today-is-a-good-day
14.3 C
Athens

Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης 2023: Η αξία του εμβολιασμού στην πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων

«Δεν αμελούμε τους εμβολιασμούς και δεν αφήνουμε περιθώριο στα λοιμώδη νοσήματα – Εμβολιαζόμαστε και προστατευόμαστε σύμφωνα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουμε», είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ανοσοποίησης (24-30/04), που γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Τονίζεται η σημασία της αναπλήρωσης του χαμένου εδάφους όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ιδιαίτερα των παιδιών, έναντι λοιμωδών νοσημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και της επαναφοράς των επιπέδων ανοσοποίησης του πληθυσμού όλων των ηλικιών τουλάχιστον σε εκείνα του 2019. Προς αυτή την κατεύθυνση η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού με τελικό στόχο όλοι – παιδιά, ενήλικες και συνολικά η κοινωνία – να μπορούν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, προστατευμένοι από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, τα οποία μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

“Τα εμβόλια είναι ο πιο έξυπνος τρόπος να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας από λοιμώξεις. Με τα εμβόλια, ερχόμαστε σε επαφή με ένα μικρό ερέθισμα, που μας εξασκεί στο να αντιμετωπίσουμε μία λοίμωξη, χωρίς να κινδυνεύουμε από ένα πραγματικά δύσκολο μικρόβιο ή ιό. Εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες έχουν προστατευθεί από θάνατο ή σοβαρή αναπηρία, όπως προκαλούσε η ευλογιά και η χολέρα ή άφηνε η πολιομυελίτιδα. Και βέβαια τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που σώθηκαν στην πανδημία. Χαίρομαι πολύ που τέτοιες πρωτοβουλίες μας θυμίζουν κάθε χρόνο πως ο εμβολιασμός είναι κεφαλαιώδης για τη καλή υγεία”, τονισε κατά το χαιρετισμό της σε εκδήλωση η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Δρ. Μίνα Γκάγκα

“Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης μας δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε για άλλη μια φορά το μήνυμα της Πρόληψης μέσω του εμβολιασμού και να ενημερώσουμε το κοινό – παραφράζοντας την έκφραση για την τεχνική της χορήγησης εμβολίων – ότι “είναι στο χέρι μας να προστατευτούμε””, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Στυλιανός Λουκίδης.

“Τα εμβόλια υπήρξαν η μεγαλύτερη επιτυχία του περασμένου αιώνα στην Παιδιατρική. Συνέβαλαν στην πρόληψη και εξαφάνιση αρκετών λοιμωδών νοσημάτων και χάρη σε αυτά οι νέοι παιδίατροι δεν έχουν δει νοσήματα, όπως η πολιομυελίτιδα, ο τέτανος και η διφθερίτιδα. Κάθε χρόνο παγκοσμίως τα εμβόλια αποτρέπουν περίπου 6 εκατ. θανάτους παιδιών καθώς και αναπηρίες σε 750.000 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι χαρίζουν 386.000.000 έτη ζωής. Ωστόσο, έχουμε να διανύσουμε ακόμα πολύ δρόμο, αν αναλογιστούμε ότι μέχρι το 2020 περίπου 3 εκατ. παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί, έχαναν τη ζωή τους ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται, καθώς τα στοιχεία της UNICEF αναφέρουν ότι το 2021 περίπου 25 εκατ. παιδιά έχασαν τα βασικά τους εμβόλια και τους επανεμβολιασμούς, μια εκτίμηση που αντανακλά στη μείωση του παγκόσμιου εμβολιασμού μετά την πανδημία COVID 19”, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ».

Ο Αθανάσιος Μίχος, μέλος Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι “η παγκόσμια μείωση των ποσοστών εμβολιασμού λόγω της πανδημίας COVID-19 αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς ο προληπτικός εμβολιασμός προστατεύει τη ζωή σε κάθε ηλικία και αποτελεί μία από τις καλύτερες επενδύσεις στον τομέα αυτό”. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη για εμβολιασμό για COVID-19, κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ