today-is-a-good-day
24.9 C
Athens

Πολλή και σκληρή δουλειά για τις νέες διοικήσεις των μουσείων – Γράφει η Αγγελική Κώττη

Κατά τις επόμενες ημέρες και, σε κάθε περίπτωση, μέσα σε 10 ημέρες από την έναρξη ισχύος του διορισμού τους, θα πρέπει να έχουν συγκροτηθεί σε σώμα τα Διοικητικά Συμβούλια των πέντε Μουσείων που έγιναν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σύμφωνα με πρόσφατο νόμο. Πρόκειται για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Αρχαιολογικό της Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινού Πολιτισμού της ίδιας πόλης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις της Λίνας Μενδώνη δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ στις 13 Απριλίου και προβλέπουν ότι η συγκρότηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ενός 10 ημερολογιακών ημερών από την έναρξη ισχύος της. Με τις ίδιες αποφάσεις καλύφθηκαν μεταβατικά οι θέσεις Προέδρων και Αντιπροέδρων, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των προσώπων όπως προβλέπεται από τους νόμους. Οσο για τα μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια,  ορίζεται πως η θητεία τους μπορεί να ισχύει μέχρι τρία έτη.

Όπως όριζε σαφώς ο σχετικός νόμος, που ψηφίστηκε πρόσφατα, τα μέλη των ΔΣ που ορίζονται, αποτελούν προσωπικότητες με συμβολή στον επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο τους, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών. Επιπλέον, ένα μέλος του ΔΣ κάθε μουσείου, επιλέγεται μεταξύ των προϊσταμένων των Διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ, όπως προβλέπονται από τον νόμο. Πρόκειται για το έκτο μέλος σε κάθε σύνθεση. Το έβδομο μέλος υποδεικνύεται από τη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ), με προϋπόθεση την κατοχή, τουλάχιστον, μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και με τουλάχιστον τετραετή υπηρεσία σε θέση ευθύνης.

Σε ό,τι αφορά τους Γενικούς Διευθυντές, ο νόμος προβλέπει ως προϋπόθεση, την κατοχή διδακτορικού τίτλου στην αρχαιολογία, στη μουσειολογία, στην Ιστορία της Τέχνης ή άλλη επιστήμη συναφή προς τους σκοπούς, τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του Μουσείου, δημοσιεύσεις αναγνωρισμένων και έγκριτων επιστημονικών εργασιών στην Ελλάδα ή διεθνώς και τουλάχιστον οκταετή ευδόκιμη οργανωτική και διοικητική εμπειρία σε θέση ευθύνης.

Διαβάζοντας τα βιογραφικά σημειώματα όσων επελέγησαν από την υπουργό Πολιτισμού, δεν μπορεί κανείς παρά να θεωρήσει την επιλογή καλή και αξιοκρατική. Επελέγησαν πολλά παλιά και τωρινά στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Ανάμεσα στα τελευταία είναι η Σορβόνη, ο Χάρβαρντ, το Κολούμπια και άλλα φημισμένα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ολοι οι γενικοί διευθυντές μουσείων διαθέτουν διδακτορικό τίτλο και  αποτελούν σάρκα από τη σάρκα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ταυτοχρόνως, όλοι έχουν να επιδείξουν προσφορά στο υπουργείο Πολιτισμού ή στην κοινωνία. Αλλοι με συμμετοχή και κεντρικά συμβούλια και ειδικές επιτροπές διεθνούς κύρους (όπως η πρόσφατη για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου) και άλλοι με παρουσία σε έργα και συμβούλια μεγάλων εταιριών. Μερικοί μάλιστα, είναι ιδιοκτήτες τέτοιων εταιριών.

Το στοίχημα είναι να «τρέξουν» ομαλά οι μεταβάσεις και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις ή πισωγυρίσματα. Αν και η αντιπολίτευση, και ιδιαιτέρως η αξιωματική, αυτό ακριβώς θέλουν και θέτουν προσκόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καταδικάζει τον διορισμό των συμβουλίων και την κυβέρνηση, τονίζοντας:

«Τα νέα Διοικητικά Συμβούλια και οι Γενικοί Διευθυντές ανακοινώθηκαν νύχτα Μεγάλης Πέμπτης, σε μια προσπάθεια να μην γίνει αντιληπτή μια ακόμα απαράδεκτη ενέργεια της υπουργού Πολιτισμού.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη και την κα Μενδώνη να πάρουν πίσω τα ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων έστω και την ύστατη ώρα και να αφήσουν την επιλογή των επικεφαλής των μουσείων στην κυβέρνηση που θα εκλέξει σε λίγες εβδομάδες ο κυρίαρχος ελληνικός λαός.”

Στο ίδιο μήκος κύματος θα έλεγε κάποιος, αλλά στην πραγματικότητα σε διαφορετικό, κινήθηκε και η βουλευτής του κόμματος Σία Αναγνωστοπούλου λέγοντας για την υπουργό Πολιτισμού:

«Στην εκπνοή της θητείας της, θέλησε να ολοκληρώσει το αντιμεταρρυθμιστικό και εμμονικά νεοφιλελεύθερο σχέδιο της για την ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, βολεύοντας κυρίως όσες «προσωπικότητες» την βόλεψαν στην καταστροφική μανία της για τον πολιτισμό.

Δεν έχει το Θεό της, όπως δεν έχει το θεό της όλη αυτή η κυβέρνηση των κρυφών συναντήσεων, των αντιθεσμικών και παράνομων κινήσεων, των μιαρών «Μυστικών Δείπνων»

Έχουμε δεσμευθεί ρητά ως ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, για την άμεση κατάργηση μετά τις εκλογές, του συγκεκριμένου Νόμου που αποκόπτει τα μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.”

Όπως βλέπουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα αλλάξει τα πρόσωπα, η βουλευτής του λέει πως θα καταργηθεί ο νόμος. Ποιος από τους δύο ξέρει καλύτερα άραγε;

Οι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι σε κάποια από τα πέντε μουσεία έχουν σηκώσει το δικό τους μπαϊράκι και κλαυθμηρίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή εκδίδουν ανακοινώσεις για την, δήθεν, καταστροφή των μουσείων αυτών. Συνηθισμένοι σε προσκόμματα και εμπόδια προκειμένου να μην υπάρξει πρόοδος, και να συνεχίσουν τα κορυφαία ιδρύματά μας  να παραμένουν εκτός κάθε ελέγχου και κάθε φιλοδοξίας, μέμφονται τους πάντες και έχουν έναν… κακό λόγο να πουν για τους περισσότερους ή/ και για όλους. Είναι οι άνθρωποι που θα πρέπει, πολύ σύντομα, θα έρθουν σε διάλογο με τις νέες διοικήσεις. Και ό,τι ήθελε προκύψει.

Πάντως, το να μην αντιμετωπιστούν αυτές οι γραφικές όσο και διαλυτικές απόψεις, δεν θα πρέπει να ανήκει στις επιλογές όσων θα «τρέξουν» τα νέα προγράμματα, που θα οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση εκ βάθρων των μουσείων. Όπως και πρέπει να γίνει, αντιθέτως με όσα διατείνονται όσοι ισχυρίζονται πως τα προστατεύουν, ενώ στην πραγματικότητα συντείνουν στην καταβαράθρωση και την ανυπαρξία τους.

Οι καταστάσεις γίνονται, όπως σημειώσαμε, έως και γραφικές, όταν, επί παραδείγματι, επιτροπές εργαζομένων ζητούν να έχουν λόγο στη διοίκηση των μουσείων. Δηλαδή, ανύπαρκτοι θεσμικά, να συν-διοικούν με όσους έχουν οριστεί ύστερα από θεσμοθετημένες διαδικασίες. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα το δούμε ποτέ…

Ακολουθεί η σύνθεση των Δ.Σ. και των Γενικών Διευθυντών των Μουσείων:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Δημήτρης Οικονόμου, Πρόεδρος

Μαρία Λαγογιάννη – Γεωργακαράκου, Αντιπρόεδρος

Γεώργιος Δεοδάτης

Ανδρέας Κούρκουλας

Κωστάντζα Σμπώκου- Κωνσταντακοπούλου

Έλενα Κουντούρη

Θεόδωρος Κωνσταντακόπουλος

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών

Γιώργος Πανέτσος, Πρόεδρος

Ναταλία Πούλου, Αντιπρόεδρος

Νέλλος Κανελλόπουλος

Μιχάλης Μαδένης

π. Θωμάς Συνοδινός

Μαρία Μερτζάνη

Κρυσταλλία Μαντζανά

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Κατερίνα Δελλαπόρτα

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Νίκη Μάνου–Ανδρεάδη, Πρόεδρος

Βασιλική Μισαηλίδου-Δεσποτίδου, Αντιπρόεδρος

Πασχάλης Ανδρούδης

Αλεξάνδρα Λιάγκα

Άννα Μιχαηλίδου

Κωνσταντίνος Φρισήρας

Ευάγγελος Κίτσιος

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Αναστασία Γκαδόλου

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Πρόεδρος

Γιάννης Κανονίδης, Αντιπρόεδρος

Ευάγγελος Γεροβασιλείου

Σμαραγδή Δούδου

Αναστάσιος Τάντσης

Ιουλία Παπαγεωργίου

Ανδρομάχη Σκρέκα

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Αγαθονίκη Τσιλιπάκου

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Πρόεδρος

Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, Αντιπρόεδρος

Ευτύχης Βασιλάκης

Πέπη Μαυρουδή- Ταβλαρίδου

Τόνια Τζαννετάκη

Βάσω Παπαγεωργίου

Ελένη Παπαδοπούλου

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Στέλλα Χρυσουλάκη

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ