Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως η Ρωσία «δεν θα έπρεπε να είναι» μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν θα έπρεπε να είναι εξαιτίας αυτού που κάνει στην Ουκρανία, όμως ο χάρτης (των Ηνωμένων Εθνών) δεν επιτρέπει να τροποποιηθεί το καθεστώς της ως μόνιμου μέλους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τόμας-Γκρίνφιλντ από την Κόστα Ρίκα, όπου συμμετείχε σε μια διάσκεψη κορυφής για τη δημοκρατία.
Η Ρωσία πρόκειται να αναλάβει την προεδρία του εκτελεστικού οργάνου του ΟΗΕ από αύριο, Σάββατο, και για διάστημα ενός μήνα, διαδεχόμενη τη Μοζαμβίκη.
Η Αμερικανίδα πρεσβευτής υπογράμμισε πως περιμένει από τη Ρωσία να συμπεριφερθεί «με επαγγελματικό τρόπο» στην προεδρία, αν και εξέφρασε αμφιβολίες ότι θα το πράξει.
«Περιμένουμε επίσης ότι θα αναζητήσουν επίσης ευκαιρίες για να προωθήσουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης που διεξάγουν εναντίον της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και όλων των συμμάχων μας», δήλωσε η πρεσβευτής της Ουάσινγκτον.
«Με κάθε ευκαιρία, θα κοινοποιούμε τις ανησυχίες μας αναφορικά με τις κινήσεις της Ρωσίας», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την καταδίκη από την Ουάσινγκτον των «εγκλημάτων πολέμου και των παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου που διαπράττουν» στην Ουκρανία.
Η Τόμας-Γκρίνφιλντ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θα καταδικάζουν τις ενέργειες της Ρωσίας και θα κάνουν γνωστό σ’ ολόκληρο τον κόσμο «αυτό που κάνει Ρωσία και τις συνέπειες των ενεργειών της εναντίον της Ουκρανίας».
Αναφορικά με τη διπλωματική μάχη στην οποία επιδίδονται η Κίνα και η Ταϊβάν για να ενισχύσουν τους διπλωματικούς δεσμούς τους με χώρες της λατινικής Αμερικής, η Τόμας-Γκρίνφιλντ διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον σέβεται την πολιτική της «μίας και μόνο Κίνας» που προωθείται από το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί πως η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα του εδάφους του.
Η διπλωμάτης εκτιμά πάντως πως οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν έχουν μια «σταθερή σύμπραξη» και ότι υποστηρίζουν τα δικαιώματα των πολιτών που έχουν ταϊβανέζικο διαβατήριο.
Η Τόμας-Γκρίνφιλντ αναφέρθηκε επίσης στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση στην Αϊτή και στο ενδεχόμενο μιας διεθνούς επέμβασης στη χώρα αυτή, όπως είχε προτείνει πριν από μερικές ημέρες ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Γιοσέπ Μπορέλ.
«Ανησυχούμε πολύ για την Αϊτή. Η κατάσταση επιδεινώθηκε στη διάρκεια των τελευταίων μηνών», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη της και παραδεχόμενη πως συζητάει «για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να οργανωθεί μια διεθνής δύναμη που δεν θα προέρχεται από τα Ηνωμένα Έθνη».