today-is-a-good-day
10.2 C
Athens

ΥΠΕΞ Βρετανίας: Η απομόνωση της Κίνας θα ήταν “λάθος”

Η απομόνωση της Κίνας και η αντιμετώπισή της μόνο ως απειλής θα ήταν «λάθος», αναμένεται να πει σήμερα στην ομιλία του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, υιοθετώντας συμφιλιωτικό τόνο, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και στο Πεκίνο.

«Θα ήταν απλό και εύκολο –ίσως ακόμη και ικανοποιητικό– για εμένα να κηρύξω έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο και να πω πως σκοπός μας είναι να απομονώσουμε την Κίνα», αλλά θα ήταν «λάθος» αναμένεται να πει ο Κλέβερλι, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει απόψε στο Λονδίνο και δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο.

«Θα ήταν προδοσία των εθνικών μας συμφερόντων και μια ηθελημένη αδυναμία κατανόησης του σύγχρονου κόσμου», επιμένει.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και στο Πεκίνο είναι πολύ τεταμένες εδώ και πολλά χρόνια, ιδιαίτερα στο θέμα του Χονγκ Κονγκ, βρετανικού εδάφους που επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997, ή ακόμα των επαναλαμβανόμενων φόβων για στρατιωτική και οικονομική κατασκοπεία εκ μέρους της Κίνας.

Στην πρόσφατη επικαιροποίηση της αμυντικής και διπλωματικής στρατηγικής της, η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί την Κίνα «συστημική πρόκληση» δείχνοντας με το δάχτυλο «την όλο και πιο ανταγωνιστική οικονομική και στρατιωτική επιθετική συμπεριφορά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».

Και μια ολόκληρη πτέρυγα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος τάσσεται υπέρ μιας πιο σκληρής διπλωματίας απέναντι στο Πεκίνο.

«Το να απομακρυνθούμε από την Κίνα θα κατέληγε να εμποδιστούμε να επιλύσουμε τα πιο σημαντικά προβλήματα για την ανθρωπότητα», προειδοποιεί ωστόσο ο Τζέιμς Κλέβερλι, παραθέτοντας την κλιματική αλλαγή, την πρόληψη πανδημιών, την οικονομική σταθερότητα ή ακόμη τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Όμως ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας αναμένεται επίσης να προειδοποιήσει στην ομιλία του πως «η Κίνα προχωρεί αυτή τη στιγμή στη μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση της ιστορίας σε περίοδο ειρήνης», καλώντας το Πεκίνο να δείξει «διαφάνεια» για τον σκοπό της στρατιωτικής επέκτασής του στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η περιοχή είναι θέατρο αντιπαλοτήτων ανάμεσα στην Κίνα και σε δυτικές δυνάμεις. Το Πεκίνο εξέφρασε κυρίως την αποδοκιμασία του για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον, στο Λονδίνο και στην Καμπέρα μέσω της συμμαχίας AUKUS.

Εξάλλου, αν και παραδέχεται ότι ίσως «οι διαφωνίες μας με την Κίνα δεν επιλυθούν γρήγορα», ο Τζέιμς Κλέβερλι κάλεσε το Πεκίνο να «σεβαστεί» το διεθνές δίκαιο, «κυρίως τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που προστατεύει κάθε χώρα από μια εισβολή».

Στην ομιλία του, ο υπουργός αναμένεται επίσης να καταδικάσει την καταστολή από το Πεκίνο της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ