today-is-a-good-day
15.7 C
Athens

Ν.Παναγιωτόπουλος: Η λέξη φόβος δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μας. Υπάρχει η λέξη επιφύλαξη και εγρήγορση

«Η λέξη φόβος δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μας. Υπάρχει η λέξη, επιφύλαξη και εγρήγορση. Για την Ελλάδα έχει σημασία να υπάρχει μία σταθερή και όχι μία αποσταθεροποιημένη Τουρκία και συνεχίζει το πρόγραμμα της, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις στη γείτονα. Με επιμονή στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, την αμυντική διπλωματία και στα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με την άλλη πλευρά, που ακόμα και σε περιόδους εντάσεων πρέπει να παραμένουν ανοιχτά».

Αυτό κατέστησε σαφές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει φόβος για ένα θερμό επεισόδιο με την Άγκυρα, μετά και τη διαφαινόμενη επικράτηση Ερντογάν, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ενότητα “In View” του “in.gr”.

Παράλληλα επισήμανε ότι «η Τουρκία πρέπει να δείξει καλό πρόσωπο στη διεθνή κοινότητα, για να μπορέσει να στηριχθεί να βοηθηθεί και οικονομικά. Σε κάθε περίπτωση όμως, αντιμετωπίζουμε τις εξελίξεις όπως αυτές έρχονται κι αν θεωρήσουμε ότι κάπου υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, νομίζω ότι σκόπιμο είναι να το αναγνωρίσουμε».

Όσον αφορά στη στάση της Ελλάδας έναντι της Ουκρανίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος διερωτήθηκε πώς θα ήταν δυνατόν να λέμε στους συμμάχους ‘προστατέψτε μας από τον αναθεωρητή εξ’ ανατολών’ όταν δεν κάνουμε τίποτα για να προστατεύσουμε μία άλλη χώρα από το δικό της αναθεωρητή» επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα κράτησε μία έντιμη στάση απέναντι στην Ουκρανία, δίνοντας από το περίσσευμά της και όχι στερώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις από συστήματα που είχαν ανάγκη.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε λέγοντας ότι «έλυσε το ζήτημα της ομαλής εισόδου της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Επομένως ρύθμισε κάποια ζητήματα στο ευρύτερο, γεωπολιτικό πεδίο ασφαλείας στην περιοχή στα Βαλκάνια». Ωστόσο όπως είπε, «κάποιοι όροι της συμφωνίας είναι προβληματικοί», προσθέτοντας ότι και στον ίδιο δεν άρεσε καθόλου «η απόλυτη εκχώρηση της μακεδονικής ταυτότητας».

Όσον αφορά στη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα, ο κ.Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι «υπάρχει πολλή κριτική αλλά είναι εντελώς ασόβαρη και αστήρικτη. Και δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένουν». Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε συμμετοχή στη σύμβαση για τα Rafale – που έπρεπε να γίνει γρήγορα – ωστόσο «έχουμε ευθεία συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας σε όλες τις άλλες συμβάσεις».

Τέλος, στην ίδια συνέντευξη παρατήρησε ότι «και η προεκλογική υπερβολή είναι μέσα στο παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτή η υπερβολή δεν πρέπει να οδηγεί σε εκρήξεις φανατισμού ή ακρότητες».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε πως τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) η αναβάθμιση των MLRS και ο στόλος μεταγωγικών-μεταφορικών ελικοπτέρων, είναι τα τρία μεγάλα προγράμματα που αφορούν στον στρατό και θα μας απασχολήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ παρατήρησε πως «ίσως η πιο κομβική πρόνοια που είναι υπό σχεδίαση αυτή την στιγμή από τα Επιτελεία – και κάποια στιγμή μέσα στο 2023 θα οδηγηθεί προς το υπουργείο Οικονομικών για να γίνει σχετική συζήτηση – είναι το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Για να αποκατασταθούν και οι αδικίες, από τις περικοπές προηγούμενων ετών που επηρέασαν περισσότερο τα στελέχη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ