Ημέρα των ψηφοδελτίων Επικρατείας για τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χθεσινή, με την «παράσταση» να «κλέβει» ο Πρωθυπουργός ο οποίος έκανε την έκπληξη, παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό «πρόσωπο» για το κόμμα του από τα καθιερωμένα, σε αντίθεση με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολούθησε την ίδια συνταγή με το παρελθόν.
Του Κώστα Πασίση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανακοίνωση του δικού του ψηφοδελτίου «άνοιξε» το κόμμα στην κοινωνία των πολιτών, δίνοντας ευκαιρίες εισόδου στην πολιτική προσώπων …αγνώστων στο ευρύ κοινό, αλλά με σημαντική προσφορά προς αυτό.
Αυτή ήταν η μεγάλη έκπληξη που είχε υποσχεθεί στην τελευταία συνέντευξη του, μη προχωρώντας όμως σε περισσότερες λεπτομέρειες…
Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι η ΝΔ δεν είναι το κόμμα των πολιτικών ελίτ, όπου αν δεν έχεις «μπάρμπα στην κορώνη» δε έχεις πολλές πιθανότητες, για να σου ανοίξει η πόρτα της πολιτικής…
Ο Πρόεδρος της ΝΔ με την ανακοίνωση των …αγνώστων ονομάτων για τους περισσοτέρους έδειξε ότι είναι η ΝΔ είναι ένα λαϊκό κόμμα, που διεκδικεί την αυτοδυναμία, έχοντας αφήσει πίσω του, την τελευταία τετραετία ένα βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα ορατό σε όλους.
Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι ο αρχηγός της ΝΔ αφαίρεσε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συχνά πυκνά μιλά για την ανάλγητη Δεξιά, που υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της διαπλοκής.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, που τέθηκε επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατειας της ΝΔ, η Ιωάννα Λυτρίβη, διευθύνουσα σύμβουλος στον ΕΟΠΠΕΠ, ο Γιώργος Σταμάτης, γενικός γραμματέας Κοινωνικής Πολιτικής και Καταπολέμησης της Φτώχειας, ο Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, δημιουργός της σελίδας “Υπέροχες Γυναίκες”.
Επίσης η Μαρία Πολύζου, πρώην αθλήτρια δρόμων αντοχής, πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης, η Γεωργία Βαχαρίδη, δικηγόρος, ο Νίκος Κορογιαννάκης, δικηγόρος στις Βρυξέλλες (απόδημος ελληνισμός), η Μαρια Διαμαντοπούλου, εκπαιδευτικός από το Παρίσι, η Αννα Καστάνη, αγρότισσα από τη Μαγνησία η Πορφυλλένια Κανελλοπούλου, διευθύντρια του γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ.
Όλοι αυτοί οι νέοι υποψήφιοι σηματοδοτούν τα προαναφερθέντα συμπεράσματα και μέχρι στιγμής τουλάχιστον κάνουν τη διαφορά στον προεκλογικό αγώνα, καθώς «σπάνε» μια διαχρονική παράδοση, αναφορικά με τη χροιά των ψηφοδελτίων όλων των κομμάτων.
Το αντί star-system γαλάζιο ψηφοδέλτιο αποτελεί και μια έμμεση απάντηση στην επικρατούσα λογική που ήθελε καθηγητάδες, λαμπερούς ηθοποιούς, επώνυμους ποδοσφαιριστές και άλλους celebrities να είναι πρώτη …μούρη στα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων.
Και όταν κάποιος από αυτούς έπεφτε σε κάποιο βαρύ ατόπημα, όλοι δήλωναν αιφνιδιασμένοι…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας με καινοτόμο τρόπο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τη βιτρίνα του κόμματος, ήταν σαφής: “κάνουμε μια τομή σε σχέση με αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν, ανοίγουμε νέα πόρτα για νέα διαδικασία συμμετοχής. Δεν είναι ένα ψηφοδέλτιο με celebrities”.
Στο εν λόγω ψηφοδέλτιο, βρίσκονται οκτώ γυναίκες και επτά άνδρες. Η παρουσία των οκτώ γυναικών έχει τη δική της σημασία καθώς για πρώτη φορά το γυναικείο στοιχείο υπερτερεί των ανδρών.Τα αμιγώς πολιτικά πρόσωπα είναι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Και ο Σπύρος Καρανικολας που σηματοδοτεί το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι σε μη εκλόγιμη θέση.
Εκπρόσωπος των καθηγητών, είναι ο Νικος Παπαϊωάννου, πρύτανης ΑΠΘ.
Στην τελευταία τιμητική θέση βρίσκεται ο Αντώνης Σγαρδέλης, ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που αποτελεί τη συνέχεια του κόμματος.
Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ
Στην άλλη όχθη, ο Αλέξης Τσίπρα παρουσίασe το δικό του ανανεωμένο ψηφοδέλτιο, όπου στις εκλόγιμες θέσεις δεσπόζουν γνωστά πρόσωπα της πολιτικής ζωής της χώρας, που έχουν ταυτιστεί με το ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση την πρώτη θέση όπου είναι ο Όθων Ηλιόπουλος, καθηγητής στην Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ.
Ακολουθούν οι: η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα. Στη τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα βρίσκονται ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης και η εκπρόσωπος Τύπου, Πόπη Τσαπανίδου.
Στην πέμπτη θέση ο Μιχάλης Καλογήρου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Στην εκτη ξεχωρίζει η Τζένη Λειβαδάρου. Ανάπηρο άτομο. Πολιτικός μηχανικός.
Στην έβδομη ο Θανάσης Τσακρής. Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην όγδοη η νομικός Ζωρζέττα Λάλη. Υπήρξε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα κοινωνικής και εργασιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ένατη ο Στέφανος Κασσελάκης απόδημος Έλληνας, επιχειρηματίας στο χώρο της ναυτιλίας.
Στη δέκατη θέση η μοναδική γυναίκα αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.
Την ενδέκατη ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης. Πολιτικός μηχανικός, από τη νέα γενιά στελεχών του Σύριζα,
Στη δωδέκατη, η Νατάσα Ρωμανού. Ερευνήτρια στη Μοντελική Ωκεανογραφία και το Κλίμα της ΝΑΣΑ,
Στη δέκατη τρίτη θέση ο Όμηρος Πουλάκης ηθοποιός
Στη δέκατη τέταρτη η Δώρα Τσαμπάζη. Δημοσιογράφος. Και στην τελευταία τιμητική θέση ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.
Σημείο μεγάλης σύγκλισης των δυο ψηφοδελτίων, η τελευταία τιμητική θέση όπου υπάρχουν εκατέρωθεν δυο παλαιά στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι υποψήφιοι στις μη εκλόγιμες θέσεις.