today-is-a-good-day
15 C
Athens

Η πρώτη είσοδος στο ΧΑΑ μετά από 17 χρόνια, η τουριστική αναβάθμιση των Καμμένων Βούρλων και το έργο της Mitilineos στο Η.Β.

Την πρώτη εισαγωγή τα τελευταία 17 χρόνια σηματοδοτεί η είσοδος της Optima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σήμερα η τράπεζα διαθέτει δίκτυο 27 καταστημάτων και επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επέκτασή της. Οι καταθέσεις στην τράπεζα είναι πάνω από 2,3 δισ. Ευρώ και έχει στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα με χρηματοδοτήσεις άνω των 1,8 δισ. Ευρώ. Όπως επισημάνουν πηγές της τραπεζικής αγοράς η εισαγωγή της Optima, εκτός από τα οφέλη που θα φέρει για την ίδια, σηματοδοτεί την αλλαγή του κλίματος για τις ελληνικές τράπεζες. Πράγματι, οι μετοχές των τραπεζών έχουν ανέβει σημαντικά, ενώ παράλληλα τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώνουν οι συστημικές δείχνουν την αλλαγή σελίδας. Η κερδοφορία αυξάνεται, το μέρισμα βρίσκεται προ των πυλών και τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να συγκλίνουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για τη σημαντική ανάπτυξη των Καμένων Βούρλων πρόκειται να παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες από τον Σταύρο Μήτση στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του. Ο όμιλος ξενοδοχείων Μήτση, λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία το ξενοδοχείο Γαλήνη στην παραλία των Καμμένων Βούρλων, ενώ μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ εξασφάλισε και τη δυνατότητα λειτουργίας του εμβληματικού ξενοδοχείου “Ράδιον”, που βρίσκεται δίπλα στο Γαλήνη, αλλά και τις παλιές εγκαταστάσεις των δημοσίων λουτρών που τα τελευταία χρόνια ρημάζουν. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής κάτι που αναμένεται να κεφαλαιοποιήσει προσωπικά ο Πρωθυπουργός.

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση, αλλά και σε κύκλους της αγοράς, το νέο δημοσίευμα του Bloomberg που έρχεται να δείξει την αλλαγή σελίδας για την οικονομία της χώρας μας. Η Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, αξίζει να πάρει την επενδυτική βαθμίδα και οι επενδύσεις στη χώρα αποτελούν αντίβαρο σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον. Μάλιστα το δημοσίευμα κάνει σύγκριση της χώρας πως ήταν , σε οικονομικό επίπεδο, πριν το 2019 με σήμερα, παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν πως η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει επίπεδο. Αναφορές γίνονται για την ανάπτυξη, τα κόκκινα δάνεια, την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και την επενδυτική βαθμίδα.

Σημαντική αύξηση, της τάξης του 20% σε ετήσια βάση, παρουσιάζουν τα βεβαιωμένα (2P) αποθέματα φυσικού αερίου της Energean, τα οποία ανέρχονται πλέον σε 152 δισ. κυβικά μέτρα (BCM) ή σε 5,377 τρισ. κυβικά πόδια (TCF) φυσικού αερίου. Συμπεριλαμβανομένων και των αποθεμάτων σε πετρέλαιο, τα οποία είναι αυξημένα κατά 2% σε ετήσια βάση, ο όμιλος Energean διαθέτει συνολικά 1,16 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) αποθέματα, τα οποία κατά 84% είναι σε φυσικό αέριο. Την εξέλιξη, που συνιστά την 15η συνεχόμενη αύξηση αποθεμάτων στην ιστορία της, γνωστοποίησε το πρωί της Πέμπτης η Energean στο πλαίσιο της επίσημης ανακοίνωσής της για τα αποτελέσματα του 20222 προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

Tην ανάπτυξη και κατασκευή μίας μονάδας παραγωγής ενέργειας με αεριοστρόβιλο ανοικτού κύκλου (OCGT) και καύσιμο το φυσικό αέριο, στο Immingham του Βόρειου Lincolnshire του Ηνωμένου Βασιλείου, για την VPI Immingham -B LLP (VPI-B), του ομίλου Vitol αναλαμβάνει η Mytilineos. Συγκεκριμένα, η σύμβαση που υπέγραψε η Mytilineos αφορά στη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) μονάδας OCGT ισχύος 299MW. Η Siemens Energy θα παρέχει τον κύριο εξοπλισμό και τον πυρήνα του πακέτου αεριοστροβίλων που περιλαμβάνει έναν αεριοστρόβιλο Siemens Energy SGT5-4000F και μια γεννήτρια SGen5-1200A, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρικών εξαρτημάτων και ενός συστήματος οργάνων και ελέγχου. Τα νέα από Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία αναμένεται να ενταθούν το προσεχές διάστημα με την ανάληψη νέων projects από την Mytilineos.

Tέσσερα πράγματα κρατάμε από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Πρώτον, το γεγονός πως η επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία κινείται τα τελευταία τρία χρόνια πέριξ του 1 δισ. Ευρώ. Δεύτερον, πως η απόκτηση της Enel εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της εταιρείας για επέκταση στα Βαλκάνια. Τρίτον, πως στόχος είναι να φτάσουν οι ΑΠΕ το 1 GW έως το τέλος του 2023. Τέταρτον, πως οι ζημιές περιορίστηκαν σημαντικά παρά την ενεργειακή κρίση. Στα σημαντικά συγκαταλέγονται και η εκτόξευση κατά 97,2% του κύκλου εργασιών στα 11,25 δισ. Ευρώ, ενώ τα επαναλαμβανόμενα EBITDA αυξήθηκαν 9,4% στα 953,7 εκατ. Ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις ζημιές αυτές υποχώρησαν 51,5% στα 8,9 εκατ. Ευρώ το 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ