Έπειτα από διαμονή τριών μηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου επέστρεψε σήμερα στη Βραζιλία για πρώτη φορά μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές με αντίπαλο τον Λούλα, αποφασισμένος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος , που ερευνάται από τη δικαιοσύνη για πολλές υποθέσεις, κινδυνεύει να του ασκηθούν διώξεις και, σε περίπτωση που καταδικαστεί, να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ή ακόμη και να του απαγορευθεί να συμμετέχει στην πολιτική, περιπλέκοντας το πολιτικό παιχνίδι για τον αριστερό διάδοχό του, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Ο Μπολσονάρου, πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2019 ως το 2022, έφθασε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπραζίλια λίγο πριν από τις 07:00 (13:00 ώρα Ελλάδας), προερχόμενος από το Ορλάντο της Φλόριντα.
Περίπου 200 οπαδοί του τον περίμεναν, με σημαίες της Βραζιλίας γύρω από τους ώμους τους και τραγουδώντας, εν μέσω μιας ασυνήθιστης σε μέγεθος ανάπτυξης αστυνομικών, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Όμως ο Μπολσονάρου έφυγε από το αεροδρόμιο χωρίς να απευθυνθεί σε αυτούς. Το CNN Brasil μετέδωσε πλάνα μιας αυτοκινητοπομπής που φεύγει από το αεροδρόμιο.
Ο Μπολσονάρου είχε φύγει από τη Βραζιλία στις 30 Δεκεμβρίου, προτού ακόμη λήξει η θητεία του, μποϊκοτάροντας την τελετή ορκωμοσίας του Λούλα την 1η Ιανουαρίου.
«Θέλω να συμμετάσχω στην πολιτική ζωή του κόμματός μου, προσφέροντάς του την εμπειρία μου», δήλωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Brazil από το αεροδρόμιο του Ορλάντο.
Έπειτα από μια ήττα με λιγότερες από δύο εκατομμύρια ψήφους διαφορά που τον βύθισε στη σιωπή αν όχι και στην κατάθλιψη, ο 68χρονος Μπολσονάρου είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι προτίθεται να «διατρέξει τη χώρα» και «να κάνει πολιτική» για να υπερασπιστεί τις υπερσυντηρητικές αξίες της Βραζιλίας.
Η επιστροφή του έχει προκαλέσει νευρικότητα στη Μπραζίλια, όπου η στρατιωτική αστυνομία ήταν έτοιμη να κλείσει γρήγορα την πρόσβαση στην πλατεία των Τριών Εξουσιών, στην καρδιά της πρωτεύουσας, όπως και στο αεροδρόμιο, σε περίπτωση συγκεντρώσεων.
Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου είχαν κληθεί μέσω των μέσων κοινωνικής να τον υποδεχθούν σε μεγάλους αριθμούς. Ο βουλευτής του PL Γκουστάβο Γκαγέρ είχε καλέσει για «στέρεη υποστήριξη» προκειμένου «να ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή του Μπολσονάρου στην εξουσία».
Στο πολιτικό επίπεδο, «ο Λούλα θα πρέπει τώρα να κυβερνήσει με μια οργανωμένη αντιπολίτευση, κάτι που μπορεί να είναι μεγάλη διαφορά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζάιρο Νικολάου, πολιτειολόγος στο Fundação Getulio Vargas (FGV).
Αμέσως μετά την άφιξή του, ο Μπολσονάρου αναμενόταν να μεταβεί στα γραφεία του Εργατικού Κόμματος (PL), συνοδευόμενος από οχήματα της στρατιωτικής αστυνομίας, όπως όλοι οι πρώην πρόεδροι. Εκεί θα τον υποδεχθούν ο Βαλντεμάρ Κόστα Νέτο, επικεφαλής του κόμματος ως υποψήφιος του οποίου κατέβηκε στις προεδρικές εκλογές, όπως και βουλευτές, γερουσιαστές και πρώην υπουργοί του.
Η επιστροφή του Μπολσονάρου στη Βραζιλία πραγματοποιείται ενώ ο πρόεδρος Λούλα διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, λιγότερο από τρεις μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Αφού προσβλήθηκε από πνευμονία, χρειάστηκε να αναβάλει αυτή την εβδομάδα την επίσκεψή του στην Κίνα στην οποία προσέβλεπαν οι σύμβουλοί του προκειμένου να γυαλίσει την ασπίδα του έπειτα από διάφορες πολεμικές και άκαιρες διακηρύξεις.
Μετά τα γραφεία του PL, ο Μπολσονάρου αναμενόταν να πάει στη νέα του κατοικία σε αυστηρά φυλασσόμενο οικιστικό συγκρότημα στη συνοικία Ζαρντίμ Μποτάνικο της Μπραζίλια μαζί με τη 41χρονη σύζυγό του Μισέλ, .η οποία ανέλαβε μόλις την προεδρία του τμήματος γυναικών του PL και ενδεχομένως θα διεκδικήσει την προεδρία το 2026.
Ο Μπολσονάρου επιστρέφει στη χώρα του την ώρα που συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τα πολυτελή κοσμήματα, αξίας τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε από τη Σαουδική Αραβία ως δώρο για τη σύζυγό του. Οι αρχές ερευνούν αν παραβίασε τη νομοθεσία επειδή τα έφερε στη χώρα χωρίς να τα δηλώσει και έχει κληθεί να καταθέσει στι 5 Απριλίου.
Παράλληλα ερευνάται στο πλαίσιο πέντε υποθέσεων που εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, ενώ έχει χάσει την ασυλία του.
Η πιο πρόσφατη υπόθεση αφορά τον ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου και την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια, τα οποία λεηλάτησαν χιλιάδες υποστηρικτές του.
Οι άλλες τέσσερις υποθέσεις αφορούν αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν όσο ήταν πρόεδρος: όπως η διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας και η διαχείριση της πανδημίας covid.
Εξάλλου το Ανώτερο Εκλογικό Δικαστήριο ερευνά όχι λιγότερες από 16 υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται και ο Μπολσονάρου.
Ενδέχεται να καταδικαστεί σε έως και οκτώ χρόνια αποκλεισμό από την πολιτική ζωή, κάτι που θα τον εμποδίσει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2026.