today-is-a-good-day
16 C
Athens

Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης ερευνά… τον εαυτό του!

Είδε πολλά εκθέματά του να κατάσχονται τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα κάποια τα είχε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά. Ετσι, προκειμένου να αποκαταστήσει τη φήμη του (αλλά, στην πραγματικότητα και να γλιτώσει από απώλειες χρημάτων) το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης συγκρότησε ειδική επιτροπή. Σκοπός της, να «σαρώσει» όλες τις συλλογές, εξετάζοντας ιδιαίτερα εκατοντάδες εκθέματα,  και να εντοπίσει όσα δεν έχουν αποκτηθεί νόμιμα. Θα προσληφθούν τέσσερα άτομα, προκειμένου να εργαστούν γι’ αυτή την ειδική αποστολή, ένα εκ των οποίων θα καταλάβει διευθυντική θέση.

Το ΜΕΤ περισσότερο πρόσφατα, αλλά και κατά το απώτερο παρελθόν, αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική  από αξιωματούχους επιβολής του νόμου, ακαδημαϊκούς και  μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ζήτημα αυτό, σημειώνουν οι New York Times. Εχοντας διαπιστώσει, λοιπόν, ότι διαθέτει προβληματικά αντικείμενα, αποφάσισε να διερευνήσει το θέμα από μόνο του. Εκτός των άλλων, η τόσο συχνή έκθεσή του στον Τύπο για επιστροφές ή κατασχέσεις, σίγουρα προξενεί πρόβλημα και στους χορηγούς, έστω και αν κανείς δεν το λέει ανοιχτά.

Είναι άλλωστε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο και έτσι θέλει να παραμείνει. Εχει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια έργα ηλικίας έως και  5.000 ετών  στις αποθήκες του. Μόνο τον περασμένο χρόνο, αναγκάστηκε να επιστρέψει 45 από αυτά- και μάλιστα πανάκριβα.

Η ενημέρωση του προσωπικού έγινε με επιστολή, η οποία στάλθηκε σε όλους. Την υπογράφει ο Μαξ Χολάιν, διευθυντής του μουσείου. «Ως εξέχουσα φωνή στην παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα, εναπόκειται στο μουσείο να ασχοληθεί πιο εντατικά και προληπτικά στην εξέταση ορισμένων περιοχών της συλλογής μας», δήλωσε στην επιστολή του. Πρόσθεσε ότι η εμφάνιση «νέων και πρόσθετων πληροφοριών, μαζί με το μεταβαλλόμενο κλίμα στα πολιτιστικά αγαθά, απαιτεί να αφιερώσουμε πρόσθετους πόρους σε αυτό το έργο». Και τόνισε: «Οτιδήποτε μπήκε παράνομα στις συλλογές μας, δεν πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτές».

Για την καλύτερη αντιμετώπιση των ζητημάτων, είπε ο Χολάιν το Met έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες για «διεύρυνση, επιτάχυνση και εντατικοποίηση της έρευνας σε όλα τα έργα που ήρθαν στο μουσείο από εμπόρους τέχνης που ήταν υπό έρευνα».

Τα τελευταία αρχαία που δέχτηκε το Μουσείο να επιστρέψει ήταν από την Καμπότζη. Αξιωματούχοι του κράτους ζήτησαν τη βοήθεια ομοσπονδιακών αξιωματούχων. Γενικά, το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν έχει κατασχέσει δεκάδες αρχαιότητες από το μουσείο για να τις επιστρέψει σε χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος,  η Ιταλία και η Ελλάδα.

Επιπλέον, είπε ο Χολάιν στην επιστολή του, το Met σχεδιάζει να «συγκαλέσει ηγέτες σκέψης, υποστηρικτές και διαμορφωτές κοινής γνώμης στον τομέα της πολιτιστικής ιδιοκτησίας» και να μοιραστεί περισσότερο το έργο του σε αυτόν τον τομέα.  Τέλος, το Μουσείο έχει σχηματίσει μια επιτροπή 18 επιμελητών, συντηρητών και άλλων για να εξετάσει τις νομικές και δημόσιες πολιτικές και πρακτικές του όσον αφορά τη συλλογή.

Ο Χολάιν είπε ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα με ερωτηματικά προέλευσης,  είχαν αποκτηθεί μεταξύ 1970 και 1990. Μια περίοδο, την οποία  περιέγραψε ως μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης για το μουσείο, όταν υπήρχαν λιγότερες διαθέσιμες πληροφορίες και λιγότερος έλεγχος για την προέλευση. «Αυτή τη στιγμή εκτιμούμε ότι αυτή η εξέταση θα περιλαμβάνει αρκετές εκατοντάδες ή περισσότερα αντικείμενα», ανέφερε η επιστολή του.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ