Ενας επιφανής επισκέπτης θα πάει φέτος στο Μουσείο Ακρόπολης κατά τις ημέρες των γενεθλίων του, που είναι στις 20 Ιουνίου. Ο Μπάρακ Ομπάμα, που πολύ το αγάπησε την προηγούμενη φορά (το 2016) θα το επισκεφθεί μία από τις κοντινές ημέρες της επετείου, χωρίς να αποκλείεται η επίσκεψή του να συμπέσει με τον εορτασμό.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, κοσμαγάπητος ανά την υφήλιο, θα έρθει στην Αθήνα για το SNF Nostos Conference 2023. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα τον υποδεχθεί στις 21 Ιουνίου, στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), από όπου μίλησε το 2016 κατά τη διάρκεια της τελευταίας διεθνoύς επίσκεψής του στο πλαίσιο της διακυβέρνησής του. Στο SNF Nostos Conference, ο Barack Obama θα συζητήσει τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών μαζί με τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο.
Με την ευκαιρία της έλευσής του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, να επισκεφθεί και το Μουσείο Ακροπόλεως. Είχε μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις το 2016 τόσο από την ξενάγηση και συζήτηση με τον αείμνηστο Δημήτρη Παντερμαλή όσο και από τα δώρα του: ένα αντίγραφο της Σκεπτομένης Αθηνάς και ένα αντίγραφο αργυρού αθηναϊκού τετραδράχμου. Είχε ρωτήσει πώς πλήρωναν τους φόρους τους οι αρχαίοι Αθηναίοι, κι έτσι του δόθηκε αντίγραφο «ισχυρού» νομίσματος της εποχής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιθυμία του Μπ. Ομπάμα μεταφέρθηκε στο μουσείο, και δόθηκε θετική απάντηση. Αναμένεται εντός των ημερών να κανονιστούν οι λεπτομέρειες. Ακόμα δεν είναι γνωστό αν θα συνοδεύεται και από κάποιο ή κάποια μέλη της οικογένειάς του.
Αυτή δεν θα είναι πάντως η μόνη έκπληξη ενόψει των γενεθλίων. Η αίθουσα των αρχαϊκών αναμορφώνεται, ώστε να προστεθούν στην έκθεση στοιχεία και, ίσως, κάποιο γλυπτό ακόμα.
Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, δεν σταματά να συγκεντρώνει επαίνους και βραβεύσεις. Την προηγούμενη Παρασκευή, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τον αναγόρευσε σε Επίτιμο Διδάκτορά του. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε στον εσωτερικό αύλειο χώρο, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Παρέστη η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγήτριας Χρυσή Βιτσιλάκη, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Καθηγητής Ιωάννης Σεϊμένης, ο Προέδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Αναπλ. Καθηγητής Σωτήρης Ντάλης και προσκεκλημένοι εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
Η αναγόρευση του κ. Σταμπολίδη έγινε καθώς αναγνωρίζεται πως είναι ένας διακεκριμένος επιστήμονας, ένας αρχαιολόγος που άφησε το αποτύπωμά του σε πολλές περιοχές της χώρας ανάμεσά τους και στη Ρόδο. Ο Νικόλαος Σταμπολίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα μετά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) το 1974.
Κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης (1975-1978) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Θεσσαλονίκη (1979) ως μαθητής του Μανόλη Ανδρόνικου.
Το 1984 εξελέγη Λέκτωρ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου διετέλεσε Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Έχεις ανασκάψει αρχαιολογικές θέσεις στη Βεργίνα, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο και την Κρήτη. Διετέλεσε, επίσης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα και είναι μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού.