today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε συνάρτηση με την επανεκλογή Ερντογάν. Η ουδετερότητα της Αθήνας

Στο «μικροσκόπιο» του Μαξίμου βρίσκεται το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία, όπου η κάλπη έβγαλε νικητή τον …εφτάψυχο  Ερντογάν ο οποίος κέρδισε κατά κράτος τον αντίπαλο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που ελπίζει μόνο σε ένα …θαύμα στο δεύτερο γύρο…

Όπως αναμενόταν η Αθήνα δεν εξέφρασε κάποια προτίμηση και επίσημα κράτησε στάση ουδετερότητας. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός ενημερωνόταν από τους στενούς συνεργάτες του, μέχρι αργά το βραδύ για την εξέλιξη της αναμέτρησης στη γειτονική χώρα.

Του Κώστα Πασίση

Στοιχείο ενδεικτικό για το πόσο σοβαρά βλέπει το Μαξίμου, ποιος θα είναι Πρόεδρος της Τουρκίας την επόμενη ημέρα των εκλογών…

«Σε  ό,τι αφορά την γείτονα Τουρκία, θα αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών,  επιθυμία μας είναι να συνεργαστούμε με την επόμενη κυβέρνηση ωστόσο δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι παρά την ουσιαστική εκτόνωση ως προς τη ρητορική της Τουρκίας των τελευταίων μηνών, ο βασικός πυρήνας της εξωτερικής πολιτικής, οι κεντρικές πολιτικές της επιλογές δεν αλλάζουν», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος, προτού υπεισέλθει στα  σοβαρά ζητήματα…

 «Έχουμε -τόνισε-  μια και μόνη διαφορά να μας χωρίζει, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Εμείς  θα συνεχίσουμε την σταθερή εξωτερική μας πολιτική και αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες και τις αμυντικές μας ικανότητες χτίζοντας σταθερά νέες συνεργασίες με ισχυρούς διεθνείς συμμάχους. Αυτή είναι η καθαρή θέση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρά το προσωρινό μορατόριουμ στις σχέσεις των δυο χωρών, οι προσδοκίες ήταν χαμηλές, είτε κέρδιζε ο Ερντογάν, είτε ο Κιλιτσντάρογλου…

Τον λόγο εξήγησε ο Πρωθυπουργός στη διακαναλική  συνέντευξη του, λέγοντας ότι  ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι βαθιά ριζωμένος και στα δύο κόμματα.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες

Η νίκη Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές συζητήθηκε διεξοδικά στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ, τόσο σε πολιτικό όσο και διπλωματικό επίπεδο και οι πρώτες εκτιμήσεις συνοψίζονται:

Πρώτον: Η Τουρκία αναμένεται να απομακρυνθεί περαιτέρω από τον δυτικό κόσμο και τις  αξίες του υπό την ηγεσία Ερντογάν.

Και απ ότι φαίνεται η Ευρώπη δεν είδε με καλό μάτι το εκλογικό αποτέλεσμα της Τουρκίας. Οι αγορές με το καλημέρα έστειλαν το δικό τους μήνυμα.

Έτσι, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε απώλειες 2,9%. Ενώ η τουρκική λίρα βρέθηκε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, κάνοντας τη συνέχεια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα…

Πάντως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφεραν ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο για την Ευρώπη

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο  Ερντογάν θα μπορεί πλέον να κυβερνά σχεδόν χωρίς αντιπολίτευση η οποία είναι πιθανό να εισέλθει σε φάση εσωστρέφειας, αν κρίνει κανείς από την πρώτη νευρική αντίδραση της Ακσενέρ, που στήριξε τη «συμμαχία των έξι» ηγετών…

Αναφορικά με την Ελλάδα κανείς δεν αποκλείει τη συνέχιση της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος Πρόεδρος έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια  προκλητική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματά της. 

 Ενδέχεται συνεπώς να συνεχίσει ή και να εντείνει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των θαλάσσιων συνόρων, ασκώντας με αυτό τον τρόπο πίεση για να καθίσουν οι δυο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όρους Τουρκίας… 

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθούν οι προειδοποιήσεις για τα ελληνοτουρκικά  των πρώην Πρωθυπουργών Καραμανλή και Σαμαρά στην εκδήλωση στο Ζάππειο για την Ημέρα της Ευρώπης.

Οι δυο ηγέτες της Παράταξης υπογράμμισαν την ανάγκη να χαραχθούν εθνικές γραμμές στα ζητήματα με την Τουρκία, αναγνωρίζοντας ως μόνη διαφορά με την γειτονική χώρα, αυτή με την ΑΟΖ.

Και όλα αυτά επειδή στο  παρασκήνιο έχει ανοίξει συζήτηση για τη δίκαιη μοιρασιά στο Αιγαίο.

Ο αντίλογος σε αυτές τις εκτιμήσεις εστιάζεται στο γεγονός ότι η επόμενη ημέρα στην Τουρκία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη από οικονομικής άποψης. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεωκοπίας και την αναζήτηση βοήθειας από το ΔΝΤ.

Υπό την ασφυκτική οικονομική πίεση ο Σουλτάνος πιθανώς να «νερώσει»  το κρασί του έναντι της Δύσης, ασκώντας μια πιο ρεαλιστική διπλωματία.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα μπορέσει να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική συνεργασία της, με χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Αίγυπτος… 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ