Η Σόφια “συνεργάζεται αποφασιστικά” με την αυστριακή κυβέρνηση ώστε η Βιέννη να αλλάξει τη θέση της κατά της ένταξης της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ιβάν Ντεμερτζίεφ, εκφράζοντας αισιοδοξία για μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην Αυστρία. Το ΒΤΑ ζήτησε από τον υπουργό να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Αυστρία παραμένει αποφασισμένη να διατηρήσει το βέτο της στη διεύρυνση του χώρου Σένγκεν έως ότου υπάρξει συνεχής μείωση των προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Αυστρία.
Ο Ντεμερτζίεφ σχολίασε το θέμα μετά τη συμμετοχή του στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα με τις αυστριακές αρχές, σημειώνοντας ότι έχει καταγραφεί μείωση στον αριθμό των αιτούντων άσυλο, οι οποίες ωστόσο είπαν ότι “θέλουν (η μείωση) να είναι ακόμη μεγαλύτερη”.
Σχολίασε τη θέση της Εισαγγελίας ότι η ψήφιση των δύο νόμων — του μηχανισμού για την έρευνα του Γενικού Εισαγγελέα και τη μεταρρύθμιση της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς — δεν σχετίζονται με την ένταξη της χώρας στον χώρο Σένγκεν. Αντίθετα, ο Ντεμερτζίεφ είπε ότι αυτά συνδέονται άμεσα.
Ο γενικός εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ και η εκπρόσωπός του Εισαγγελέας Σίικα Μίλεβα σχολίασαν σήμερα τη δήλωση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών Νικολάι Μίλκοφ ότι η υιοθέτηση των δύο νόμων θα βοηθήσει τη Βουλγαρία να πάρει το πράσινο φως για ένταξή της στον χώρο Σένγκεν.
Ο Γκέσεφ έγραψε στο Twitter ότι “ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Μίλκοφ θα πρέπει να διαβάσει περισσότερο”. Ο ίδιος “συνέστησε” στον Μίλκοφ να αρχίσει με το Σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, καθώς και “τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν”.
Μιλώντας στο BTA, η Μίλεβα επιβεβαίωσε ένα σχόλιο που έκανε στα μέσα ενημέρωσης ότι είναι παράλογο για τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας να ισχυρίζεται ότι η ένταξη της χώρας στον χώρο Σένγκεν και η ποινική ευθύνη του Γενικού Εισαγγελέα συνδέονται, καθώς, κατά τα λεγόμενά της, αυτά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
“Το υπουργείο Εξωτερικών διαβιβάζει την επικοινωνία στους βουλγαρικούς θεσμούς και το κοινό, κάτι που είναι απαίτηση των εταίρων μας. Αυτή είναι απαίτηση της Ολλανδίας, αυτές είναι προσδοκίες πολλών άλλων χωρών”, τόνισε ο Μίλκοφ στο BTA απαντώντας στην ερώτηση εάν είναι απαραίτητο η Βουλγαρία να υιοθετήσει νόμους για την έρευνα του Γενικού Εισαγγελέα και αλλαγές στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, προκειμένου να ενταχθεί στον χώρο Σένγκεν.