today-is-a-good-day
7.2 C
Athens

Η τραγωδία των Τεμπών και η διαφαινόμενη κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς – Γράφει ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς συντάραξε την ελληνική κοινωνία και έφερε στην επιφάνεια παθογένειες που υπάρχουν ενθυλακωμένες στον κρατικό μηχανισμό. Αλλά η σημαντικότερη επίπτωση από το δυστύχημα είναι η διάχυτη κρίση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στην σχέση πολιτών και κράτους.

Του Θεόδωρου Ρουσόπουλου *

Σε κάθε μεγάλη κρίση ο πρώτος αίτιος αναζητάται στην εκάστοτε  κυβέρνηση. Το ίδιο και για Τέμπη. Δεν μπορούμε όμως να αποσιωπούμε πως και προηγούμενες κυβερνήσεις φέρουν μερίδιο της ευθύνης για τις αβελτηρίες και την ‘‘προστασία’’ που παρείχαν σε συμφέροντα που αντιδρούσαν πεισματικά στις κάθε φορά επιχειρούμενες αλλαγές.

Και αναφέρομαι στη στάση της αντιπολίτευσης σε ένα πλέγμα 12 νόμων που ψήφισε η ΝΔ, όπως λ.χ. η σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο εκσυγχρονισμός των προσλήψεων και η ενίσχυση του ΑΣΕΠ, το ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου στους φορείς του δημοσίου και η θέσπιση συμβούλου ακεραιότητας αλλά και η ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης πειθαρχικών διαδικασιών στο δημόσιο τομέα. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο στόχευε στην εκρίζωση των παθογενειών και στην αντιμετώπιση αναχρονιστικών και αντιδραστικών θυλάκων μέσα στην διοίκηση.

Όμως με γενναιότητα αναγνωρίστηκαν τα λάθη και πάρθηκαν μέτρα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ασφάλειας του σιδηροδρόμου. Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να ενταχθεί και η αξιολόγηση ως πρακτική και νοοτροπία στον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου για να έχουμε μια ακόμα ασφαλιστική δικλίδα.

Η διακρίβωση των αιτιών που μας οδήγησαν σε αυτό το δυστύχημα και η επακόλουθη απόδοση των ευθυνών είναι θέματα που χειρίζεται η δικαιοσύνη.

Το ζήτημα που εγείρει τις σημαντικότερες ανησυχίες για την ευημερία της χώρας είναι μήπως η δικαιολογημένη οργή και απογοήτευση των πολιτών εκτραπεί σε μία γενικευμένη απαξία που θα οδηγήσει σε μια βαθιά κρίση εμπιστοσύνης τους προς τους θεσμούς.

Και για την αποφυγή μιας τέτοιας έκβασης κρίσιμος είναι ο ρόλος του πολιτικού συστήματος συνολικά. Μια προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας, ίσως, μας οδηγήσει σε χιμαιρικές καταστάσεις με αποτέλεσμα να αποσαρθρωθεί η εμπεδωμένη σταθερότητα της χώρας και να υπονομευτεί η πολυεπίπεδη πρόοδος που έχει συντελεστεί σε πολλά πεδία, όπως της οικονομίας, του κοινωνικού κράτους και της εξωτερικής πολιτικής. Άρα είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτικών δυνάμεων η επίδειξη σωφροσύνης και πνεύματος συνεννόησης, ούτως ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να ασκηθεί πολιτική με βάση το θυμικό που αποβλέπει σε βραχυπρόθεσμα οφέλη.

Συνθήκες απαξίας και κρίσης ήταν άλλωστε αυτές που θέριεψαν εγκληματικές οργανώσεις που, υπό τον μανδύα πολιτικών κομμάτων, προσπάθησαν να απαξιώσουν και να υπονομεύσουν την δημοκρατία στον τόπο μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει το μέλλον των Ελλήνων. Η ταχεία αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και ιδίως των νέων είναι η μόνη λύση που θα επιδιώξουμε να ακολουθήσουμε.

Να μην αφήσουμε λοιπόν μια εθνική τραγωδία να μετατραπεί σε κρίση Δημοκρατίας αλλά να καταστεί η αφορμή για ουσιαστική αλλαγή για την πρόοδο του τόπου και την ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

* Ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος είναι βουλευτής ΝΔ Βόρειου Τομέα Αθηνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ