Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται αν θα απαλλαγούμε από τη χειρότερη κυβέρνηση της χώρας καθώς και κατά πόσο θα καταστεί δυνατόν να συγκλίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, αναφέρει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κασσάρας. Τονίζει μάλιστα ότι «ο λαός δεν θα συγχωρήσει ποτέ αυτόν, που ενώ μπορούσε, δεν συνεργάστηκε προκειμένου να απαλλαγεί ο τόπος από το τοξικό «επιτελικό» κράτος».
Ο πρώην γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, που συνέβαλε στη θέσπιση του “μεταφορικού ισοδύναμου”, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το “υγειονομικό ισοδύναμο” που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πρόκειται για δέσμη παρεμβάσεων που σκοπεύει στην καταπολέμηση της υγειονομικής ανισότητας μεταξύ της νησιωτικής Περιφέρειας και του Κέντρου και περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – παροχή κινήτρων στους υγειονομικούς, αποζημίωση πολιτών που χρειάζεται να μετακινηθούν και μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των χρόνιων ασθενών που ζουν στα νησιά, λέει ο κ. Κασσάρας.
Όσο για τις προοπτικές ανάπτυξης της Δωδεκανήσου, ο κ. Κασσάρας επισημαίνει την ανάγκη ανάπτυξης μικρών μονάδων παραγωγής ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που θα διαθέτουν τα προϊόντα τους στις τουριστικές μονάδες και το εξωτερικό. «Η παρουσία δασκάλου, τηλεκπαίδευσης, γιατρού και η επιδότηση λειτουργίας μικρών παραγωγικών μονάδων για παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων όπως το μέλι κλπ. θα κρατήσει τις οικογένειες στα μικρονήσια με την τεράστια ΕΘΝΙΚΗ σημασία» σημειώνει ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κασσάρας,
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Κασσάρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Πέτρο Δημητρόπουλο:
ΕΡ: Τι κρίνεται, κατά τη γνώμη σας, στις εκλογές της 21ης Μαΐου;
ΑΠ: Το πρώτο που κρίνεται είναι αν θα απαλλαγούμε από τη χειρότερη, μεταπολιτευτικά τουλάχιστον, κυβέρνηση της χώρας. Και το λέω αυτό διότι ποτέ άλλοτε δεν εφαρμόστηκε με τόση μεθοδικότητα ένα σχέδιο ευτελισμού της Δημοκρατίας και της δημόσιας ζωής.
Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό ζήτημα, είναι κατά πόσο θα καταστεί δυνατόν να συγκλίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου σε μια προγραμματική βάση, για να κυβερνήσουν τη χώρα επ’ ωφελεία του λαού.
ΕΡ: Υπήρξατε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (2011-2012) από το οποίο διαγραφήκατε λόγω καταψήφισης του 2ου μνημονίου. Πάνω σε ποια βάση μπορεί να υπάρξει μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής;
ΑΠ: Όντως είμαι ένας από τους 22 βουλευτές που διεγράφησαν από το ΠΑΣΟΚ το 2012. Επειδή λοιπόν γνωρίζω και τους 2 χώρους είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλά και σημαντικά ζητήματα στα οποία τα δύο κόμματα συμφωνούν. Επομένως μπορούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό τον πρόεδρο του πρώτου κόμματος και υπουργούς τους καλύτερους των δύο κομμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση ο λαός δεν θα συγχωρήσει ποτέ αυτόν που ενώ μπορούσε δεν συνεργάστηκε προκειμένου να απαλλαγεί ο τόπος από το τοξικό «επιτελικό» κράτος.
ΕΡ: Συμβάλατε, ως Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής, και συνεργάτης του Ν. Σαντορινιού στο υπουργείο Ναυτιλίας, στη θέσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου. Τώρα το κόμμα σας εξαγγέλλει το υγειονομικό ισοδύναμο. Ποια τα οφέλη του, πως θα εφαρμοστεί και ποιο το κόστος του;
ΑΠ: Πράγματι, επί των ημερών και με προσωπικό αγώνα του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού, θεσμοθετήθηκε και υλοποιήθηκε το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Νοιώθω ιδιαίτερη τιμή που μου δόθηκε η ευκαιρία ως αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να συμβάλω και εγώ λίγο στην υλοποίηση του σπουδαίου αυτού θεσμού.
Ευελπιστώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι εκ νέου κυβέρνηση για να υλοποιήσουμε ένα επίσης ζωτικής σημασίας έργο για τα νησιά μας, το Υγειονομικό Ισοδύναμο.
Πρόκειται για μια δέσμη παρεμβάσεων που σκοπεύει στην καταπολέμηση της υγειονομικής ανισότητας μεταξύ της νησιωτικής Περιφέρειας και του Κέντρου. Συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνονται:
Η ανάπτυξη ισχυρών δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας στα νησιά, με αναβάθμιση του μισθολογίου του προσωπικού, με μονιμοποίηση των υγειονομικών που υπηρετούν, με μόνιμες προσλήψεις και παροχή κινήτρων (μισθολογικών, στεγαστικών, φορολογικών και διοικητικών).
Η αξιοποίηση ακόμη και του ιδιωτικού τομέα στις νησιωτικές περιοχές, όταν ο δημόσιος τομέας αδυνατεί να καλύψει την ανάγκη.
Η αποζημίωση των πολιτών για υπηρεσίες που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός τόπου κατοικίας, για να έχουν πρόσβαση σ’ αυτές.
Η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των χρόνιων ασθενών που ζουν στα νησιά.
Όσον αφορά στο κόστος, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων και επιλογών. ‘Αλλωστε η ζωή των νησιωτών όπως και του κάθε ανθρώπου είναι ανεκτίμητης αξίας και κάθε μέτρο που την προστατεύει δεν μπορεί να μπαίνει στη λογική ζημία-κέρδος. Εξάλλου μπορούν να εξοικονομηθούν σημαντικά κεφάλαια από τον περιορισμό π.χ. των κοστοβόρων αεροδιακομιδών, ενώ η πιλοτική εφαρμογή θα μας οδηγήσει στις απαραίτητες αποφάσεις και σε ορθολογική ανακατανομή δαπανών.
ΕΡ: Ποιο αναπτυξιακό μοντέλο προκρίνετε για τη Δωδεκάνησο; Ποια άμεσα μέτρα πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των κατοίκων των μικρότερων νησιών του νομού, δεδομένης της θέσης του νομού στον άξονα Θράκης-Αιγαίου-Κύπρου;
ΑΠ: Σήμερα η οικονομία της Δωδεκανήσου κυριαρχείται από τον τριτογενή τομέα, τον τουρισμό. Το γεγονός αυτό όμως καθιστά την οικονομία της ευάλωτη σε απρόβλεπτους διεθνείς παράγοντες ή γεγονότα όπως η πανδημία. ‘Αρα το μοντέλο αυτό δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αλλάξει. Απαιτείται να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας κυρίως, με την ανάπτυξη μικρών μονάδων παραγωγής ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με προστατευμένη ονομασία προέλευσης, που θα καθιστά αυτά τα προϊόντα μοναδικά σε όλον τον κόσμο. Οι μονάδες αυτές μπορούν να είναι κερδοφόρες αφού μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους κυρίως, στις μεγάλες τουριστικές μονάδες που λειτουργούν στη Δωδεκάνησο και σε εξαγωγές.
Για τα μικρά νησιά απαιτείται πρωτίστως η παροχή κινήτρων, οικονομικών, φορολογικών και διοικητικών για την παραμονή των κατοίκων στα νησιά. Η παρουσία δασκάλου, τηλεκπαίδευσης, γιατρού και η επιδότηση λειτουργίας μικρών παραγωγικών μονάδων για παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων όπως το μέλι κλπ. θα κρατήσει τις οικογένειες στα μικρονήσια με την τεράστια ΕΘΝΙΚΗ σημασία.