότερα κόμματα, όπως είναι η Πλεύση Ελευθερίας, που ροκανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ, το ΜεΡΑ25 και εσχάτως οι …Σπαρτιάτες, γίνεται ένας πόλεμος «χαρακωμάτων» και όποιος αντέξει…