today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Ο Γκουτέρες κατήγγειλε την «αποτυχία» της διεθνούς κοινότητας να προστατεύει τους αμάχους στις ένοπλες συρράξεις

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατήγγειλε χθες Τρίτη την «αποτυχία» της διεθνούς κοινότητας να «προστατεύει» τους αμάχους στις ένοπλες συρράξεις, καθώς ο αριθμός των θυμάτων των εχθροπραξιών και των ανθρωπιστικών συνεπειών τους αυξήθηκε κατά 50% και πλέον μεταξύ του 2021 και του 2022.

Η «φρικτή αλήθεια» είναι ότι «ο κόσμος αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του να προστατεύει τους αμάχους, δεσμεύσεις που έχουν εγγραφεί στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, ο οποίος εκφράστηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το ΣΑ συνεδρίασε χθες, κατόπιν αιτήματος της Ελβετίας, η οποία ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του, για να συζητήσει έκθεση του κ. Γκουτέρες για την «προστασία των αμάχων στις ένοπλες συρράξεις».

Σύμφωνα με το έγγραφο, «το 2022, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει τουλάχιστον 16.988 θανάτους αμάχων σε 12 ένοπλες συρράξεις, ή αύξηση 53% σε σύγκριση με το 2021».

Μόνο στην Ουκρανία, ο ΟΗΕ «έχει καταγράψει 7.957 άμαχους νεκρούς και (άλλους) 12.560 τραυματίες, αν και οι αριθμοί αυτοί πιθανόν είναι πολύ υψηλότεροι» στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες.

Καθισμένος πλάι στον ρώσο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, τον Βασίλι Νεμπένζια, η χώρα του οποίου εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας πριν από δεκαπέντε μήνες, ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξέφρασε αγανάκτηση για τη χρήση «εκρηκτικών όπλων» στον πόλεμο, «το 94% των θυμάτων των οποίων σε κατοικημένες περιοχές είναι άμαχοι».

Μπροστά στους αντιπροσώπους των δεκαπέντε κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), η Μιριάνα Σπόλιαριτς, επισήμανε από την πλευρά της ότι «αυτή τη στιγμή, αναρίθμητοι άμαχοι ζουν την κόλαση στους πολέμους σε όλο τον κόσμο».

«Κάθε στιγμή, ο επόμενος πύραυλος μπορεί να καταστρέψει το σπίτι τους, το σχολείο τους, την κλινική όπου βρίσκονται. Κάθε μέρα, οι αγαπημένοι τους μπορεί να υποστούν επίθεση, να βιαστούν, να συλληφθούν, να βασανιστούν. Κάθε εβδομάδα, μπορεί να στερούνται τρόφιμα ή φάρμακα», σφυροκόπησε.

Αναφερόμενος στις ανθρωπιστικές συνέπειες των πολέμων, ο κ. Γκουτέρες επισήμανε πως «πέρυσι, πάνω από 117 εκατομμύρια άνθρωποι υπέμειναν οξύ υποσιτισμό».

Στο πλάι τους, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας της Ελβετίας Αλέν Μπερσέ, η χώρα του οποίου είναι «θεματοφύλακας των Συμβάσεων της Γενεύης (του 1949) και έδρα της ΔΕΕΣ», προειδοποίησε: «Το να προκαλείται πείνα στους αμάχους εσκεμμένα είναι έγκλημα πολέμου».

Ο ελβετός πρόεδρος κατήγγειλε τα δεινά που υπομένουν οι άμαχοι που βρίσκονται εν μέσω πολέμων στη ΛΔ Κονγκό, στο Σουδάν, στο Σαχέλ, στη Σομαλία, στη Μιανμάρ, στο Αφγανιστάν, ή «άλλων καταστάσεων ενδημικής βίας, για παράδειγμα στην Αϊτή».

Για τον πρεσβευτή της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, τον Νικολά ντε Ριβιέρ, ο απολογισμός αυτός είναι «φρικιαστικός», η «πολύ μεγάλη αύξηση το 2022 του αριθμού των αμάχων που σκοτώνονται σε ένοπλες συρράξεις είναι πολύ ανησυχητικός».

Ο κ. ντε Ριβιέρ στάθηκε ειδικά «στις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» που «διαπράττονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία» και «από τον όμιλο Βάγκνερ ειδικά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Μαλί».

«Οι άμαχοι υφίστανται τις φονικές συνέπειες των ένοπλων συρράξεων για πάρα πολύ καιρό. Είναι καιρός να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας να τους προστατεύουμε», επέμεινε ο κ. Γκουτέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ