«Τιμούμε την Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενότητας και φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αρμενίων», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, στην κεντρική εκδήλωση των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για την 108η επέτειο της γενοκτονίας που διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται σήμερα με τη δοξολογία για τα θύματα της γενοκτονίας, στο Μνημείο των Αρμενίων, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη. Χθες, μετά την κεντρική εκδήλωση στο θέατρο «ΑΚΡΟΠΟΛ» όπου παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Βουλής, των κομμάτων, των δικαστικών και στρατιωτικών Αρχών, της περιφερειακής και τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων της Αρμενικής Κοινότητας, ακολούθησε η πορεία προς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και καταθέσεις στεφάνων.
Τον εναρκτήριο λόγο εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, εκφώνησε ο Αρμάν Κρικοριάν. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων Σωτήρης Ρούσσος, ενώ χαιρετισμούς εκτός από τον κ. Πατούλη απεύθυνε, η εκπρόσωπος της Αρμενικής πρεσβείας Άννα Μκρτσιάν και της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας Γερβάντ Μανουκιάν. Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χάρης Ρώμας απήγγειλε τον «Χορό» του Αρμένιου ποιητή Σιαμαντό.
Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη διαχρονική και ιστορικά γερά θεμελιωμένη, σχέση των Ελλήνων και των Αρμενίων, τονίζοντας:
«Σήμερα είναι μία μέρα μνήμης, μία ευκαιρία να αποτίνουμε φόρο τιμής στο ενάμιση εκατομμύριο Αρμενίων που έχασαν τη ζωή τους τόσο φρικτά στην πρώτη μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα, θύματα της βαρβαρότητας που λίγα χρόνια αργότερα θα βίωναν και οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν, οι δύο λαοί μας έδωσαν από κοινού ηρωικές μάχες και πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος, θύματα της κτηνώδους βίας των δραστών ενός ιστορικού εγκλήματος, που ακόμα και σήμερα παραμένει ατιμώρητο, αλλά και αιώνια ντροπή για αυτούς που το διέπραξαν.
Αποτελεί ελάχιστο καθήκον της διεθνούς κοινότητας η καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, προκειμένου να λάμψει επιτέλους η ιστορική αλήθεια, να έρθει στο φως κάθε πτυχή αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος, για να μην ξαναζήσουμε ποτέ μια τέτοια φρίκη.
Σήμερα, κοιτώντας μπροστά, αναζητούμε νέες δυνατότητες ενίσχυσης αυτών των δεσμών μέσα από συνεργασίες που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια μας και θα ενδυναμώσουν την σχέση μας.
Να είστε σίγουροι ότι Έλληνες και Αρμένιοι θα βαδίσουμε μαζί τον δρόμο προς το μέλλον, παλεύοντας για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας, βαδίζοντας στο μονοπάτι της μακραίωνης φιλίας μας».