today-is-a-good-day
11.4 C
Athens

Το όραμα του Ερυθρού Σταυρού, για μια κοινωνία ανθρωπισμού και αλληλεγγύης – Ο Γ.Σταμάτης γράφει στο ThePresisdent

Η ογδόη Μαίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, σε ανάμνηση της γέννησης του  μεγάλου ιδεολόγου, κοινωνικού ακτιβιστή και ουμανιστή Ερρίκου Ντυνάν, που διακρίθηκε για την αταλάντευτη προσήλωση του στο όραμα του για ανιδιοτελή προσφορά στο συνάνθρωπο, χωρίς όρους και διακρίσεις, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής και ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού.  Ο ξεχωριστός αυτός φάρος του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης πέτυχε με την πολυδιάστατη δράση και το παράδειγμα ζωής του, να συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μας εμπνέει, ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια κοινωνία στην πράξη καλύτερη και πιο ανθρώπινη από αυτήν που παραλάβαμε.

Ο Ερρίκος Ντυνάν (Jean-Henri Dunant) γεννήθηκε στη Γενεύη στις 8 Μάϊου του 1828 από γονείς πιστούς Καλβινιστές, που του εμφύσησαν τις Χριστιανικές αξίες της αγάπης προς τον πλησίον, του αλτρουισμού και της προσφοράς σε κάθε συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Η παρουσία του ως αυτόπτη μάρτυρα στη μάχη του Σολφερίνο (24 Ιουνίου 1859), κατά την οποία οι Γάλλοι νίκησαν τους Αυστριακούς, αποτέλεσε ένα ορόσημο που τον σημάδεψε ανεξίτηλα.

Βαθιά συγκλονισμένος από τις φρικαλεότητες του πολέμου και με πυξίδα του την αρχή της ουδετερότητας και την ανάγκη προστασίας των τραυματιών και των αμάχων σε μια πολεμική σύγκρουση,  ιδρύει μαζί με τέσσερις ακόμη επιφανείς Ελβετούς πολίτες, τους Γκιστάβ Μουανιέ, Λουί Απιά, Τεοντόρ Μωνουάρ, Γκιγιόμ Ντυφούρ, τη Διεθνή Επιτροπή για τη Βοήθεια των Τραυματιών που στη συνέχεια μετεξελίχθηκε στη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού. Η επιτροπή αυτή διοργάνωσε στις 26 -29 Οκτωβρίου 1863, τη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης, κατά τη διάρκεια της οποίας ιδρύθηκε ο Ερυθρός Σταυρός. Το κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο παγκοσμίως στις πιο κρίσιμες ιστορικές στιγμές, τόσο σε καιρό πολέμου, όσο και σε περίοδο ειρήνης. Το ερυθροσταυρικό κίνημα διαπνέεται από τις αξίες του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου και εμφορείται από τις ακόλουθες επτά θεμελιώδεις αρχές: ανθρωπισμός, αμεροληψία, ουδετερότητα, ανεξαρτησία, εθελοντισμός, ενότητα, παγκοσμιότητα. Έχει ως ύψιστο στόχο «να προλαμβάνει και να ανακουφίζει τον ανθρώπινο πόνο, με απόλυτη αμεροληψία, χωρίς διάκριση ως προς την εθνικότητα, καταγωγή, φυλή, φύλο, θρησκεία, γλώσσα, κοινωνική τάξη ή πολιτικές πεποιθήσεις». Χάρη στον απαράμιλλο αλτρουισμό των εθελοντών του, ο Ερυθρός Σταυρός αποτελεί το μεγαλύτερο εθελοντικό, ανθρωπιστικό  οργανισμό παγκοσμίως, αντανακλώντας στην πράξη τον ανθρωπισμό και τη φιλαλληλία στο μέγιστο βαθμό, γεγονός που επισφραγίζεται με την απονομή τριών βραβείων Νόμπελ (1917, 1944, 1963).

Ο ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας και μέχρι σήμερα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ενεργή υποστήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Προσαρμοζόμενος πάντα στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, ως κυριότεροι στόχοι του αναδεικνύονται η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, η ενδυνάμωση του εθελοντικού ρεύματος και η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών για την άρση της περιθωριοποίησης και της απομόνωσης που βιώνουν οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποι μας.

Το πιο ενεργό κύτταρο και η κινητήρια δύναμη του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι το σύνολο των εθελοντών του, που διακρίνεται στο Σώμα Εθελοντών Νοσηλευτικής, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών και το Σώμα εθελοντών κοινωνικής πρόνοιας Και συνιστά σταθερό προμαχώνα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Ο ΕΕΣ στέκεται αδιάλειπτα αρωγός και συμπαραστάτης της Πολιτείας στο κοινωνικό της έργο σε όλες τις δυσμενείς περιστάσεις. Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια διαρκή και στενή συνεργασία, με γνώμονα την ενίσχυση και στήριξη των ανθρώπων που τελούν σε κατάσταση ευαλωτότητας. Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που χάρη στη θέση ευθύνης που μου εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχα την δυνατότητα να εφαρμόσω στην πολιτική πράξη τις αρχές και δεσμεύσεις που απορρέουν από τον ερυθροσταυρικό όρκο. Ειδικότερα, με τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό συνεργαστήκαμε για την ανακούφιση και τη στήριξη άστεγων και ευάλωτων συμπολιτών μας.

Επιπλέον, αναπτύξαμε από κοινού δράσεις για την υποστήριξη συνανθρώπων μας που βρίσκονταν σε κίνδυνο και ανάγκη εξαιτίας έκτακτων ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας και η αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες από το σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία.

Η μεγαλειώδης και ανιδιοτελής προσφορά των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, που αγωνίζονται για την εξάλειψη του ανθρώπινου πόνου και της δυστυχίας, αντικατοπτρίζει μια στάση ζωής που εδράζεται σε πανανθρώπινες αρχές και αξίες και αποτελεί την πεμπτουσία της ερυθροσταυρικής φιλοσοφίας.

Ο Ερυθρός Σταυρός και οι άνθρωποι του είναι το σύμβολο του αλτρουισμού και της φιλαλληλίας, και συνιστούν ύψιστο πρότυπο για την πραγμάτωση του οράματος μιας κοινωνίας ανθεκτικής και ανθρώπινης που μας αγκαλιάζει όλους, πορεύεται με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προοδεύει μέσω των ίσων ευκαιριών, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

O Γιώργος Σταμάτης είναι Υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Εθελοντής Σαμαρείτης – Διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τ. Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ