today-is-a-good-day
11.9 C
Athens

Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα – Συνέντευξη της Όλγας Κεφαλογιάννη στο ThePresident

Η χώρα χρειάζεται μια δυνατή αυτοδύναμη κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που γεννιούνται, τονίζει η πρώην υπουργός Τουρισμού και βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη σε συνέντευξή της στον Κώστα Πασίση, απαντώντας στα σενάρια των συνεργασιών. Ωστόσο προσθέτει ότι μετά την τραγωδία των Τεμπών, είναι απαραίτητες οι ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες.

«Χρειαζόμαστε την κοινωνία με το μέρος μας, χρειαζόμαστε να ακούμε, να μιλάμε, να συνθέτουμε απόψεις με τις μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες πέρα από το εκλογικό ποσοστό μας», λέει χαρακτηριστικά.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, που στις εκλογές της 21η Μαΐου θα είναι εκ νέου υποψήφια στην Α Αθηνών προσδιορίζει με σαφήνεια και το διακύβευμα των εκλογών, λέγοντας ότι είναι η ρήξη , η «σύγκρουση με τις παθογένειες για να πέτυχουμε την πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη».

Τέλος με αφορμή το βέτο Ανδρουλάκη στην πρωθυπουργία Μητσοτάκη και Τσίπρα, λέει με νόημα ότι ο ρυθμιστής των μετεκλογικών εξελίξεων θα είναι οι πολίτες που με την ψήφο τους θα ορίσουν και τις εξελίξεις. «Αυτοί είναι οι κυρίαρχοι κριτές και ρυθμιστές», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

—Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών;

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν το ισχυρό σοκ της ελληνικής κοινωνίας από την τραγωδία των Τεμπών. Ένα τραγικό γεγονός που θυμώνει, σοκάρει, προβληματίζει. Τίποτα δεν είναι το ίδιο μετά τα Τέμπη και εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, ειλικρινείς, ταπεινοί απέναντι στους πολίτες και στα ερωτήματα που θέτουν προς όλες και όλους μας, προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Ένα κυρίαρχο λοιπόν διακύβευμα θα είναι το πως θα ανταποκριθούμε σε αυτό το απαιτητικό αίτημα της αλλαγής. Πως θα αλλάξουμε δομές αλλά και νοοτροπίες που καθηλώνουν το κράτος στο παρελθόν. Πως θα τολμήσουμε να συγκρουστούμε με παθογένειες που δεν μας επιτρέπουν να κατακτήσουμε τον στόχο μιας πραγματικής σύγκλισης με την Ευρώπη. Πως θα κάνουμε τους πολίτες να νιώθουν ασφαλείς στη ζωή τους.

—Ο Πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα θέτει ένα σκληρό δίλημμα: αυτοδυναμία ή ακυβερνησία. Αποκλείετε τις κυβερνήσεις συνεργασίας και ποια είναι η θέση σας. Είναι ασύμβατες με την ελληνική πραγματικότητα;

Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Η θέση μας είναι διαχρονικά υπέρ των ισχυρών και αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Γι’ αυτό και προκρίνουμε πάντα την ενισχυμένη αναλογική ως το αποτελεσματικότερο εκλογικό σύστημα για τη χώρα. Πόσο μάλλον τώρα, σε αυτή τη σύνθετη συγκυρία των πολλαπλών κρίσεων, που χρειάζεται μια δυνατή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που διαρκώς γεννιούνται. Αυτοδύναμη κυβέρνηση σημαίνει σταθερότητα, ανάπτυξη, πρόοδος και αυτό πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι πολίτες. Αυτό όμως που χρειάζεται ο τόπος, ιδιαίτερα τώρα, μετά την τραγωδία των Τεμπών, είναι ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες. Χρειαζόμαστε την κοινωνία με το μέρος μας, χρειαζόμαστε να ακούμε, να μιλάμε, να συνθέτουμε απόψεις με τις μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες πέρα από το εκλογικό ποσοστό μας. Γι’ αυτό και αυτές τις κοινωνικές συμμαχίες οφείλουμε να τις επιδιώξουμε, τόσο πριν, όσο και μετά τις βουλευτικές εκλογές.

— Είναι εν δυνάμει σύμμαχος σας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Νομίζω έχει απαντηθεί πολλές φορές – και από τον Πρωθυπουργό – ότι δεν βρισκόμαστε κοντά με την Ελληνική Λύση. Οι διαφορές μας σε πολλά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η σχέση μας με την Ευρώπη και τον κόσμο, είναι θεμελιώδεις. Δεν ζητάμε ευκαιριακές συμμαχίες για να κυβερνήσουμε. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Ζητάμε καθαρή εντολή για να συνεχίσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα το έργο μας προς όφελος του ελληνικού λαού.

—Πως βλέπετε το σενάριο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ;

Μαθηματικά σενάρια, που προκύπτουν πλειοψηφίες στο χαρτί, υπάρχουν αρκετά. Πολιτικά εφικτά όμως είναι λίγα. Και το συγκεκριμένο σενάριο που μου αναφέρετε κ. Πασίση δεν είναι ρεαλιστικό. Πως μπορείς να συγκυβερνήσεις με ένα κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να επανέλθει στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων; Πως μπορείς να συγκυβερνήσεις με ένα κόμμα που δεν έχει καμία ρεαλιστική απάντηση για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες; Για την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, την ανάπτυξη της χώρας; Έχετε ακούσει κάτι; Όχι … Μόνο διαπιστώσεις και ανεδαφικές προτάσεις που δεν στέκονται σε καμία κριτική. Δεν θα προχωρούσαμε ποτέ σε μια αδιέξοδη και επιβλαβή κίνηση για τον ελληνικό λαό και το μέλλον του τόπου. Ο κόσμος γνωρίζει τους κινδύνους και γι’ αυτό θα απαντήσει με τον τρόπο του, με την ψήφο του σε όλα αυτά τα νεφελώδη σενάρια. Δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτά.

—Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Ποιος είναι ο πήχης που βάζει η ΝΔ για τον πρώτο γύρο;

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επιλέξουν τελικά εάν ο τόπος θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος. Και θα κρίνουν δύο διαφορετικές θητείες στην οικονομία, στην κοινωνία, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Τη θητεία της Νέας Δημοκρατίας και τη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς μειώσαμε φόρους και εισφορές, στηρίζουμε και στηρίξαμε το μέσο εισόδημα, έχουμε σήμερα μία οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης. Θυμίζω, ήμασταν ουραγοί στην ανάπτυξη το 2019. Σε τι από αυτά μπορεί να αντιπαρατεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεσμευτήκαμε και κάναμε πράξη ότι θα φέρουμε πολλές ξένες επενδύσεις, ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Η εθνική μας άμυνα έχει θωρακιστεί όσο ποτέ. Τι από αυτά μπορεί να κάνει καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό είναι το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες. Και η απάντηση των πολιτών θα μας οδηγήσει σε μια καθαρή και διακριτή νίκη την 21η Μαΐου.

— Πως σχολιάζετε το όχι του Νίκου Ανδρουλάκη, σε πρωθυπουργία Μητσοτάκη ή Τσίπρα.; Είναι το ΠΑΣΟΚ ο ρυθμιστής των μετεκλογικών εξελίξεων;

Οι δηλώσεις του κ Ανδρουλάκη έκαναν περισσότερο κακό στον ίδιο και το κόμμα του, δημιουργώντας σύγχυση στους ψηφοφόρους του που τελικά καλούνται να ψηφίσουν ένα κόμμα που υποστηρίζει τον άγνωστο Χ για πρωθυπουργό της χώρας. Όλες οι απαντήσεις όμως θα δοθούν από τους ίδιους τους πολίτες στις εκλογές που με την ψήφο τους θα ορίσουν και τις εξελίξεις. Αυτοί είναι οι κυρίαρχοι κριτές και ρυθμιστές.

— Μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ο Πρωθυπουργός μιλά για τομές στο Κράτος. Τι πρέπει να αλλάξει στη χώρα για να γίνει μια αμιγώς ευρωπαϊκή;

Προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους μας, να γίνουμε μια αμιγώς ευρωπαϊκή χώρα όπως λέτε κ. Πασίση, είναι να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικότερο και φιλικότερο προς τους πολίτες κράτος, με καλύτερους μισθούς για όλους, με καλύτερη δημόσια υγεία σε καλύτερα νοσοκομεία, με προσιτή στέγη κυρίως για τους νέους μας. Αυτή είναι και η ουσία της πρότασης μας για την επόμενη τετραετία. Στη νέα τετραετία θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί, ακόμα πιο τολμηροί. Πετύχαμε πολλά, τώρα μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα.

— Υποψήφια στην Α΄ Αθηνών και σε αυτές τις εκλογές κυρία Κεφαλογιάννη. Η προεκλογική μάχη ήδη ξεκίνησε …

Η προεκλογική μάχη ξεκίνησε, η σχέση και η επαφή με τους πολίτες της Αθήνας όμως είναι διαρκείας. Είμαι και πάλι υποψήφια στην Α’ Αθηνών, πολύ χαρούμενη και περήφανη για τα τέσσερα χρόνια δουλειάς που προηγήθηκαν. Παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν, καταφέραμε πολλά μαζί, σε όλες τις μικρές ή μεγάλες μάχες που έπρεπε να δώσουμε. Τίμησα την ψήφο των συμπολιτών μου, ήμουν πάντα παρούσα με διαρκείς παρεμβάσεις πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πόλη μας. Ο στόχος για μια πρωτεύουσα ασφαλή και ευημερούσα είναι πάντα ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ