today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Ποιος μπορεί να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος; – Ο Κ.Χατζηδάκης γράφει στο ThePresident

Η απίστευτη τραγωδία στα Τέμπη υπενθύμισε με το χειρότερο τρόπο τις μαύρες τρύπες που επιμένουν, τόσο στον ΟΣΕ όσο και σε αρκετούς άλλους δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις: Οι συμβάσεις που καθυστερούν. Τα σύγχρονα συστήματα που αργούν να εφαρμοστούν. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που λείπουν από τις θέσεις τους. Τα μπλάνκο στις βάρδιες. Όλα παραδείγματα μίας χύμα κατάστασης η οποία, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε επιμέρους περιπτώσεις, επιμένει σε αρκετούς τομείς του Δημοσίου. Είναι το πρόβλημα του βαθέος κράτους, με το οποίο οφείλουμε να συγκρουστούμε.

Του Κωστή Χατζηδάκη*

Το ερώτημα που ευλόγως ανακύπτει είναι: Ποιος μπορεί να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος; Ας δούμε, κατ’αρχάς, ποιος δεν μπορεί. Διότι το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν μπορούν να συγκρουστούν με το βαθύ κράτος οι πολιτικές δυνάμεις που είναι συμβιβασμένες με τις συντεχνίες, τη γραφειοκρατία και τη στασιμότητα στο Δημόσιο. Όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές. Είναι οι πολιτικές δυνάμεις του «όχι σε όλα». Οι πολιτικές δυνάμεις που ακούν για κίνητρα και κυρώσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και βγάζουν φλύκταινες. Οι πολιτικές δυνάμεις που ταυτίζουν την αξιολόγηση στο Δημόσιο με κάποιου είδους δήθεν αυταρχισμό!  Με άλλα λόγια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και μία σειρά από άλλα κόμματα -της Αριστεράς κυρίως- που έχουν αντιταχθεί σε κάθε μεταρρύθμιση που έγινε στον τόπο. Είναι αυτοί που παριστάνουν τους προοδευτικούς, ενώ είναι κόμματα της συντήρησης και της καθυστέρησης!

Πού, λοιπόν, βρίσκεται η απάντηση; Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακριά: Στην ίδια χώρα, στην Ελλάδα, δεν έχουμε μόνο αποτυχίες στην αντιμετώπιση των παθογενειών του Δημοσίου. Έχουμε και αρκετές επιτυχίες: Στον ΟΤΕ ήταν κάποτε ρουσφέτι να βάλεις τηλέφωνο, ενώ η Cosmote σήμερα προχωρά με σύγχρονο τρόπο. Στην Ολυμπιακή έκλεισε μία χαίνουσα πληγή. Στον Πειραιά ήρθε η Cosco συμβάλλοντας στην αναγέννηση του λιμανιού. Σύγχρονα περιφερειακά αεροδρόμια κοσμούν πολλές πόλεις της Ελλάδας. Η ΔΕΗ ήταν υπό χρεοκοπία και το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο Δημόσιο ξεκίνησε να γίνεται πράξη με ένα τρόπο θεαματικό. Ακόμα και ο πιο προβληματικός κάποτε οργανισμός, ο ΕΦΚΑ, προχωρά σήμερα με άλλες ταχύτητες τόσο στην έκδοση των συντάξεων όσο και στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Όλα αυτά τα παραδείγματα έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Είναι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουν προωθήσει διαφορετικές κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Η οποία, παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις -που ο ΟΣΕ χρωματίζει με ένα τρόπο ιδιαίτερα έντονο- έχει αποδείξει ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος. Η μόνη πολιτική δύναμη που διαθέτει την ιδεολογική συνέπεια, το στελεχιακό δυναμικό και την πολιτική βούληση να ριχτεί στη μάχη με τις παθογένειες του ελληνικού Δημοσίου και να κερδίσει.

Στο ερώτημα, λοιπόν, ποιος θα εξαλείψει τις μαύρες τρύπες, όπου αυτές επιμένουν ακόμα στο Δημόσιο υπάρχει απάντηση: Είναι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Aν δεν το κάνουμε εμείς, στο σημερινό πολιτικό σκηνικό δεν θα το κάνει κανείς. Διότι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κινούνται στην κατεύθυνση του χαϊδέματος των συντεχνιών, της διόγκωσης της γραφειοκρατίας και της διατήρησης του τέλματος στο Δημόσιο. Η κριτική, άλλωστε, των πολιτικών δυνάμεων αυτών, για το δυστύχημα στον ΟΣΕ, είναι ακριβώς από αυτή την πλευρά: «Γιατί δεν ακούτε τους συνδικαλιστές; Γιατί δεν ενισχύετε τον ρόλο του Δημοσίου;».

Είναι αλήθεια ότι στον ΟΣΕ δεν τα καταφέραμε. Δεν προχωρήσαμε με την ταχύτητα και την τόλμη που απαιτούνταν. Γι’αυτό το λόγο «μούδιασαν» μετά την τραγωδία κάποιοι ψηφοφόροι μας. Και γι’αυτό το λόγο οι Έλληνες περιμένουν από εμάς πειστικές απαντήσεις για το πώς θα συγκρουστούμε με όσες κακές εκδοχές του Δημοσίου επιμένουν ακόμα.

Για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε μέχρι τις εκλογές να κάνουμε τρία κυρίως πράγματα: Πρώτον, την αυτοκριτική μας για τα όποια λάθη. Δεύτερον, να παρουσιάσουμε όλα όσα έχουμε κάνει και ανέβασαν την Ελλάδα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς αρκετά σκαλιά πιο ψηλά: Την εξωτερική πολιτική, την αμυντική θωράκιση, την ψηφιακή επανάσταση στο κράτος, την απονομή των εκκρεμών συντάξεων, την οικονομική ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας. Τρίτον, να παρουσιάσουμε την ατζέντα μας για την επόμενη τετραετία, με κεντρικό πυλώνα την αντιμετώπιση των παθογενειών του Δημοσίου. Και, στη συνέχεια, να καλέσουμε τα υπόλοιπα κόμματα να απαντήσουν:

Θέλουν να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του Δημοσίου -έτσι όπως έγινε στον ΟΤΕ, στον ΟΛΠ, στη ΔΕΗ, στον ΕΦΚΑ- ή θέλουν καθήλωση στα ίδια;

Θέλουν κίνητρα και κυρώσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους ή θέλουν να χαϊδεύουν τους συνδικαλιστές;

Θέλουν αξιολόγηση στο Δημόσιο ή όχι;

Οι πολίτες θα ακούσουν, θα κρίνουν και αυτοί τελικά θα αποφασίσουν, ποιος είναι αυτός που μπορεί να συγκρουστεί και να γκρεμίσει το βαθύ κράτος. Και, παράλληλα, ποιος μπορεί, με δεδομένες τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στον τόπο, να διασφαλίσει μια πορεία σταθερότητας και προοπτικής για την πατρίδα μας!

*Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β1′ Αθηνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ