Από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε από τη Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) της Εθνικής Φρουράς και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «PROTEAS-1/23» που αφορούσε στη σχεδίαση και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων.
Η ΤΑΜΣ πραγματοποιήθηκε σε πεδία ασκήσεων και βολών τόσο στον χερσαίο όσο και στον θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτήν συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της ΔΝ και αντίστοιχα τμήματα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Το σενάριο της ΤΑΜΣ περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, διάφορα είδη βολών ατομικού και ομαδικού οπλισμού επί ταχύπλοων σκαφών, εκπαίδευση στον αγώνα κατοικημένων τόπων, σε τακτικές επικοινωνίες και ανταλλαγή δεδομένων, εξάσκηση στις διαδικασίες εξόδου σε εχθρική ακτή με τη χρήση ταχυπλόων σκαφών, στην προσβολή υποθαλάσσιων και επίγειων στόχων και στην προστασία κρίσιμων υποδομών. Από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν και Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Φάση της συνεκπαίδευσης παρακολούθησαν ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, η Αμερικανίδα πρέσβης στην Κύπρο, Julie Fisher και ο πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ιωάννης Παπαμελετίου. Ο αρχηγός της ΕΦ συνεχάρη τις Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και τα πληρώματα των ταχυπλόων σκαφών, για τη προσπάθεια που κατέβαλαν, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Κατά την επίσκεψη, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και η πρέσβης των ΗΠΑ διαπίστωσαν τη μεγάλη σημασία της πραγματοποίησης κοινών εκπαιδεύσεων, τόσο για την αύξηση του επιπέδου συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών όσο και για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, γενικότερα.
Η συνεκπαίδευση, η οποία εντάσσεται στο ευρύ πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Άμυνας, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό της Διοίκησης Ναυτικού να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχες μονάδες των ΗΠΑ και της Ελλάδας, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης, τη διαλειτουργικότητα και την κοινή αντίληψη σε σχέση με την τακτική χρησιμοποίηση των Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στην εκτέλεση εξειδικευμένων σεναρίων σε πολυεθνικό πλαίσιο.