today-is-a-good-day
16.1 C
Athens

ΗΠΑ: Συρροή μεταναστών αναμένεται μετά την άρση σήμερα από την Ουάσινγκτον των περιορισμών στα νότια σύνορα της χώρας

Οι ΗΠΑ αναμένεται να άρουν σήμερα το βράδυ μέτρο που μπλόκαρε την πρόσβαση στην επικράτειά τους από τότε που άρχισε η πανδημία της COVID-19, ενώ η αλλαγή αυτή προκαλεί σύγχυση και άγχος στους χιλιάδες μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με το Μεξικό.

Ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος ομολόγησε ότι η κατάσταση θα είναι “χαοτική”. Οι ομοσπονδιακές αρχές κινητοποίησαν “πάνω από 24.000 αστυνομικούς και μέλη των δυνάμεων της τάξης” στα σύνορα, επιπλέον περίπου 4.000 στρατιωτικών.

Η λήξη της ισχύος του λεγόμενου “Title 42” προβλέπεται για σήμερα στις 23:59 ώρα Ουάσινγκτον (06:59 ώρα Ελλάδος της Παρασκευής), αλλά οι διελεύσεις μεταναστών που επιδιώκουν να φτάσουν στις ΗΠΑ είναι ήδη αυξημένες, σύμφωνα με τις μεθοριακές πόλεις του Τέξας Μπράουνσβιλ, Λαρέντο και Ελ Πάσο.

Ο πρόεδρος της ένωσης φρουρών Μεθοριακών Περιπόλων Μπράντον Τζουντ σημείωσε ότι πάνω από 10.000 μετανάστες συνελήφθησαν να διασχίζουν παράτυπα τα σύνορα ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ ο αριθμός αυτός ξεπερνά υποθετικό σενάριο που έκανε ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής συνοριοφυλακής τον περασμένο μήνα για την περίοδο μετά τη λήξη του “Title 42”.

“Θα είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο”, σημείωσε χθες, Τετάρτη, ο δήμαρχος του Ελ Πάσο Όσκαρ Λίζερ. “Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο, δεν ξέρουμε τι θα γίνει τις επόμενες δέκα μέρες”.

Ο δήμος του, το Ελ Πάσο, σημείο μεγάλης προσέλευσης, “ετοιμάζεται για το άγνωστο”, πρόσθεσε.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, η Μάρτα Πέρες που έφτασε εκεί από τη Γουατεμάλα, περιμένει με τις δύο κόρες της ηλικίας 2 και 4 ετών. Με δάκρυα στα μάτια, εξηγεί ότι ο σύζυγός της και ένας από τους γιους της σκοτώθηκαν και ότι ένα άλλο από τα παιδιά της, στην ηλικία της εφηβείας, βρίσκεται μόνον του στις ΗΠΑ.

“Πλέον το μόνο που θέλω είναι να περάσω τα σύνορα”, λέει στο AFP από τη Σιουδάδ Χουάρες, την μεξικανική πόλη που βρίσκεται απέναντι από το αμερικανικό Ελ Πάσο.

“Πολύ δύσκολο”

Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας αναγνώρισε ότι ότι είναι πιθανόν “οι επόμενες μέρες και ώρες” να είναι “πολύ δύσκολες”, επιβεβαιώνοντας ότι οι αρχές παρατηρούν ήδη “αυξημένο αριθμό αφίξεων σε ορισμένους τομείς”.

Έχοντας να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στις μεταναστευτικές ρυθμίσεις, τις φήμες που διαδίδουν οι διακινητές και μια περίπλοκη διαδικτυακή διαδικασία, οι μετανάστες που συσσωρεύονται στον μεξικανικό βορρά μαρτυρούν έναν διαδικαστικό γρίφο.

“Δεν ξέρουμε τι γίνεται”, λέει ο Μισέλ από τη Βενεζουέλα, ο οποίος βρίσκεται στην Σιουδάδ Χουάρες, περίπου 300 μέτρα από τα σύνορα με τις ΗΠΑ. “Μας κάνουν πιο δύσκολα τα πράγματα”, διαμαρτύρεται, εκφράζοντας την απογοήτευσή του έπειτα από άλλη μια αποτυχημένη απόπειρα να κλείσει ραντεβού στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα CBP One, όπως οφείλει πλέον.

Κάποιοι ανάμεσά τους βιάζονται να περάσουν τα σύνορα πριν από το σημερινό βράδυ για να υποβάλουν αίτημα για τη χορήγηση ασύλου, φοβούμενοι ότι η αλλαγή των κανονισμών θα τους εμποδίσει να το κάνουν για πέντε χρόνια.

Οι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί προέρχονται κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και από την Κίνα, τη Ρωσία ή την Τουρκία.

– Μεταναστευτική Πολιτική –

Το μέτρο “Title 42” που είχε ληφθεί με σκοπό να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της COVID-19, έδινε τη δυνατότητα στις αμερικανικές αρχές να επαναπροωθούν αμέσως όλους τους μετανάστες που εισέρχονταν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο. Σε περίοδο τριών ετών χρησιμοποιήθηκε 2,8 εκατομμύρια φορές.

Απόψε θα τεθούν σε ισχύ νέοι περιορισμοί στο δικαίωμα ασύλου, οι οποίοι οριστικοποιήθηκαν από τα αμερικανικά υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας.

Προτού παρουσιαστούν στα σύνορα, οι αιτούντες άσυλο, με εξαίρεση τους ασυνόδευτους ανηλίκους, θα πρέπει πλέον να έχουν κλείσει ένα ραντεβού σε τηλεφωνική εφαρμογή που έχουν δημιουργήσει οι συνοριοφύλακες, ή μια από τις χώρες από τις οποίες διήλθαν στο ταξίδι τους προς τις ΗΠΑ να έχει αρνηθεί να τους χορηγήσει άσυλο.

Στην αντίθετη περίπτωση το αίτημά τους θα θεωρείται παράνομο και θα είναι δυνατό να υποβληθούν σε διαδικασία ταχείας απέλασης, απαγορεύοντάς τους για πέντε χρόνια την είσοδο στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Σε αυτό το καυτό ζήτημα η κυβέρνηση των Δημοκρατικών επιθυμεί να παρουσιάσει μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τον Τζο Μπάιντεν, που θα είναι ξανά υποψήφιος στις προεδρικές του 2024, ότι έχει μετατρέψει τα σύνορα σε “σουρωτήρι”.

Για να ενθαρρύνει τις νόμιμες μεταναστευτικές οδούς, η Ουάσινγκτον προβλέπει να ανοίξει μακροπρόθεσμα γύρω στα 100 κέντρα στο εξωτερικό για να εξετάζουν τους φακέλους εκεί. Τα πρώτα προβλέπεται να γίνουν στην Κολομβία και τη Γουατεμάλα.

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα θα είναι μια “ημέρα ντροπής”. “Θα δείτε εκατομμύρια ανθρώπους να καταφτάνουν στη χώρα μας”, είπε χθες στο CNN, υποδηλώνοντας ότι αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο θα επαναφέρει πολιτική διαχωρισμού των οικογενειών στα σύνορα, διότι “όταν έχεις αυτήν την πολιτική, οι άνθρωποι δεν έρχονται”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ