today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Ο Τόνι Μπλερ αρνείται οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στο Ιράκ και την Ουκρανία

Πριν από 20 χρόνια, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ έσυρε το Ηνωμένο Βασίλειο στον πόλεμο του Ιράκ, ακολουθώντας τις ΗΠΑ, παίρνοντας μια απόφαση που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα του.

Σήμερα αρνείται οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στο Ιράκ, έναν πόλεμο που έγινε χωρίς εντολή από τον ΟΗΕ, και την Ουκρανία, μολονότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το χρησιμοποίησε ως “δικαιολογία”, όπως λέει.

“Δεν υπάρχει καμία λογική δικαιολογία για την εισβολή σε μια χώρα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, με έναν δημοκρατικό πρόεδρο, (ο οποίος δεν έθετε) κανένα πρόβλημα για κανέναν” και δεν παραβίαζε “καμία διεθνή υποχρέωση”, εξηγεί ο Μπλερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP και στο ιταλικό Ansa, το γερμανικό DPA και στο ισπανικό Efe.

“Αν δεν είχε χρησιμοποιήσει αυτήν την δικαιολογία (για το Ιράκ) θα είχε χρησιμοποιήσει κάποια άλλη”, σημειώνει ο ηλικίας σήμερα 69 ετών, πρώην ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρώην δικτάτορας του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν είχε προκαλέσει δύο πολέμους στην περιοχή, αψηφήσει πολλές αποφάσεις του ΟΗΕ και εξαπολύσει επίθεση με χημικά κατά του ίδιου του λαού του, υπενθυμίζει ο Μπλερ.

“Τουλάχιστον μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι απομακρύναμε έναν τύραννο από την εξουσία (στο Ιράκ) στην προσπάθεια να εγκαθιδρύσουμε μια δημοκρατία”, σημειώνει, μιλώντας από τα γραφεία στο κέντρο του Λονδίνου του Institute for Global Change, φορέα που έχει ιδρύσει.

“Βεβαίως μπορούμε να μιλάμε για όλες τις συνέπειες” του πολέμου στο Ιράκ, παραδέχεται.

Ωστόσο “δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε αυτό που έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μέση Ανατολή, στη Συρία. (…) Η επέμβασή του στη Μέση Ανατολή εξυπηρέτησε στη διατήρηση ενός τυράννου στην εξουσία και στην άρνηση μιας δημοκρατίας. Επομένως θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλη αυτήν την προπαγάνδα με τον ελάχιστο σεβασμό που της αξίζει”, προσθέτει ο Μπλερ.

Ο Πούτιν βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε εναντίον του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για το έγκλημα πολέμου της “παράνομης απέλασης” παιδιών από την Ουκρανία και της “παράνομης μεταφοράς” τους στην Ρωσία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Μόσχα κρίνει ότι η απόφαση αυτή του διεθνούς δικαστηρίου δεν έχει καμία νομική αξία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ