today-is-a-good-day
12.1 C
Athens

Γ.Βαρουφάκης: Λάθος η είσοδος στο ευρώ. Το σχέδιο «Δήμητρα» αφορά σύστημα πληρωμών

Απαντώντας σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα (Star), στην ενότητα, Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση, για τη θέση του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, όσον αφορά το ευρώ, ο Γιάνης Βαρουφάκης διερωτήθηκε «αν υπάρχει κάποιος μεταξύ μας, εδώ, σε αυτή την αίθουσα» που δεν θεωρεί ότι το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους, και όχι το αντίστροφο;

«Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ».

Επανέλαβε δε, ότι το σχέδιο «Δήμητρα» δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών. Η χώρα μας βαδίζει, προσέθεσε, σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες για αυτό που έρχεται.

Στην ενότητα, Κράτος-Θεσμοί-Διαφάνεια και σε ερώτημα του Γιώργου Παπαδάκη (ΑΝΤ1), ο Γιάνης Βαρουφάκης περιέγραψε το ελληνικό κράτος, μετά τα Μνημόνια, ως «ελβετικό τυρί». Και επιχειρηματολόγησε επ’ αυτού υποστηρίζοντας ότι τις εφορίες δεν τις ελέγχει το κράτος, ενώ ο υπουργός κ. Πιερρακάκης δεν έχει καν πρόσβαση στο λογισμικό της ΑΑΔΕ. «Ξέρετε σε άλλη χώρα Υπερταμείο που να ελέγχεται από ξένους δανειστές;», διερωτήθηκε επίσης.

Ταυτοχρόνως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γράφει, όπως ανέφερε, στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δεν είναι αρεστές σε αυτήν. Ενώ για την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές, απόρησε πώς είναι δυνατόν να επικαλείται το απόρρητο.

Επίσης, προέταξε την πρόταση του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη για διαβουλευτικά συμβούλια, στο οποίο θα συμμετέχουν κληρωτοί πολίτες και εκλεγμένοι, και θα λογοδοτούν σε αυτά οι δημόσιες υπηρεσίες.

Τέλος, κατέθεσε την πρότασή του για σύσταση σώματος δίωξης μεγάλου επιχειρηματικού και πολιτικού εγκλήματος, κατά τα πρότυπα του FBI. Ενώ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του έθεσε το ερώτημα, γιατί δεν συγκρότησε εξεταστική επιτροπή για τα γεγονότα του 2015. «Γιατί δειλιάσατε κ. Μητσοτάκη;», τον ρώτησε κλείνοντας.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και η διερεύνηση της δυνατότητας συμφωνίας με τα άλλα προοδευτικά κόμματα τέθηκαν επί τάπητος από τον Γιάνη Βαρουφάκη, στην ενότητα, Υγεία-Παιδεία-Κοινωνικό Κράτος, μετά και τις ερωτήσεις του Παναγιώτη Στάθη (Open).

Αφού διευκρίνισε ότι δεν έχει διδάξει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της αλλοδαπής, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη έκανε λόγο για «αποκρουστική συζήτηση, αυτήν περί ιδιωτικών πανεπιστημίων». Ταυτοχρόνως, έκανε λόγο για «κολέγια της συμφοράς» που επιχειρούν να αξιοποιήσουν την κατάσταση στην δημόσια ανώτατη εκπαίδευση (βλ. υποχρηματοδότηση). Η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι η μόνη λύση, υποστήριξε.

Στην 2η απάντηση, ανέφερε ότι για δύο χρόνια έχει μαλλιάσει η γλώσσα τού ιδίου και των άλλων στελεχών τού πολιτικού φορέα του οποίου ηγείται, για προεκλογική προσπάθεια διερεύνησης συγκλίσεων με τους κ.κ. Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα, πλην όμως, εκείνοι δεν ανταποκρίθηκαν. «Πρέπει να σεβαστούμε την απλή αναλογική στην πράξη, άρα να είσαι έτοιμος να παραμερίσεις προσωπικές πικρίες, αντεγκλήσεις, το παρελθόν», επισήμανε εξ άλλου. Αφού θύμισε το ασφυκτικό πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, τόνισε πως το παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας «έχει κλείσει από τα άλλα κόμματα δυστυχώς».

Περιβάλλον-Ενέργεια ήταν το αντικείμενο της πέμπτης ενότητας, με τον Αντώνη Σρόιτερ (Alpha) να ερωτά τον Γιάνη Βαρουφάκη για τις θέσεις του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη στα εν λόγω ζητήματα. Οι εξορύξεις χρειάζονται 15 χρόνια για να παράγουν, αν παράγουν, δήλωσε εισαγωγικώς. «Οι εξορύξεις δεν είναι λύση» και το μόνο που προσφέρουν, όπως ανέφερε, είναι «γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Το μέλλον είναι πλωτές, μικρού μεγέθους, αλουμινένιες ανεμογεννήτριες, είπε και τάχθηκε υπέρ του πράσινου υδρογόνου.

Το θέμα, κατά τον Γ. Βαρουφάκη, είναι εάν θα προλάβει την πράσινη επανάσταση η χώρα μας. Κατήγγειλε δε, ότι δεν επενδύθηκαν όλοι οι αντίστοιχοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης σε ένα πράσινο αναπτυξιακό σχέδιο, που εισηγείται το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη.

Ερωτηθείς για τα δύο Ι.Χ, πέραν του βουλευτικού οχήματος, πέντε μοτοσικλέτες και ένα ταχύπλοο, που ανήκουν στην οικογένειά του βάσει της δήλωσης πόθεν έσχες, απάντησε ότι τα μόνα που είναι σε χρήση, είναι δύο μοτοσικλέτες, μία από τον ίδιο και μία από τη σύζυγό του. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι ο πολιτικός πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα.

Στην τελευταία ενότητα, για τη Νέα Γενιά, και απαντώντας στην δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη (Σκάι), ο Γ. Βαρουφάκης έκανε αντιδιαστολή μεταξύ ασφάλειας στα πανεπιστήμια και της «πανεπιστημιακής αστυνομίας τύπου Κεραμέως». Επέμεινε, ειδικότερα, στη διαφύλαξη του πανεπιστημιακού ασύλου, της διακίνησης ιδεών. Κατηγόρησε, εξ άλλου, την κυβέρνηση ότι είτε δεν έχει καταλάβει πώς λειτουργούν ιδρύματα, όπως το Κέιμπριτζ και η Οξφόρδη, είτε το έχουν καταλάβει και ψεύδονται παίζοντας ένα έργο σε ένα ακροδεξιό ακροατήριο.

Δήλωσε μη ικανοποιημένος από το βαθμό ελευθερίας των ιδεών στα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ έκανε λόγο για κλίμα εμφυλίου πολέμου, που «καλλιεργεί η Μητσοτάκης Α.Ε., με στόχο την υποβάθμιση των πανεπιστημίων μας».

Στην τελική του, ελεύθερη, τοποθέτηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε από μία καταγγελία: όπως υποστήριξε, επί τρεις μήνες, το ΜέΡΑ25 καταθέτει πρόταση στη Βουλή, με την οποία ζητά να ψηφισθεί η πρόβλεψη να ψηφίζουν στον τόπο εργασίας τους οι εποχικοί νέοι εργαζόμενοι, όπως, άλλωστε, συμβαίνει, με τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φοβάται τη γενιά των Τεμπών […] τρέμει, ιδρώνει με τη σκέψη ότι θα ψηφίσουν οι νέοι, ιδίως αυτοί που εργάζονται στα ”κάτεργα” της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σαντορίνης».

Μιλώντας για τον κατ’ αυτόν, διακύβευμα των εκλογών, έκανε την αντιδιαστολή μεταξύ των τριών μνημονιακών κομμάτων για το ποιο έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια από τη μια, και του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, από την άλλη. Σύμφωνα με το αφήγημα του οποίου, η χώρα βρίσκεται στο «πιο βαρύ και αδίστακτο» τέταρτο Μνημόνιο, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας το 2018 και το οποίο θα λήξει το 2060.

Καταθέτοντας, επίσης, στοιχεία για τη μείωση του εθνικού εισοδήματος (κατά 20% σε σχέση με το 2007) και του χρέους (50% μεγαλύτερο), κατηγόρησε τα τρία κόμματα ότι θα «μαγειρέψουν» δημοσιονομική πειθαρχία για άλλη μια φορά, μιας άλλης μορφής λιτότητα, όπως είπε.

Κλείνοντας, ανέφερε πως υπάρχει μόνιμη λεηλασία της χώρας από το 2017 και εντεύθεν, με τρεις βασικούς πυλώνες, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τον «Ηρακλή» και το Υπερταμείο. Κανένα από τα τρία κόμματα δεν θα τους καταργήσει, σημείωσε και αντιπρότεινε ότι η κατάργησή τους είναι όρος για να επιστρέψουν οι νέοι που είναι στο εξωτερικό, αλλά και να παραμείνουν στη χώρα όσοι είναι ακόμη εδώ.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν «ένα πάρα πολύ κακό debate» -και το απέδωσε στη δομή του: «όταν έχεις 90 δευτερόλεπτα και δεν μπορούμε να μιλήσουμε μεταξύ μας…», υποστήριξε.

Από εκεί και πέρα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη επανέλαβε, χωρίς χρονικούς περιορισμούς τη φορά αυτή, το, κατ’ αυτόν, δίλημμα των εκλογών. Από τη μια, «το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και, βεβαίως, του ΣΥΡΙΖΑ ότι μας έχουν βγάλει από τα Μνημόνια αυτοί οι τρεις μαζί και ποιος το έκανε καλύτερα. Και τώρα, η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης…». Για το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, προσέθεσε, «αυτό το αφήγημα για μας είναι ένα τεράστιο τοξικό ψέμα που πλανάται πάνω από τη χώρα. Αν θα καταφέρει να επικρατήσει και πάλι», θα έχει ως αποτέλεσμα «ακόμη βαθύτερη χρεοκοπία, ακόμη πιο πολλοί νέοι να φεύγουν στο εξωτερικό, γιατί αυτή η χώρα δεν είναι βιώσιμη». Από την άλλη, «το δικό μας αφήγημα που είναι κυβερνητικό σχέδιο» και το οποίο προτείνει πολιτικές, όπως: η κατάργηση του ”Ηρακλή”, η κατάργηση του καρτέλ ενέργειας, το σχέδιο ”Δήμητρα”, η κατάργηση ενοικιαζόμενης εργασίας -αυτό είναι «το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση και ρήξη με το τοξικό ψέμα και αφήγημα των τριών μνημονιακών κομμάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ