today-is-a-good-day
12 C
Athens

Γιατί αλλάζει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις…

Από την εχθρότητα στην  ανακωχή, μέχρι τις τουρκικές εκλογές και μετά βλέπουμε,  θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της νέας …σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ύστερα από  τη συνάντηση στο ουδέτερο έδαφος των Βρυξελλών, Δένδια και Τσαβούσογλου, και τη συμφωνία για αλληλοϋποστήριξη στα διεθνή φόρα…

Του Κώστα Πασίση

«Με την Τουρκία ζούμε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, μετά τους σεισμούς», ανέφερε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της συνάντησής του με φοιτητές του Πανεπιστημίου Tufts, μεταφέροντας το …εύκρατο κλίμα των δυο χώρων.

Ένα 24ωρο νωρίτερα ο κ. Δένδιας αποκαλύπτοντας τη διάθεση της Αθήνας να αξιοποιήσει το θετικό momentum στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη σκιά  της διπλωματίας των σεισμών, ανακοίνωσε: «Η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Σ. Ασφαλείας ΟΗΕ και η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γ. Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Μια συμφωνία που έχει τις …ευλογίες τόσο του Έλληνα Πρωθυπουργού όσο και του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα και μετα το γερό ταρακούνημα του εγκέλαδου  έχει σταματήσει να …εξαπολύει Tayfun στη χώρα μας.

Στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την προοπτική βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σε επιτελικό επίπεδο η απόφαση είναι ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική της για σύναψη διεθνών συμμαχιών και ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητα, «που είναι «ασπίδα» της στο αναθεωρητικό δόγμα της Τουρκίας.

Η προαναφερθείσα συνάντηση αλλά και οι τελευταίες  φιλικές  προσκλήσεις σε Δένδια και Παναγιωτόπουλο να επισκεφθούν την Τουρκία, προκαλούν απορίες στην κοινή γνώμη για τους λόγους της αλλαγής συμπεριφοράς της γειτονικής μας χώρας.

Σύμφωνα με τους «ειδικούς» επί των διεθνών σχέσεων, η ερμηνεία που δίνεται είναι ότι μετα τον  φονικό σεισμό στην Τουρκία, η Άγκυρα έχει στρέψει το βλέμμα της στη Δύση για βοήθεια, γι’ αυτό και προσεγγίζει την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Κύπρο.

Τα πρόσφατα ανοίγματα Τσαβούσογλου στην Αίγυπτο και το Ισραήλ και η χαμηλών τόνων γλώσσα που χρησιμοποίησε, είναι ενδεικτική της αναγκαστικής αλλαγής στη μέχρι χθες επιθετική στάσης της.

«Δεν ζητάμε διακοπή σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου με την Αίγυπτο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετα τη συνάντηση του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Μια αναφορά που δεν έχει  σχέση με τη ρητορική της Γαλάζιας Πατρίδας και των προκλητικών δογμάτων της γειτονικής μας χώρας.

«Η Τουρκία δείχνει να μην ενοχλείται από την Ελληνο-Αιγυπτιακή συμφωνία για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, με το Καιρο, που αναγνωρίζει την υφαλοκρηπίδα στα ελληνικά νησιά», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης.

Η Τουρκία, προφανώς θέλει να στείλει ένα μήνυμα στη Δύση ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το άρμα της…

Ανεξάρτητα, από την υποχρεωτική κυβίστηση της Άγκυρας, οι διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας παραμένουν …χαοτικές και κανείς στο Μαξίμου δεν πιστεύει ότι το παράνομο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο μπορεί να βγει από την ατζέντα, επειδή η Ελλάδα συνέδραμε την Τουρκία, με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων.

Η αποστρατικοποίηση των νησιών, που θέτει με ωμό και προκλητικό τρόπο ο Σουλτάνος, το casus belli, που παραμείνει ενεργό, αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, είναι θέματα που διαχρονικά ταλανίζουν τις σχέσεις των δύο χωρών και φυσικά δεν επιλύονται με ευχολόγια και αγκαλιάσματα μεταξύ των δύο υπουργών…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ