Η ιστορία συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Τιμούμε το παρελθόν και τους ήρωες μας, Έλληνες και φιλέλληνες, που έδωσαν τη ζωή τους ώστε η πατρίδα μας να είναι ελεύθερη. Εργαζόμαστε σκληρά στο παρόν, ώστε οι προσπάθειες μας να εγγυηθούν ένα υγιές, ελπιδοφόρο και σταθερό μέλλον, για μια Ελλάδα σύγχρονη, ευημερούσα και ισχυρή. Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος παρέστη χθες, Τρίτη 30 Μαΐου, στην πρώτη επίσημη προβολή της ταινίας «Οι Φιλέλληνες» που παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πολεμικό Μουσείο, την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό και το Μουσείο Φιλελληνισμού.
Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του Μουσείου Φιλελληνισμού Κωνσταντίνος Βελέντζας, ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, του Μαυροβουνίου, της Μολδαβίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Φινλανδίας.
«Θα ήθελα να πάω αρκετά χρόνια πίσω, όταν το 1829 η Δ’ Εθνοσυνέλευση της πατρίδας αποφάσισε να συγκροτήσει το ελληνικό κράτος και να θεμελιώσει κάποιες βασικές μορφές ύπαρξής του» αναφέρει σε δήλωση του ο υπουργός.
«Μία από τις αποφάσεις τότε στο Άργος, ήταν ότι θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα μνημείο, το οποίο θα αποτελεί τιμή σε όλους που θυσιάστηκαν για να ελευθερωθεί η πατρίδα μας» προσθέτει.
«Διακόσια χρόνια μετά, δυστυχώς τέτοιο μνημείο δεν έχουμε στην Ελλάδα. Τώρα λοιπόν, μετά από προσπάθειες του προέδρου του Συλλόγου Φιλελλήνων κ. Κωνσταντίνου Βελέντζα, του Πολεμικού Μουσείου και βεβαίως του υπουργείου, κατασκευάζεται το μνημείο αυτό και θα τοποθετηθεί έξω από το υπέροχο αυτό μουσείο, έτσι ώστε να το βλέπουν όλοι οι Αθηναίοι και να αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς που μας βοήθησαν να είμαστε ελεύθεροι σήμερα» επισημαίνει.
«Επιπλέον δράσεις που γίνονται, είναι η ταινία για τους φιλέλληνες, αλλά και ένα λεύκωμα με 2.000 φιλέλληνες οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Πολύ σημαντικό να τιμάς ως χώρα ανθρώπους οι οποίοι βοήθησαν να είσαι ελεύθερος» καταλήγει ο Αλκ. Στεφανής.