today-is-a-good-day
12.1 C
Athens

Χανιά – Ροτόντα Επισκοπής: Ένα μνημείο του 6ου αιώνα ξανά επισκέψιμο

Ένα σπάνιο και άριστα διατηρημένο μνημείο, το μοναδικό στο είδος του στην Κρήτη, ανοίγει τις πύλες του για το κοινό.

Πρόκειται για τον Ιερό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) Επισκοπής, στον Δήμο Πλατανιά Χανίων που πέτυχε, έπειτα από συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και τις από κοινού ενέργειες τους, την τοποθέτηση εποχιακού υπαλλήλου της Αρχαιολογίας, ώστε να είναι επισκέψιμος.

Ο χώρος θα παραμένει ανοιχτός καθημερινά από τις 9:30 έως και τις 16:30 από Δευτέρα έως και Κυριακή (εκτός Τρίτης), για διάρκεια επτά μηνών.

«Πρόκειται για ένα μνημείο μοναδικό που υπάρχει στην περιοχή μας. Στόχος μας σε συνεργασία με την αρχαιολογία, είναι να το αναδείξουμε και να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους επισκέπτονται την Κρήτη μεμονωμένα και οργανωμένα αλλά και στους μονίμους κατοίκους, να το επισκεφθούν», τονίζει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης .

Θρησκευτική και πολιτιστική διαδρομή

Παράλληλα, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, δημιουργείται και μια θρησκευτική και πολιτιστική διαδρομή στην περιοχή με τη σύνδεση της Ροτόντας με τη μνημειακή ελιά των Βουβών, από την οποία κόβονται κλαδιά για τα στεφάνια των νικητών των Ολυμπιακών αγώνων και αποτελεί μνημείο της φύσης και του πολιτισμού.

Η ευλογία των καρπών της γης

Στη Ροτόντα την πρώτη Κυριακή κάθε Αυγούστου πραγματοποιείται η ευλογία των καρπών. Την εορτή καθιέρωσε ο μακαριστός μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης.

Στον ναό της Ροτόντας συγκεντρώνουν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί της περιοχής προκειμένου να ευλογηθούν.

Ναός του 6ου αιώνα

Ο παλαιοχριστιανικός ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου – βαπτιστήριο του 6ου αιώνα μΧ, είναι χτισμένος σε επικλινές έδαφος έξω από τον οικισμό Κάτω Επισκοπή Κισάμου του Δήμου Πλατανιά.

Πρόκειται για περίκεντρο, ορθογώνιο κτίσμα, που αναπτύσσεται γύρω από μεγάλο, βαθμιδωτό εξωτερικά και μαστοειδή εσωτερικά τρούλο.

Ο ναός έχει ψηφιδωτά δάπεδα με διάκοσμο από φολίδες, κληματίδες, κισσόφυλλα, ψάρια και πλαίσιο από τεμνόμενα ημικύκλια, που μπορούν να χρονολογηθούν στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα, εποχή κατά την οποία κατασκευάστηκε ολόκληρο το συγκρότημα. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο τοιχογραφικός διάκοσμος που διασώζεται αποσπασματικά σε τέσσερα ή πέντε στρώματα. Από αυτά, το αρχικό με την παράσταση της Ανάληψης και αγίων σε στηθάρια στον τρούλο, του Ευαγγελιστή Ματθαίου στο νάρθηκα, του Αγίου Γεωργίου με αφιερωτή στο νότιο παστοφόριο και αρχαγγέλου στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης του ιερού, χρονολογούνται κατά τον 7ο αιώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ