Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κυβέρνηση ανέπτυξε σε συνεργασία με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών μία σειρά από οριζόντιες διυπουργικές δράσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων πολιτών που κατ’ εξοχήν ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες.
*Του Γιώργου Κώτσηρα, Υφυπουργού Δικαιοσύνης
Η προστασία των συμπολιτών μας αυτών, που αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας, οφείλει να είναι βασικός και διαρκής στόχος της ελληνικής Πολιτείας, αποτελώντας το κρισιμότερο πεδίο για να διαμορφωθεί και να ενισχυθεί το κράτος δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκαν και υιοθετήθηκαν συνεκτικές πολιτικές, η εφαρμογή των οποίων αξιολογείται σε συστηματική βάση στο πλαίσιο μηχανισμών της κεντρικής κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο αποτελεί έναν οδικό χάρτη οριζόντιων δράσεων.
Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όλο αυτό το διάστημα, έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση μίας σειράς πρωτοβουλιών με κεντρικό άξονα δράσεων το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 2020.
Μεταξύ των καίριων πρωτοβουλιών του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, στο επίπεδο που αφορά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, περιλαμβάνονται η πλήρης καταγραφή των υπαρχόντων δεδομένων σε σχέση με την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στα κτήρια αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, η πραγματοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων προς ενίσχυση της προσβασιμότητάς τους με βάση την καταγραφή αυτή καθώς και η επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών και του ευρύτερου νομικού κόσμου στο αντικείμενο των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία.
Η ενίσχυση των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας με κάθε μορφής αναπηρία, επιδιώκεται μέσα και από άλλες πρωτοβουλίες όπως η εκτύπωση του οδηγού ρατσιστικού εγκλήματος σε γραφή Braille, καθώς και η επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).
Η πλέον πρόσφατη και ουσιαστική παρέμβαση εκ μέρους της Κυβέρνησης, αποτελεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία, για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υλοποιούνται διαχρονικά αιτήματα του αναπηρικού κινήματος, με σημαντικότερο εξ’ αυτών την επέκταση της αρχής της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης σε όλους τους τομείς της ζωής.
Πέραν από την επέκταση της γενικής αρχής της ίσης μεταχείρισης σε όλους τους τομείς της ζωής (κάτι που αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος), απαλείφονται ακόμη υποτιμητικές και στερεοτυπικές εκφράσεις για τους συμπολίτες μας με αναπηρία σε βασικά νομοθετήματα και εναρμονίζεται η σχετική ορολογία με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας.
Παράλληλα, ενισχύεται η άμεση και αποτελεσματική πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στη δικαιοσύνη, τόσο με τον ορισμό -σε κάθε δικαστήριο ή εισαγγελία της χώρας- υπευθύνου για ζητήματα πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία, ενημέρωσής τους και διευκόλυνσης της εξυπηρέτησής τους, με σκοπό τη διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων τους, όσο και με την επέκταση της παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας σε πολίτες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτε άλλο, από κομβικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις και ένα μέρος της ευρύτερης προσπάθειας, που στοχεύει στη θωράκιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, τις τελικές παρατηρήσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Την ίδια στιγμή, η συνολική πρόοδος της χώρας μας στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτυπώνεται διαρκώς σε όλες τις διεθνείς αξιολογήσεις των Συμβουλίων και Επιτροπών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως και στις αναφορές του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε συνέχεια μία σειράς οριζόντιων πρωτοβουλιών για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού και της υλοποίησης κομβικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της πρόσβασης των ευάλωτων συμπολιτών μας στη δικαιοσύνη και την προώθηση της πλήρους συμμετοχής τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.
Στόχος μας αποτελεί η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας και του κύρους των θεσμών μέσω της συστηματικής προαγωγής του κράτους δικαίου. Η δημοκρατία μας είναι ισχυρότερη από ποτέ, με το κράτος δικαίου να αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για κάθε πολίτη.
Συνεχίζουμε να οικοδομούμε μία σχέση εμπιστοσύνης με όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους συμπολίτες μας με αναπηρία, η οποία αντανακλά το ενδιαφέρον και τη μέριμνα για κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους.
*Ο Γιώργος Κώτσηρας είναι Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Βουλευτής Δυτικής Αττικής Ν.Δ.