Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ παραχώρησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Κεντρική μας προτεραιότητα είναι η αύξηση των μισθών των Ελλήνων πολιτών εφ όσον μας εμπιστευθούν ξανά» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης συνέντευξή του στο CNN.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ήτοι ότι η εγχώρια ανάπτυξη «τρέχει» με μεγαλύτερο ρυθμό εν συγκρίσει με την αντίστοιχη ευρωπαική και επανέλαβε πως σε περίπτωση που σχηματισθεί μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
«Στόχος να καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμη πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως μεγάλη προτεραιότητα η αύξηση των μισθών. «Να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να στηρίξουμε το μέσο εισόδημα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομία. Είμαστε πολύ κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ», δήλωσε.
Σε ερώτηση για τις προτεραιότητες του της δεύτερης τεραετίας, εφ΄ όσον βεβαίως επανεκλεγεί, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως τρέφει μεγάλες φιλοδοξίες για την επόμενη κυβερνητική θητεία τονίζοντας ότι ο μετασχηματισμός της Ελλάδος απαιτεί κατ’ ελάχιστον δύο τετραετίες. «Οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης, οι περισσότερες επενδύσεις και ασφαλώς οι περισσότερες θέσεις εργασίας είναι μεγάλες προτεραιότητες για εμάς. Προωθούμε, επίσης, μία προοδευτική ατζέντα αναφορικά με την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση του Κράτους, καθώς και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα 4 χρόνια δόθηκε απ ευθείας οικονομική στήριξη σε αυτούς, που την είχαν περισσότερο ανάγκη.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε δεύτερη συνεχόμενη νίκη επί της «λαϊκίστικης αντιπολίτευσης» χαρακτηρίζοντας αυτήν την επικράτηση ενθαρρυντικό μήνυμα για την Ευρώπη εν συνόλω.
Σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν είναι αφελής, και ότι η εξωτερική πολιτική των κρατών δεν αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη. Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε, πάντως, να διατηρηθεί το θετικό momentum, που έχει διαμορφωθεί μετά το φονικό σεισμό στην Τουρκία, επέμεινε πως Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να επιλύσουν τη μία και μόνη διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση της ΑΟΖ επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου σημειώνοντας με νόημα πως το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» είναι εξόχως αναθεωρητικό και ότι απειλεί τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα.
«Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε πως θα υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και να χρησιμοποιούμε τα διεθνή εργαλεία. Δεν είμαι αδαής, οι διεθνείς σχέσεις δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη», τόνισε.
Σε ερώτηση για οπτικοακουστικό υλικό, που παρουσίασε προ ημερών η εφημερίδα New York Times σχετικά με περιστατικό επαναπροώθησης μεταναστών, ο κ. Μητσοτάκης απήντησε ότι το εν λόγω περιστατικό διερευνάται έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική, υπενθύμισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και προστασίας των ελληνικών και κατ΄ επέκταση ευρωπαϊκών συνόρων επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές αρχές έχουν διασώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο.
«Είδα το βίντεο των New York Times και ήδη έχω ξεκινήσει έρευνα. Πίσω στο 2015 το 75% των μεταναστών της ΕΕ έμπαιναν από την Ελλάδα. Από όταν ανέλαβα, μίλησα για αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και καταφέραμε να πολεμήσουμε τα κυκλώματα των διακινητών. Κάναμε σημαντική δουλειά με τα ασυνόδευτα ανήλικα. Είπαμε στην ΕΕ πως δεν μπορείς να έχεις μεταναστευτική πολιτική χωρίς προστασία των συνόρων. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μιλούν για τα push forward της Τουρκίας που σπρώχνουν απελπισμένους ανθρώπους στη θάλασσα προς τα δικά μας σύνορα (…) Έχω υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορά μου, τα εξωτερικά της ΕΕ. Πίσω τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορά μας, αλλά τα προστατεύσαμε. Είπαμε στην ΕΕ πως πρέπει να προστατεύονται τα σύνορα, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου όλου περνούν μέσα. Πρέπει να συμφωνήσουμε στην ΕΕ για το μεταναστευτικό. Έχουμε δημιουργήσει εργαλεία και προγράμματα για νόμιμη μετανάστευση και προσέλκυση εργατιών χεριών», είπε.