today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

ΗΠΑ: Μείωση πληθωρισμού και διάλειμμα αύξησης των επιτοκίων – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβραδύνθηκε τον Μάιο, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) να προχωρήσει σήμερα σε ένα διάλειμμα των αυξήσεων στα επιτόκια.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη * 

Τόσο ο δείκτης τιμών καταναλωτή όσο και ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, επιβραδύνθηκαν σε ετήσια βάση, καταδεικνύοντας την κάθοδο του πληθωρισμού από την κορύφωσή του πέρυσι. Στο 4%, ο ετήσιος πληθωρισμός βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες.

Παρόλα αυτά, ένας βασικός δείκτης τιμών που παρακολουθείται στενά από τη FED συνέχισε να αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,4% για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ο συνολικός ΔΤΚ, ωστόσο, αυξήθηκε κατά 0,1%, υποβοηθούμενος από τις χαμηλότερες τιμές της βενζίνης.

Με βάση αυτά τα στοιχεία η FED θα λάβει σήμερα την απόφαση, σχετικά με το αν θα αυξήσει τα επιτόκια για 11η συνεχόμενη συνεδρίαση ή θα σταματήσει και θα αξιολογήσει περαιτέρω τις οικονομικές συνθήκες.

Αρκετά από τα μέλη της FED, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, έχουν αφήσει να εννοηθεί, ότι προτιμούν να παραλείψουν μια αύξηση των επιτοκίων στη σημερινή απόφαση, αφήνοντας παράλληλα την πόρτα ανοιχτή σε μελλοντική αύξηση, εάν χρειαστεί. Οι οικονομολόγοι συμφωνούν γενικά ότι η FED θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια όταν ανακοινώσει την απόφασή της σήμερα, αλλά η επόμενη έκθεση για τον ΔΤΚ που αναμένεται τον Ιούλιο, θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στον καθορισμό του τι θα κάνει η FED στην επόμενη συνεδρίαση.

Ο S&P 500 άνοιξε υψηλότερα και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, καθώς οι traders υποχώρησαν την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα.

Τα στοιχεία του ΔΤΚ του Μαΐου, δίνουν στη FED χώρο να παραλείψει μια αύξηση, αλλά η αργή πρόοδος στη μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού υπογραμμίζει πόσο απίθανο είναι η FED να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων φέτος.

Το κόστος στέγασης, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη συνιστώσα υπηρεσιών και αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του συνολικού δείκτη ΔΤΚ, επιταχύνθηκε εκ νέου στο 0,6%. Αυτό ενισχύθηκε από την αύξηση του κόστους διαμονής σε ξενοδοχεία και τα ακόμη αυξημένα ενοίκια.

Ο δείκτης τιμών βενζίνης μειώθηκε κατά 5,6%. Οι τιμές των ειδών παντοπωλείου αυξήθηκαν μετά από πτώση για δύο συνεχόμενους μήνες, ενώ το φαγητό έξω έγινε πιο ακριβό.

Μεγάλο μέρος της υποχώρησης του ΔΤΚ από το υψηλό 40 ετών του περασμένου Ιουνίου οφείλεται στον αποπληθωρισμό, αν όχι στον απόλυτο αποπληθωρισμό, στις κατηγορίες εμπορευμάτων – μια συνάρτηση της ομαλοποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού και μιας ευρύτερης μετατόπισης των προτιμήσεων των καταναλωτών προς τις υπηρεσίες.

Αλλά αυτή η τάση έχει αντιστραφεί κάπως τους τελευταίους μήνες. Οι λεγόμενες τιμές βασικών αγαθών, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τα τρόφιμα και τα ενεργειακά εμπορεύματα, αυξήθηκαν κατά 0,6% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Το πόσο μακριά μπορεί η FED να φτάσει την πορεία της σύσφιξης, χωρίς να προκαλέσει ύφεση είναι ασαφές, ειδικά δεδομένου ότι τα τρέχοντα στοιχεία προσφέρουν εικόνα.

Οι προοπτικές για τα επιτόκια παραμένουν θολές. Από τώρα μέχρι τη συνεδρίαση της FED τον Ιούλιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν στη διάθεσή τους  σε μια σειρά νέων στοιχείων σχετικά με τις καταναλωτικές δαπάνες, τις προσλήψεις, τον πληθωρισμό PCE και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου.

*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ