today-is-a-good-day
11.8 C
Athens

Υπ.Μετανάστευσης Σουηδίας: Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την άφιξη νέων προσφύγων στη Σουηδία

«Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την άφιξη νέων προσφύγων στη Σουηδία» αναφέρει η Σουηδέζα υπουργός Μετανάστευσης, Μαρία Μάλμερ Στένεγραντ, σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πρόκληση, αυτήν της επιτυχούς ενσωμάτωσης των μεταναστών που βρίσκονται ήδη εδώ. Μέχρι στιγμής, δεν τα καταφέρνουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την άφιξη νέων αιτούντων άσυλο», αναφέρει, τονίζοντας: «Πρέπει να αρχίσουμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη, έπειτα από πολλά χρόνια μη απαιτητικών πολιτικών ένταξης και υπερβολικής μετανάστευσης, που είχαν ως αποτέλεσμα τον διαχωρισμό, τον αποκλεισμό και την αύξηση της εγκληματικότητας».

Επισημαίνοντας τη μέχρι σήμερα «γενναιόδωρη» πολιτική της Σουηδίας, σημειώνει ότι η πολιτική της χώρας για το άσυλο πρέπει πλέον να αντανακλά αυτό που γίνεται στην υπόλοιπη ΕΕ. «Θέλουμε να μειώσουμε τη μετανάστευση που σχετίζεται με το άσυλο, ξεκινώντας με τη μείωση της ποσόστωσης των προσφύγων που εισάγονται, σε 900 ετησίως. Ωστόσο, εξακολουθούμε να είμαστε μία από τις χώρες της ΕΕ που δέχεται τους περισσότερους μετανάστες κατά κεφαλήν», αναφέρει.

Υπογραμμίζει ότι η Σουηδία δεν κλείνει εντελώς τις πόρτες της, καθώς χρειάζεται εργατικό δυναμικό υψηλής ειδίκευσης, ερευνητές που θα είναι πάντα ευπρόσδεκτοι, ωστόσο σκοπεύει να τερματίσει το καθεστώς μόνιμης διαμονής για τους πρόσφυγες. «Θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, εάν έχουν αλλάξει οι συνθήκες στη χώρα τους και δεν χρειάζονται πλέον προστασία», αναφέρει, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εκδιώξει παράνομους μετανάστες και ανθρώπους, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί.

Αρνείται άσκηση πίεσης από το ακροδεξιό κόμμα, υποστηρίζοντας ότι και τα τέσσερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συμφωνούν πλήρως σε όλα τα σημεία του προγράμματος, που θεσπίστηκε για μια αναγκαία αλλαγή στην πολιτική μας για το άσυλο, την οποία, όπως σημειώνει, υποστηρίζει και μεγάλο μέρος του σουηδικού πληθυσμού.

Ως προς το πώς μπορεί η Ευρώπη να ανταποκριθεί στην πρόκληση της υποδοχής των αιτούντων άσυλο και μάλιστα τώρα που η Σουηδία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει: «Με τα χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες τραγικών θανάτων, όταν οι μετανάστες διασχίζουν επικίνδυνες διαδρομές στη Μεσόγειο. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να καταπολεμήσουμε τις εγκληματικές ομάδες, που εκμεταλλεύονται την ευπάθεια των μεταναστών και τους φέρνουν στην Ευρώπη με επισφαλή σκάφη. Η ΕΕ πρέπει επίσης να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των αιτιών που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να διασχίσουν τις επικίνδυνες οδούς της εξορίας. Η σουηδική προεδρία εργάζεται σκληρά για να προωθήσει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Οι τρίτες χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να επιταχύνουν την υποδοχή των υπηκόων τους, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί. Επί του παρόντος, περίπου δύο στους τρεις μετανάστες στην Ευρώπη δεν χρειάζονται προστασία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ