Ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσής του θα αποχωρήσουν από το Μπαχμούτ–την ουκρανική πόλη την οποία υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν το Σάββατο έπειτα από σκληρές μάχες που διήρκεσαν ένα μήνα–από τις 25 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου και θα παραχωρήσουν τις θέσεις τους στον ρωσικό τακτικό στρατό.
«Αν δεν υπάρχουν αρκετές μονάδες του υπουργείου Άμυνας (για να καταλάβουν το Μπαχμούτ), υπάρχουν χιλιάδες στρατηγοί (για να το κάνουν), πρέπει να σχηματιστεί ένα σύνταγμα στρατηγών, να τους δώσετε όλα τα όπλα και όλα θα πάνε καλά», είπε σήμερα ο Πριγκόζιν.
Το Κίεβο δεν έχει επιβεβαιώσει την πτώση του Μπαχμούτ. Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκι επιβεβαίωσε χθες ότι τα στρατεύματά του δεν ελέγχουν πλέον παρά μόνο ένα «αμελητέο» τμήμα της πόλης, αλλά συνεχίζουν την πλευρική προέλασή τους προς την πόλη.
Σύμφωνα με ειδικούς από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου, το οποίο εδρεύει στην Ουάσινγκτον, η Wagner έχει αποδυναμωθεί από τις μάχες στο Μπαχμούτ και πλέον είναι σχεδόν ανίκανη να εξαπολύσει νέες επιθέσεις εκτός της πόλης εξαιτίας της φθοράς που έχουν υποστεί οι δυνάμεις της.
Ταυτόχρονα, στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Μπαχμούτ ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά στρατεύματα. Οι ουκρανικές δυνάμεις, από την άλλη, αντεπιτέθηκαν στα βόρεια και νότια του Μπαχμούτ και ελέγχουν συνδετικούς δρόμους γύρω από την πόλη.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολη η απόσυρση των ανδρών της Wagner γιατί οι δυνάμεις του που είναι ανεπτυγμένες γύρω από το Μπαχμούτ απειλούν να περικυκλώσουν τις δυνάμεις της μισθοφορικής οργάνωσης.
Οι αιματηρές μάχες στην πόλη αυτή, που κάποτε είχε 70.000 κατοίκους, μαίνονται από τα τέλη του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με ειδικούς του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου, οι ρώσοι στρατιώτες πιθανόν να χρειαστούν περισσότερες ενισχύσεις για να κρατήσουν την κατεστραμμένη πόλη και να την προστατεύσουν πλευρικά. Αυτό μπορεί επίσης να αποτρέψει την ρωσική προέλαση–με βάση τον σχεδιασμό της Μόσχας–δυτικά προς την Κοστιαντινίβκα και βόρεια προς το Σολεντάρ.