today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις, το νέο δυνατό χαρτί της Κυβέρνησης ενόψει εκλογών

Προεκλογικό σχέδιο με έμφαση στις βαθιές τομές στο αναχρονιστικό κράτος και τους πολιτικούς θεσμούς, που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της Δημοκρατίας και της Διακυβέρνησης, καταρτίζει το Μαξίμου, αλλάζοντας το αρχικό πλάνο δράσης, λόγω της απρόβλεπτης τραγωδίας των Τεμπών.

Του Κώστα Πασίση

Αυτό προκύπτει, ως απόηχος της συνέντευξης Μητσοτάκη στον Σταύρο Θεοδωράκη, την πρώτη μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, που ταρακούνησε για τα καλά τη ΝΔ και ανάγκασε ακόμη και σε μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών.

Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις, που θα  κάνουν «γκελ» στην κοινωνία, όπως αναφέρει  συνεργάτης του Πρωθυπουργού, θα ενταχθούν στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, για να θωρακιστούν θεσμικά και να γίνουν πιστευτές από τον κόσμο, που χρόνια τώρα βλέπει το εκάστοτε σύστημα Εξουσίας να είναι στο απυρόβλητο…

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή οι προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να  είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της ΝΔ την προεκλογική περίοδο…

«Είναι στη πρόθεσή μου να εκκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι προτείνουσα Βουλή για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα. «…Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το ίδιο το πολιτικό σύστημα, και το πώς μπορούμε να παρέμβουμε ενδεχομένως και στον εκλογικό νόμο και στην διάρθρωση της εξουσίας», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Μια «είδηση» που πέρασε στα ψιλά, αλλά κρύβει μέσα της μεγάλους άσους, που μπορεί να κάνουν τη διαφορά, στην επικείμενη προεκλογική μάχη, σε μια περίοδο που οι εξαγγελίες για παροχές είναι δίκοπο μαχαίρι, με βάση τις τελευταίες  οδηγίες της Ε.Ε, στο πλαίσιο μιας νέας αυστηρής πανευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής, από το 2024.

Το περίγραμμα των προωθούμενων πολιτικών μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει ακόμη την αύξηση της διαφάνειας και της ευθύνης των πολιτικών αλλά και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση η ΝΔ είχε προτείνει  την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Την ίδρυση πανεπιστημίων από ιδιώτες, πρόταση που επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέντευξη του στον κ. Θεοδωράκη.

Αλλά και τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών σε σταθερή ημερομηνία ανά τετραετία. Κάτι που φαίνεται ότι πιστεύει, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι δεν προσέφυγε σε πρόωρες εκλογές το περασμένο Φθινόπωρο, κόντρα στο ρεύμα, όταν η ΝΔ προηγείτο του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά.

Προσδοκίες για αυτοδυναμία

Στην προκειμένη περίπτωση η στόχευση του νέου προεκλογικού project είναι η ενίσχυση της εικόνας του Πρωθυπουργού ως ηγέτη και στο βάθος η επίτευξη της αυτοδυναμίας, τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Ένα σενάριο που παραμένει στο τραπέζι παρά τις γνωστές αντιξοότητες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι παρά τη δημοσκοπική φθορά της ΝΔ, ο στόχος είναι εφικτός, ενώ έφερε ως παράδειγμα το…τρικομματικο χάος της Γερμανίας που αυτή τη στιγμή «μπλοκάρει» μια σειρά αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της ασυνεννοησίας των κυβερνητικών εταίρων.

Η αισιοδοξία του Πρωθυπουργού προφανώς εδράζεται και στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, το κυβερνών κόμμα έχει 35,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 30,7%, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ 10,8%, το ΚΚΕ 7,7%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜέΡΑ25 3,7%. Τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν το 7,5%.

Όπως τονίζεται το 35,6% την πρώτη Κυριακή είναι ποσοστό που δημιουργεί προσδοκίες για αυτοδυναμία στο δεύτερο γύρο…

Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί η επαλήθευση των ποσοστών αυτών στις εθνικές κάλπες, πιθανότατα στις 21 Μαΐου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ